ГлавнаяБлогиБлог Виталия Тараненко

“Кидалово” від “УДАРу”

Результат партії “УДАР” за підсумками парламентських виборів для багатьох її штабних працівників на місцях виявився величезною халепою. Партія, що будується винятково на авторитеті визнаного світом боксера-важковаговика Віталія Кличка, допустилася помилки, від якої досі не може обмитися партія помаранчевого Президента України Віктора Ющенка — зарплатні борги.

Обрахувати загальну суму невиплачених коштів важко, оскільки офіційної документації практично не велося, а штабісти та агітатори отримували розрахунок “живими” грішми. За підрахунками керівника з агітації Хмельницького обласного виборчого штабу “УДАР” Галини Гулко, орієнтовно 2000 особам, що працювали на “УДАР”, не виплатили грошей за останній місяць роботи, себто жовтень 2012 року.

Соціальні мережі як засіб тиску на політичні партії

Майже синхронно у соціальних мережах “Вконтакті” та “Фейсбук” з’явилася група “УДАР-кидалово”. Це сталося наприкінці січня цього року. “Група створена для усіх, кого кинула на останніх виборах партія УДАР Віталія Кличка”, — так коротко пояснюється мета екзотичного посту. Про нечисті взаємовідносини між партією “УДАР” та її найманими працівниками, ніби депеші, надходять з різних куточків країни. Зокрема, активно сигналізують Тернопільська, Хмельницька, Житомирська, Закарпатська, Черкаська області.

В “ударівському” середовищі під різними кутами дивляться на цю проблему. Народний депутат від “УДАРу” Ігор Побер у коментарі “Газеті по-українськи” визнає боргові зобов’язання і вважає це браком досвіду його політичної сили. “Борги є — і це наша внутрішня проблема, від якої лідер партії не відмовляється. Заборгованість переважно перед членами партії, бо в штабах працювали партійці, і я особисто намагаюся, де можу, зі своїх особистих коштів ці борги закрити… “УДАР” вперше брав участь в виборах, і, можливо, ми трохи не розрахували сил”, — сказав нардеп.

Протилежну позицію відстоює заступник голови партії “УДАР” і керівник виборчого штабу Віталій Ковальчук. У програмі “Портрети” на 5 каналі (вийшла в ефір 16 лютого — авт.) він заявив, що виборчих хвостів за політичною силою Віталія Кличка немає. “Як такої заборгованості у нас немає. Насправді, якщо є питання, то вони пов’язані з кандидатами-мажоритарниками, котрі не виконали власних зобов’язань перед працівниками штабу… Всі, у хто порушують питання про виплату зарплати, ми запрошуємо до центрального штабу. Це одна з тих технологій, завдяки якої намагаються зіграти проти нас”, — очевидно нервуючи на камеру, зазначив пан Ковальчук.

Хмельницькі реалії: за грошима — до Кличка

До мене звернулося ряд колишніх “штабістів”, котрим випала честь працювати в окружних виборчих комісіях “УДАРу” на парламентських виборах-2012. Симптоми скарг, мов струмом вражають: люди виявилися заручниками нечесної гри. За їхніми словами, на вибори витрачалися шалені гроші, а ось люди, які забезпечували результат партії Віталія Кличка, кошти за жовтень так і не побачили. “Протягом виборчої кампанії розрахунок з агітаторами проводився із затримками, — розповідає керівник відділу по роботі з агітаторами Хмельницького окружного виборчого штабу №188 Олексій Богданов. — Це, зрозуміло, що позначалося на ефективності роботи самої партії “УДАР”. Щоправда, з тими людьми, які були в моєму підпорядкуванні, розрахувалися. Найцікавіше почалося за кілька тижнів до виборів. Керівник обласного виборчого штабу “УДАРу” Олександр Корнійчук видав розпорядження про скорочення штату агітаторів, а згодом штатних працівників виборчого штабу. На мою думку, ці дії були недоцільними і не мають виправдання, оскільки навантаження на виборчий штаб не зменшувалося. Зокрема, мені заборгували три тисячі гривень. Я чудово розумію, що домагається керівництво — люди перегорять і заспокоються”.

Мы себе задали определенные параметры развития, один из этих параметров – публичность, и, естественно, все финансовые ресурсы мы получаем публично, мы получаем их на счет

— Виталий Ковальчук, зампред партии "УДАР"

Зорепад розпоряджень головного “ударівця” Хмельниччини про оптимізацію виборчих кадрів важко до кінця збагнути з точки зору вимушеної економії коштів чи впевненості у перемозі. Першими у немилості опинилися агітатори, наметники та мобільні групи — їх ще 20 вересня минулого року “підчистили”. 15 жовтня народжується нове розпорядження Олександра Корнійчука із закликом створити новий штатний розпис виборчих штабів всіх рівнів. “Гарячка” за два тижні до дня голосування мала на меті… звільнити від обов’язків працівників міських, районних, окружних виборчих комісій, залишивши чотири особи! До прикладу, лише з Хмельницького окружного виборчого штабу №188 довелося попрощатися з 18 “штабістами”.

Заступник керівника штабу зі змісту кампанії Ірина Волошінова (188 виборчий округ) наголосила, що підбір кадрів у виборчі штаби відбувався, здебільшого, з числа партій, близьких до опозиційного кола на кшталт ВО “Батьківщина”, Партія реформи і порядок, Народний рух України тощо. “Якщо розбудовувати партію, то необхідно цей процес розпочинати знизу. Натомість обласний “УДАР” йшов на парламентські вибори з кількома сотнею членів організації”, — сказала вона.

Керівник з агітації Хмельницького обласного виборчого штабу “УДАР” Галина Гулко підтвердила слова пані Волошінової, перерахувавши на пальцях істинних “ударівців”, що були в окружних штабах.

На нетрадиційне розв'язання ситуації пішла заступниця керівника окружного штабу №187 з польової роботи Ніна Бенюк. Вона 12 лютого надіслала листа лідеру “УДАРу” Віталію Кличку. “Скільки виборів пройшла (Н.Бенюк в політиці з 1994 року — авт.), але так важко мені не було ніколи, як на цих виборах (з моральної точки зору): інтриги, підозри, безпідставні звинувачення, “скотське” ставлення до людей”. Хочу лише, щоб розрахувалися з працівниками штабу, які були скорочені ще з 16 жовтня і тим працівникам, які працювали до кінця жовтня, а також з тими спостерігачами, які не змогли прийти за винагородою на вказаний обласним штабом час. Це те, що я знаю точно по своєму 187 виборчому окрузі”, — зазначила у листі пані Бенюк. У нашій розмові вона зробила припущення: “Нещодавно “УДАР” проводив акцію “Повідом про корупціонера”. У мене запитання: “Чи є корупцією те, що керівник обласного штабу, а нині народний депутат Олександр Корнійчук і його дружина, бухгалтер Оксана Корнійчук працювали в одному штабі?”

Будучи зацікавленими у збалансованості висвітлення теми, ми надали майданчик і для керівника обласного “УДАРу” Олександра Корнійчука. “Це внутрішня проблема і я не хочу про це коментувати”, — сухо відповів він.

Фото: Надано Віталієм Тараненко

Фото: Надано Віталієм Тараненко

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram