ГлавнаяБлогиБлог Олега Ляшка
Спецтема
Война с EX.ua

Причини закриття Ex.ua - політичні

Наїзд правоохоронців на файлообмінний ресурс Ex.ua несподівано сколихнув українську Інтернет-спільноту. Більшість людей оцінюють ситуацію негативно. Дійсно, адже більш кричущі злочини скоюють не на файлообмінниках, а в чиновницьких кабінетах. Бо скачати пісеньку в Інтернеті і красти мільярди в свого народу – речі аж ніяк не порівнювані.

Я так само критично ставлюсь до дій правоохоронних органів щодо Ex.ua. Вважаю, що ця «показуха» боротьби з піратством має надто вибірковий підхід і обумовлена виключно політичними причинами.

Найбільш видатним порушником авторських прав в Україні, які відомо, є «проффесор» Янукович, який торік спромігся написати книжку, запозичивши цілі розділи у інших авторів. Це піратство найвищого державного рівня. Чим не приклад для простих громадян? Даю наводку для правоохоронців. Якщо ж говорити серйозно, то «наїзд» на Ex.ua політично обумовлений і має на меті обмежити вільний обмін інформацією в мережі Інтернет між українцями.

Фото: Макс Левин

Хочу нагадати нещодавній випадок, коли Ex.ua заблокував доступ до відеоролика з пародією на новорічне привітання Віктора Януковича. Представники ресурсу тоді заявили, що Ex.ua не майданчик для політичних дискусій. А значить такі дискусії були і вони явно не на користь владі. Гадаю, нині ми спостерігаємо за розправою зокрема через згаданий випадок.

Щодо порушення авторських прав, то прикро, що громадяни нашої країни через злидні, до яких їх довела влада, на разі не мають змоги користуватися ліцензійними інформаційними продуктами. Втім, «чистки» в Інтернеті не вирішать цієї проблеми, а навпаки спричинять до повернення масового піратства на дисках. Це лише збільшить прибутки злочинців. Вважаю за доцільне не закривати повністю файлообмінні ресурси, а лиш блокувати той контент, з приводу якого претензії висловили правовласники.

Ще раз повторюся, закриття Ex.ua має насправді політичні причини. Це спроба цензури, обмеження обміну інформації в Інтернеті, де поки-що є плюралізм думок та свобода слова. Очевидно, в Україні хочуть впровадити тотальний контроль за доступом до інформації, зливаючи народу лише «правильну» інфу, схвалену «Геббельсівною» з адміністрації президента.

Олег Ляшко Олег Ляшко , Народний депутат України, лідер Радикальної партії
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram