"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 24 мая

LB.ua публикует текст авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете прочитать в текстовом виде выпуски, которые будут еженедельно обновляться. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес [email protected].

Фото: Макс Левин

Геннадій Валентинович 3 роки відпрацював у магазині без офіційного працевлаштування. Зараз він намагається повернути зарплату, яку йому вчасно не виплатили.

Шановний Геннадій Валентинович!

Ви свідомо свого часу дали згоду, що ви будите отримувати зарплатню у конвертах і не сплачувати податки. Таким чином ви надали змогу вашому роботодавцю вас обдурити. І нажаль зараз ви нічого не зможете зробити, так як офіційно були там не оформлені.

А зараз ви також хочете, щоб колишній роботодавець зробив вам запис у трудовій книзі«заднім» числом, про те що ви у нього працювали. Як ви це собі уявляєте? Це грубе порушення законодавства.

Ми вам радимо зробити висновки з цієї ситуації, і на майбутнє, коли ви будете працевлаштовуватись, перше що вимагати – це офіційне оформлення. Тоді ви будете мати змогу відстоювати справедливість, якщо роботодавцем будуть знову порушуватись ваші права.

Юрій Дмитрович запитує, яким чином його подруга Максимова Нінель Олександрівна (1926 р. н.). може розірвати договір дарування, оформлений раніше на її племінника (так, як її єдиний син трагічно загинув) та переоформити його на іншу особу - її онуку.

Шановний Юрій Дмитрович!

Законодавчо визначено декілька підстав, через які договір дарування може бути розірвано в судовому порядку.

Також у вас є підстави, щоб в судовому порядку визнати цей договір не дійсним.

Відповідно до ст. 727 ЦКУ дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування нерухомих речей чи іншого особо цінного майна, якщо обдаровуваний умисно вчинив злочин проти життя, здоров’я, власності дарувальника, його батьків, дружини або дітей.

Розірвати договір дарування буде вкрай важко, тому що в суді треба буде доводити, що дійсно вона не мала наміру дарувати квартиру. Також вам буде дуже складно доводити те, що її племінник вмовив оформити фіктивний договір дарування, хоча він фактично був договором довічного утримання. Тому що дарування передбачає – якщо сьогодні пані Нінель подарувала квартиру, то завтра має з неї висилитись, а вона там залишається жити і до нині.

А взагалі, якщо не було зафіксованого акту передачі квартири племіннику і фактично пані Нінель залишається там мешкати, то на цій підставі вона залишається власницею цієї квартири.

Людмила Миколаївна з Броварського району зіштовхнулася з недружніми діями сусіда. За її словами, новий власник сусідньої земельної ділянки у садовому товаристві подав позов до суду з вимогою скасувати держакт на землю Людмили Миколаївни на тій підставі, що він через цей держакт не може приватизувати 9 соток, на які має право. Цікаво, що голова садового товариства стала на бік опонента Людмили Миколаївни, попри те, що це нова людина у товаристві, натомість Людмила Миколаївна володіє цією землею більше 20 років.

Шановна Людмила Миколаївна!

Допоки справа вирішується в межах правового поля, суд повинен розглянути цю заяву, і винести по ній відповідне рішення.

З ваших слів випливає, що правда на вашому боці. Але ж юристи керуються виключно офіційними документами.

Зараз, коли ця справа розглядається у суді, ми взагалі не маємо права робити якісь коментарі, або заяви, бо це буде вважатися тиском на суд. Потрібно дочекатися рішення суду.

Надія намагається домогтися виплати аліментів на дитину від колишнього чоловіка. За її словами, вона надіслала листа на отримання аліментів начальнику виконавчої служби і за цим листом таки отримала частину боргу у липні, з того часу більше нічого не отримувала, хоча там була вказана фіксована щомісячна сума. Справа в тому, що дитина, вступивши в університет, оформила інший виконавчий лист, спеціально вказавши фіксовану суму. Однак це рішення теж не виконується. Чи можна якось вплинути на державних виконавців?

Шановна пані Надія!

Якщо проблема виплати аліментів полягає в неналежному виконанні обов’язків виконавчої служби, то ви можете написати скаргу на ім’я начальника відповідного відділу, відповідно до статті 82 ЗУ «Про виконавче провадження» і ви маєте право оскаржити бездіяльність державного виконавця та інших посадових осіб державної виконавчої служби до начальника відділу, якому безпосередньо підпорядкований такий державний виконавець, або до керівника відповідного органу виконавчої служби вищого рівня, або ж до суду. Також звертаємо вашу увагу, що за невиконання судового рішення існує і кримінальна відповідальність (ст. 382 Кримінального кодексу України).

Ірина Олександрівна зі Львова вважає, що через халатність секретаріату, її документи про вступ до Національної спілки письменників України не потрапили до адресата. У київському офісі спілки письменників Ірині Олександрівні повідомили, що нині ця справа розглядається. Ірина Олександрівна вважає, що питання її вступу до Національної спілки письменників затягується умисно.

Шановна Ірина Олександрівна!

Національна спілка письменників України – це добровільна творча організація професійних літераторів України (поетів, прозаїків, драматургів, критиків, а також перекладачів). Діяльність цієї спілки регулюється Законом України «Про професійних творчих працівників, та творчі спілки». В ньому йдеться про те, що члени спілки визначають колегіально, кого приймати до спілки, а кого не приймати. Це їхнє право вирішувати дане питання на власний розсуд, і змушувати їх ніхто не може.

Ви можете звернутися до суду лише у випадку, якщо маєте докази якогось упередженого до вас ставлення з боку посадових осіб спілки.

Чи можна вважати звільнення доконаним фактом в разі відсутності розрахунку в визначений строк і законних підстав для звільнення? Борис Миколайович, м. Харків.

Шановний Борисе Миколайовичу!

Коли ви взяли у відділі кадрів трудову книжку і розрахунок в бухгалтерії, ви фактично погодились з тим, що вам не заплатили усієї належної суми. Крім того, термін позовної давності за цією справою сплив. Тому вам порада - не шукайте відповіді на вказане вами питання. Ви посилаєтесь на чинне законодавство, а там чітко вказано, коли і що робить працівник і що зобов’язана зробити організація. Організація з вами розрахувалася – ви розписались у відомості і не оскаржили впродовж трьох років те, з чим були не згідні. Тобто ви погодились з тим, як вчинила з вами організація.

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram