ГлавнаяБлогиБлог Олега Ляшка

Скасування виборчого бар’єру дасть парламенту свіжу кров

Усі ми знаємо, що назабаром Верховна Рада має ухвалити Закон «Про вибори народних депутатів». Цей документ стане фундаментальним для держави, оскільки він визначить, буде у владі представленний народ – в цьому сенс демократії – чи в парламенті і далі працюватиме лобістська група олігархату. В тому, що пропрезидентська більшість в парламенті спробує просунути власний проект, що закріплює владу олігархів остаточно, сумнівів вже немає.

Про це свідчить зокрема і те, що раніше «оптом» відхилили 12 альтернативних законопроектів, поданих представниками опозиції. Серед їх пропозицій було купа цікавих ідей, як от про проведення парламентських виборів у два тури, повторний перерахунок голосів, а зараз в Раді зареєстровано проект про можливість виборців голосувати з мобільного телефону.

Ми з однодумцями не лишилися осторонь цього процесу. Проте ми не стали фантазувати і виклали у проекті Закону лише конкретні речі, які дозволять максимально реалізувати волевиявлення народу. Мій законопроект «Про вибори народних депутатів» зареєстрований у парламенті 27 жовтня. Основне, чого ми вимагаємо – скасування прохідного бар’єру. Шлях до Верховної Ради політичних партій, що представляють інтереси громадян, має бути безперешкодним. Обирати депутатів пропонуємо за пропорційною системою з відкритими списками, які формуватимуться на підставі пропозицій регіональних організацій. З кожного територіального округу можуть пропонувати від 1 до 3 кандидатів. Згідно проекту, не можуть обиратися депутатами особи, що досягли пенсійного віку. Одна особа не може бути обрана депутатом більш ніж два рази.

Мій законопроект дасть змогу пройти до парламенту політичним силам, що представляють інтереси всього українського народу, а не купці партій, що прислужують олігархії. Більше того, у Верховну Раду мають зайти молоді люди, а не пенсіонери, що безвилазно сидять у владі вже десятки років. Лише з оновленим складом парламенту можна розпочинати радикальні зміни в державі.

Нагадаю, парламентська більшість внесла власний Законопроект про вибори, який був розкритикований Венеціанською комісією. Він передбачає зокрема проведення виборів за змішаною системою, прохідний бар’єр у 5%. Комітет виборців України заявляє, що автори законів залишили чимало можливостей для зловживань, як приміром зняття з реєстрації кандидата по мажоритарному округу після двох попереджень.

Законопроект влади - це ще один крок до диктатури. Мій альтернативний законопроект міг би дати Україні свіжу кров в парламенті.

Олег Ляшко Олег Ляшко , Народний депутат України, лідер Радикальної партії
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram