ГлавнаяСпорт

Матч № 202: Україна проти "Газпрому"

6 вересня 2013 року збірна України з футболу зіграла матч проти Сан-Марино на стадіоні "Арена Львів". Легка для українців гра відбувалась в "карнавальній" атмосфері, незважаючи на офіційний статус матчу як відбірного до Чемпіонату Світу-2014 в Бразилії. Утім, найцікавіше розпочалося після фінального свистка

Фото: football.ua/Маркиян Лисейко

Не було ніяких сутичок між фанатами на трибунах, все швидше нагадувало велике свято. Україна виграла 9-0. І ніхто не очікував проблем після матчу. Лише використання піротехніки могло бути причиною для покарань з боку ФІФА. 

А через тиждень, 14 вересня 2013 року в Сочі, в присутності Володимира Путіна, шеф "Газпрому" Олексій Міллєр підписав з президентом ФІФА Йозефом Блаттером угоду, згідно якої "Газпром" став офіційним партнером та спонсором ФІФА.

Фото: www.gazprom.com

Ще через два тижні, 27 вересня 2013 року ФІФА несподівано оголосила про рішення свого Дисциплінарного комітету стосовно матчу у Львові.

Через власний сайт ФІФА повідомила, що збірній команді України з футболу заборонено грати на стадіоні "Арена Львів" у найближчі п'ять років: "... від сьогодні і протягом усього терміну відбірного турніру до 2018 FIFA World Cup Росія™".

ФІФА також ухвалила, що наступний домашній матч для збірної України у відбірному турнірі до ЧС в Бразилії (Україна – Польща, 11 жовтня 2013 року) буде проведено без глядачів. Нарешті, Федерацію футболу України оштрафували на 45 тисяч швейцарських франків.

Обгрунтовуючи покарання, Дисциплінарний комітет ФІФА посилався на два джерела. Першим були арбітри та комісар матчу, які зафіксували кілька інцидентів, пов'язаних з використанням піротехники. Іншу доповідь зробила організація ФАРЕ (FARE, Футбол проти расизму Європі).

ФІФА посилалась на ФАРЕ, констатуючи: "... кілька расистських та дискримінаційних інцидентів мали місце під час матчу та, ймовірно, вчинені місцевими прихильниками, зокрема, шляхом демонстрації неонацистських банерів, здійснення "шумів та жестикуляції мавп", а також нацистських салютів."

***

Матч проти Сан-Марино був 202-м в історії збірної України, але першим і єдиним для "Арени Львів", проведеним під егідою ФІФА. Раніше дві товариські гри були зіграні на стадіоні в 2011 та 2012 роках, проти збірних Австрії та Чехії відповідно.

Було б цілком виправдано, якби ФІФА покарала збірну України через постійне використання піротехніки вболівальниками у попередніх матчах. Однак, не було ніяких підстав для дискваліфікації саме стадіону, на термін п'ять(!) років. Тому українці одразу сприйняли жорсткі санкції від ФІФА як свідому провокацію.

В той же день, у п'ятницю, 27 вересня ФАРЕ виступила із спеціальною заявою щодо України. Там констатувалось "поширення спекуляцій у ЗМІ" щодо об’єктивності їх спостерігачів, які зафіксували прояви расизму та неонацизму вболівальників у Львові.

Тим не менше, у своїй заяві ФАРЕ не надала жодних доказів щодо згаданих інцидентів!

Взагалі, декларована місія ФАРЕ - відвідувати футбольні матчі і фіксувати прояви расизму, але не аналізувати "поширення спекуляцій у ЗМІ". Факт одночасної появи оголошення ФІФА щодо жорстких санкцій проти України та оприлюднення спеціальної заяви ФАРЕ є підозрілим чи принаймні нелогічним. Це лише спровокувало звинувачення в ангажованості ФАРЕ і подальший розвиток скандалу.

Зрозуміло, що перспектива проведення наступного матчу збірної України за порожніх трибун збентежила вболівальників в східноукраїнському Харкові. І виглядало це так, начебто вони постраждали через інциденти у західноукраїнському Львові.

Протягом наступних трьох днів (п'ятниця-неділя, 27-29 вересня 2013 року) санкції ФІФА були провідною темою в українських ЗМІ, в новинах та популярних телевізійних ток-шоу.

Ніхто не знайшов беззаперечних доказів расистської чи неонацистської поведінки на трибунах під час матчу на "Арені Львів". ФІФА та ФАРЕ не запропонували жодного власного доказу.

Фото: football.ua/Маркиян Лисейко

Тому прокремлівські експерти та політики зосередились на обговоренні загальної загрози націоналізму та екстремізму, який походить від радикальних рухів у Західній Україні і загрожує інтересам усієї держави. Очевидно, що покарання ФІФА збірної України спричинило скандал, який де-факто грав на користь зацікавлених у розколі країни.

Лише в понеділок, 30 вересня 2013 року через Інтернет було анонімно розповсюджено три фотографії та короткий відеокліп, які нібито доводили расистську та неонацистську поведінку болільників під час матчу у Львові. ФІФА та ФАРЕ ніяк не прокоментували ці "докази" і не надали жодної додаткової інформації.

Отже, у підсумку підставою для жорстких санкцій проти українського футболу виявились:

1. Фотографія невеликого за розміром (два на два метри) банеру з логотипом добровольчої Дивізії СС "Галичина" (логотип не містить нацистської сbмволіки, сама Дивізія не визнана винною у військових злочинах будь-яким військовим трибуналом або міжнародною комісією),

Фото: tribuna.com

2. Фотографія невеликого за розміром (два на два метри) банера, незрозуміло ким розгорнутого і до кого спрямованого з надписом "Good Night, Left Side!" (відоме гасло ультраправих в Європі, втім, цілковито незрозуміле в Україні).

Фото: tribuna.com

3. Нечітка фотографія на трибуні вболівальника (чи невідомої сторонньої людини?) в чорній футболці з цифрами 88 спереду.

Фото: tribuna.com

4. Відео, яке зафіксувало 5-10 осіб, що піднімали догори руки, імовірно, імітуючи нацистський салют.

***

Покарання України на основі такого рівня доказів виглядає ще більш сумнівним з урахуванням інших звітів ФАРЕ.

Так, 6 вересня 2013 року, у той самий день, коли Україна познущалась над Сан-Марино на "Арені Львів", відбувся дуже важкий - з огляду на його історичний та політичний контекст - матч Сербія-Хорватія на стадіоні "Црвена Звезда" в Белграді.

Спостерігачі ФАРЕ повідомляли по цю гру наступне:

"Матч супроводжувався ультраправими і расистськими інцидентами. Були вивішені (очевидно. постійно розгорнуті на трибунах - прим.авт.) кілька ультраправих матеріалів; націоналістичні та расистські співи були спрямовані проти етнічних албанців, хорватів та хорватського гравця бразильського походження Едуардо да Сілва".

Сербські вболівальники спалюють прапор Хорватії під час матчу 13.09.2013
Фото: EPA/UPG
Сербські вболівальники спалюють прапор Хорватії під час матчу 13.09.2013

Незважаючи на ці звинувачення в доповіді, ФІФА не наклала жодних санкцій на сербів, на відміну від українців.

Чому так? Можливо тому, що Сербія традиційно була в гарних відносинах з країною-господарем 2018 FIFA World Cup Russia™, а компанія "Газпром" щойно була визнана ФІФА в якості спонсора цього турніру?

Варто нагадати, що "Газпром" на той час потребував сприяння від Сербії своєму стратегічному проекту газогону "Південний потік".

І насамкінець, спонсором ФК «Црвена Звезда» є... "Газпром"!

Замість того, щоб дискваліфікувати стадіон в Белграді чи покарати збірну Сербії, ФІФА в середині грудня наклала санкції на... хорвата Йосипа Шимуніча з приводу здійснення "...хорватського салюту, який використовувася під час Другої світової війни фашистським рухом "Усташі".

Гравець був дискваліфікований на десять офіційних матчів, йому було заборонено також перебування на стадіонах під час цих матчів і додатково його оштрафували на 30 тис. швейцарських франків.

Йосип Шимуніч
Фото: EPA/UPG
Йосип Шимуніч

Сьогодні ні в кого вже немає жодних сумнівів у корумпованості ФІФА під керівництвом Йозефа Блаттера. Розслідування ФБР США вже призвело до арештів високопосадовців організації, що спричинило демарш футбольних федерацій впливових європейських країн.

Президент УЕФА Мішель Платіні відкрито закликав президента ФІФА піти у відставку. Єдиною ВІП-персоною, яка публічно підтримала Блаттера та позитивно оцінила його діяльність, був Путін.

Розслідування ФБР щодо корупції в керівництві ФІФА триває, існує навіть шанс, що Росія втратить своє право на проведення в 2018 році Чемпіонату Світу з футболу.

Тому зараз боротьба в вересні 2013 року ФІФА та ФАРЕ проти "расистів та неонацистів" у країнах, які мали складні відносини з Москвою, однозначно виглядає як однобічна, цілеспрямована та політично вмотивована.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram