ГлавнаяОбществоЖиття

Бездоганний поліцейський: суд допитав потерпілого у справі розгону Майдану 30 листопада

У Шевченківському суді допитали другого потерпілого у справі проти колишнього «беркутівця» і чинного поліцейського Руслана Марчука. Його звинувачують у перевищенні службових повноважень, перешкоджання законній діяльності журналіста і проведенню мітингів у ніч розгону Майдану 30 листопада 2013 року. Він є чинним старшим лейтенантом поліції і навіть отримав медаль від Порошенка («За бездоганну службу» ІІІ ступеня). У його справі семеро потерпілих.

Беркутівець Марчук
Фото: Катерина Серко
Беркутівець Марчук

Дмитро Фортунатов – журналіст, який приїхав на Майдан за 10 хвилин після того, як прочитав у фейсбуці про розгін. Від силовиків на місці отримав інформацію про зачистку, а ще розсічення голови, удари в щелепу та по ногах. Впізнав обвинуваченого Марчука і відзняв фото, які долучили до справи як доказ аж через три роки: заяву про злочин, яку він написав в СБУ одразу після побиття, загубили.

Дмитро Фортунатов
Фото: Катерина Серко
Дмитро Фортунатов

«Приїхав з вулиці Городецького, побачив, як кремезні «беркутівці» штовхають дівчину, викручують руки. Один відрізнявся зростом і статурою. Двоє відійшли і його відтягують, а він найбільш активний – розвернув і вдарив дівчину ногою прямо в поперек. Впізнаю його постійно», – говорить потерпілий і вказує на Марчука. Журналіст каже, що опізнав "беркутівця", бо неодноразово бачив поміж інших силовиків на охороні скандальних забудов і до, і під час, і після Майдану, зокрема під час захоплення спорткомплексу «Восход».

Дівчина, про яку говорить потерпілий - це журналістка Марія Лебедєва, епізод по нападу на яку уже розглянули в Шевченківському суді. Вона також опізнала екс-беркутівця.

Беркутівець Марчук (стоїть) із адвокатом
Фото: Катерина Серко
Беркутівець Марчук (стоїть) із адвокатом

«На Майдані стояла швидка, але «беркутівці» (між яких був і Марчук) до неї не підпускали, виштовхували назад на дорогу, казали «викликай собі сам». Змушений був викликати швидку і вже там зупинили кровотечу. Від госпіталізації відмовився. Боліло довго, здавалося, що тріснула щелепа», - розповідає Фортунатов.

Фото: Катерина Серко

Всі незаконні дії силовиків фіксував на фотокамеру, тримаючи одночасно в руках журналістське посвідчення: «Молодь [з Майдану] побігла, я знімав усю шеренгу хлопців, які зачищали Хрещатик. І от вони почали бігти: на останньому фото видно людину, яка пробила мені голову. Потім були удари в щелепу, по голові, хотіли забрати фотоапарат, але я його забрав і відійшов на узбіччя, а вони вишикувалися на бордюр. Зафіксували через три роки тільки рану на голові, бо лишився шрам».

Допит потерпілого Дмитра Фортунатова
Фото: Катерина Серко
Допит потерпілого Дмитра Фортунатова

Під час наступних судових засідань розглядатимуться наявні фото та відеодокази. Однак, суд зміг призначити лише два засідання – 27 червня і 9 липня, а потім Марчук іде у відпустку і попросив у суду дозволу бути в цей час (близько місяця) за межами Києва.

Фото: Катерина Серко

Нагадаємо, що у справі про розгін Євромайдану 30 листопада судять також заступників командира Київського полку міліції особливого призначення "Беркут" Андрія Дидюка, Миколу Тягнирядна, командирів рот Юрія Шевченка і Євгена Антонова, а також екс-керівника Управління громадської безпеки ГУ МВС у Києві Олега Мариненка. Також окремо слухають справу проти екс-голови КМДА Олександра Попова.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram