ГлавнаяБлогиБлог Виталия Тараненко

Кандидати-двійники як технологія психозу

“Клонувати” кандидатів у народні депутати на виборах — політичний прийом, який разом із мажоритарною системою, залишився у спадок новій владі від Януковича і компанії. Вибори-2012 довели: кандидат-однофамілець міг несуттєво підмочити реноме свого, більш рейтингового тезки.

Ця технологія могла спрацювати у випадку, коли в окрузі змагаються двоє сильних кандидатів і відрив між ними вимірюється кількома сотнями голосами. Гіпотетично можна припустити: якби позаторік провладний Віктор Коліщак “зклонував” ще одного Сергія Лабазюка, перемога була би його. І навпаки, — маючи “зайвого” Коліщака на окрузі, Лабазюк мав би переконливіший відрив від головного конкурента.

Показовим прикладом боротьби “клонів” на минулих парламентських виборах став 191 виборчий округ (місто Старокостянтинів, Віньковецький, Деражнянський, Летичівський, Старокостянтинівський, Старосинявський район).

Троє сіяних фаворитів — самовисуванці Віктор Бондар і Василь Шпак, регіонал Микола Дерикот — одержали по двійнику. Молодому екс-губернатору Дніпропетровщини дістався пенсіонер із Старокостянтинова Віктор Григорович Бондар; колишньому голові Хмельницької облради протистояв його далекий родич, 27-річний Віталій Вікторович Дерикіт; тодішнього народного депутата-литвинівця “кусав” 21-річний безробітний з Києва Василь Володимирович Шпак.

“Полювання” за “клонами”-кандидатами у 191 окрузі мало елементи певної істерії. Представники “справжнього” Бондаря невгамовно намагалися домовитися з “підставним”, пропонуючи йому за зняття з виборів великі гроші. Нардеп Шпак через агітки хотів достукатися до виборців, пояснюючи прямим текстом, що його двійник — “зальотний”.

“15 серпня наприкінці терміну реєстрації, поруч з ним (нардепом Василем Шпаком – НГП) з’явився інший Шпак. Так би мовити, зальотний на Хмельниччину юнак, який народився і мешкає у Києві, де одержав середню освіту і тимчасово непрацює”, — говорилося у листівці “правильного” Шпака, якого розвішували по сільських авто зупинках.

У підсумку “нейтралізувати” “клона” зуміла тільки друга особа області Микола Дерикот. Але якою ціною! Перед цим в округ були запущені календарики з церковними православними святами від провладного кандидата, на яких його прізвище було виділене жирною червоною літерою “О”. Тобто виборцям доносилося, що Микола Васильович не має нічого спільно з українізованим прізвищем свого двійника. Погодьтеся, що це повна дурня, але як сильно вдарила по психіці кандидата від Партії регіонів!

Результати парламентських виборів 2012 року показали, що “клони” непогано“відщипнули” голоси: нікому невідомий пенсіонер Бондар узяв 2135 голосів або 2,41%, а “зальотний” Шпак — аж 3065 або 3,46%.

Однак на загальну картину це сильно не вплинуло б. Хіба що відрив екс-губернатора Бондаря міг бути більшим від найближчих переслідувачів. Тому технологія двійників на цьому окрузі провалилася — виборці продемонстрували, що вміють відрізняти справжніх кандидатів від псевдо. Мовляв, не варто тримати нас за “лохів”.

Цьогорічні позачергові вибори до Верховної Ради у Хмельницькій області не пройдуть без технології двійників. Одразу двох “клонів” отримав кандидат у нардепи від “Блоку Петра Порошенка” у 188 виборчому окрузі (частина міста Хмельницького, Волочиський, Хмельницький райони) Віктор Коліщак.

Найпікантніше, що 31-річний харківчанин Олег Олегович Коліщак зареєструвався перед “батьком в пекло” — на два тижні раніше від провладного однофамільця. Проте зістрибнув з виборчих перегонів, відкликавши заяву про балотування.

Інший двійник 24-річний старший працівник ТОВ “Бетон-комплекс” (Миколаївська область) Артем Анатолійович Коліщак зареєструвався 29 вересня і, схоже, йде до кінця. Звісно, що виборці не побачать жодної його агітації — місія Артема чисто технічна.

Похвалитися “клоном” також міг нардеп Сергій Лабазюк, який балотується у 188 окрузі. Але, дякуючи ЦВК, Сергій Павлович Лабазюк, 1979 року народження, залишився за бортом виборчої кампанії. Центральна виборча комісія “відфутболила” двійника, оскільки той забув вказати у поданих документах місце, де він працює.

Як і в 2012-ому, нардеп Віктор Бондар знову отримав двійника у 191 окрузі. Щоправда, не місцевого пенсіонера, а столичного юриста Віктора Івановича Бондаря. Водночас, як і Лабазюка, ЦВК уберегла політика від стовідсоткового “клона” Віктора Васильовича Бондаря, 1951 року народження.

ЦВК відхилила заяву Бондаря В.В. про самовисування, бо вона не містила зобов’язання у разі його обрання депутатом припинити діяльність, яка відповідно до Конституції України та законів України, несумісна з мандатом народного депутата України.

Про всяк випадок у 189 окрузі (місто Нетішин, Білогірський, Ізяславський, Красилівський, Теофіпольський райони) вигулькнув тимчасово непрацюючий із села Дружне Красилівського району Василь Миколайович Кравчук.

Він, як технічний кандидат, мав відтягнути голоси у діючого нардепа Василя Петровича Кравчука, рідне коріння якого закопане у Теофіпольському районі. Натомість нікому невідомий Василь Миколайович облажався — колишній бютівець взагалі зав’язав з великою політикою.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram