Як передати адмінпослуги на місця? М’яч – на боці парламенту

Надання державою послуг поступово набуває цивілізованих рис. Один із ключових напрямків, за яким ми реформуємо реєстраційну службу – передача на місця більшості функцій, які сьогодні виконують органи юстиції. Це робиться для того, аби громадяни мали змогу отримати сервіс не там, де є державний орган, а там, де зручно самим громадянам.

Фото: azbuka-perevoda.ru

Головні документи, які необхідні для впровадження цієї реформи протягом кількох місяців розробляли уряд, депутати усіх фракцій коаліції та експертна спільнота. Мова йде про два проекти законів для спрощення процедур реєстрації бізнесу та майна, які нещодавно були підтримані урядом і уже найближчим часом будуть внесені в парламент. Ми розраховуємо, що до 1 вересня ці закони будуть ухвалені Радою та набудуть чинності.

Мова йде про законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедур надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедур надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців».

Ці документи дозволять проводити реєстрацію майна та бізнесу органам місцевого самоврядування та держадміністраціям; нотаріусам (незалежно від посвідченнянотаріальної дії); акредитованим Мін’юстом банківським установам; держвиконавцям.

Ми у Мін’юсті переконані, що законопроекти суттєво покращать якість надання адміністративних послуг. Адже буде створено конкурентне середовище між суб’єктами, які наділені повноваженнями із проведення державної реєстрації. Це означає, що державний реєстратор більше не буде монополістом у цій сфері. Отже кожен громадянин зможе самостійно обрати, який спосіб реєстрації йому комфортніший.

Крім того, ми запроваджуємо принцип екстериторіальності в межах області для державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та в межах України для державної реєстрації бізнесу та громадських формувань. Це означає, що будь-який учасник реєстраційної мережі будь-де на території області (для майна) чи України (для бізнесу) зможуть зареєструвати відповідні права для будь-якого громадянина / підприємства незалежно від їх місця географічної «приписки». Також ми запровадимо додаткові можливості для подання електронних документів для державної реєстрації.

Законопроекти дозволять скоротити кількість відмов у держреєстрації майна та обтяжень; уніфікувати процедури реєстрації юросіб, громадських формувань та фізосіб-підприємців; скоротити перелік документів для реєстрації бізнесу. Буде також розкрито інформацію про права на нерухоме майно як за об’єктом, так і за суб’єктом (сьогодні таке розкриття можливе тільки за адресою). Ми також створимо нові можливості надання інформації про нерухоме майно для органів держвлади та інших юросіб залежно від потреб (офіційна статистична інформація, вибірка за певними об'єктами нерухомого майна тощо).

Важливим кроком стане скасування щорічного підтвердження та щорічної подачі фінзвітності; забезпечення переходу на електронну форму документів; створення єдиного реєстру на базі Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, Єдиного ліцензійного реєстру, Реєстру документів дозвільного характеру, Єдиного реєстру громадських формувань, Реєстру громадських об’єднань та Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство.

Важливо, що разом із функціоналом на місця будуть передані і кошти, які сьогодні за реєстраційні дії отримують органи Мін’юсту. На сьогоднішній день цей додатковий ресурс становить близько 500 млн. грн. щороку. Органи місцевої влади отримуватимуть ці кошти в повному обсязі, а нотаріуси і банки будуть матимуть 60% адмінзбору.

Якщо парламент підтримає ці новації, то вже із першого вересня бізнес і громади зможуть відчути реальне спрощення надання реєстраційних сервісів. Уже сьогодні ми бачимо активність, із якою користувачі переходять на отримання довідок, виписок и витягів у електронному вигляді. Від початку роботи онлайн-сервісів Мінюсту на початку квітня, було отримано уже понад 12 тисяч електронних довідок. Із впровадженням двох нових законопроектів уряду ми сподіваємось, що бізнес отримає новий імпульс для розвитку економіки. А відтак ці зміни на краще відчують всі громадяни.

Наталія Севостьянова Наталія Севостьянова , Перший заступник міністра юстиції України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram