ГлавнаяОбществоЖиття

"Люстрація демонструє підхід "шарікових" і "швондерів"

Микола Голомша пропрацював в органах прокуратури більше 20 років. Його називають "прокурором Ющенка", бо він займався розслідуванням справи про отруєння екс-президента. Кілька разів працював на посаді заступника Генпрокурора.

Після приходу до влади Віктора Януковича був понижений до посади останнього військового прокурора Центрального регіону, начальника управління правозахисної діяльності в Головному управлінні в військовій сфері. Вочевидь, за те, що не хотів розганяти Майдан-2004.

Під час Революції-2014 Голомша активно проявляв прихильність до "майданівців", навіть поселяв їх у своїй квартирі, незважаючи на те, що поверхом нижче жив Пшонка. Брав участь навіть у фізичному протистоянні з "Беркутом".

З 27 лютого минулого року – за часів Олега Махніцького – Голомшу знову призначили на посаду "правої руки" Генпрокурора.

Втім, з приходом Віталія Яреми його звільнили з ГПУ в рамках люстрації. Він вважає таке рішення незаконним і оскаржує в суді.

Фото: www.facenews.ua

За режиму Януковича Ви поплатились високою посадою в Генпрокуратурі за неприхильність до нього особисто і до його команди?

Я ніколи не виявляв лояльності до команди Януковича. Все почалося ще з часів Помаранчевої революції, коли я подав у відставку за небажання виконувати команду Партії регіонів на чолі з Януковичем винести постанову про порушення справ проти лідерів Майдану і розгін протестувальників біля будівлі Кабміну і Будинку профспілок.

Свою неприязнь до колишньої влади висловлював і щодо Голодомору (Голомша відмовився приставати на позицію Януковича і Пшонки щодо невизнання Голодомору геноцидом — ред.).

Я ніколи не приховував власну позицію і щодо Революції Гідності. Часто після роботи, на вихідних приходив на Майдан. Я вже давно товаришую зі Степаном Кубівим (комендант Будинку профспілок під час Революції — ред.), ми постійно спілкувалися або обмінювались інформацією через "зв'язкових".

На початку лютого до мене звернулося 36 працівників прокуратури та спецслужб, котрі висловили бажання виступити на захист законних інтересів держави і прав людей на Майдані. Думаю, про це здогадувалось і вище керівництво ГПУ.

Тим паче, я був уповноважений від Олега Тягнибока і Віталія Кличка, щоб провести перемовини з Заманою (начальник Генштабу - головнокомандувач Збройних сил України за часів Януковича — ред.), щоб армія усупереч Конституції не виступала проти народу.

У нас було кілька зустрічей, як в будівлі Головного управління Генпрокуратури у воєнній сфері на вулиці Антонова, де я працював, так і на нейтральній території. Замана пообіцяв, що незважаючи на формальну демонстрацію підтримки влади, насправді військові не виступатимуть проти народу.

Тож з працівниками прокуратури ми хотіли публічно стати на бік активістів Майдану, але 18 лютого почалися розстріли людей і було вже не до цього.

Фото: Надано Миколою ГОломшею

Правда, що Ви були автором проекту постанови Верховної Ради про скасування антитерористичної операції Захарченка?

Так, цей проект постанови готувався моїми колегами. А далі ми надіслали його на електронну адресу, вказану Кубівим. Потім він передав її у сесійну залу Верховної Ради.

Але невже Ви не боялися за своє життя? Не відчували тиску з боку керівництва ГПУ?

На мене ніхто не збирався тиснути, мене ж давно знали. Доходили до мене лише переказані фрази окремих посадовців, мовляв, “Его не трогать. Он что-то замышляет" (сміється — ред.).

В період Майдану в моїй квартирі проживало багато "тризубівців", хлопців із Правого сектору на чолі із міським головою міста Сколе Володимиром Москалем.

Звісно, були переживання, оскільки поверхом нижче жив Пшонка (на Володимирській 49-а — ред.), в 2004 році в цьому будинку отримували квартири заступники генпрокурора, в тому числі і він. В під'їзді були встановлені камери спостереження. Але про це не думав, не приховував своєї позиції.

Незважаючи на підтримку Майдану, Ви потрапили під люстрацію. Розкажіть, як це сталося.

Після призначення Генеральним прокурором Віталія Яреми (в червні 2014 року — ред.) мені передали, що він не бачить мене своїм заступником. Я взяв відпустку. А повернувшись, дізнався, що я внесений в список люстрованих осіб.

Фото: Макс Левин

У 10-денний строк, як це визначено законом, написав заяву Генпрокурору, що не підпадаю під дію закону, навівши юридичні факти протистоянь із режимом Януковича. Спочатку все виглядало законно — була накладена резолюція (генпрокурора — ред.), щоб комісія оцінила, чи можуть мене звільняти в порядку реалізації закону. Однак, жодної перевірки не було.

Вже в жовтні я отримав для ознайомлення наказ про звільнення, мовляв, я працював прокурором області. Насправді ж я працював військовим прокурором Центрального регіону України, начальником управління правозахисної діяльності в Головному управлінні в військовій сфері. В законі ж йдеться про те, що під люстрацію підпадають особи, котрі були територіальними (регіональними) прокурорами або були керівниками окремого структурного підрозділу ГПУ.

Ви працювали в прокуратурі більше 20 років. Хіба можна в такій структурі уникнути будь-якої причетності до формування політики того чи іншого режиму?

Я не буду вдаватися в деталі своєї біографії... Але ж коли у 2004 році стояло питання порушити Конституцію і Закони України і, застосовуючи свої повноваження, виступити проти українського народу, порушити справи проти лідерів опозиції і винести постанови фактично про розгін Майдану, я цього не зробив, а подав у відставку.

Чи можна говорити, що після першого етапу реалізації закону про люстрацію Генпрокуратуру "почистили" від кадрів Януковича?

З лютого минулого року — одразу після Майдану і до зміни керівництва Генпрокуратури — було звільнено близько 5 тисяч працівників. Звісно, більшість — кадри колишнього керівництва (ГПУ — ред.). Однак, чимало з них повернулись після призначення нового Генпрокурора (Віталія Яреми — ред.). Ці люди працюють і досі. А ті, чиї повноваження не впливали на центральну політику ГПУ, звільнені. Так, до когось з них можуть бути претензії, але повинен застосовуватися індивідуальний підхід визначення їхньої причетності до узурпації влади Януковичем, як це передбачено статтею 1 Закону "Про очищення влади".

Ярема та Порошенко під час зустрічі з робітниками прокуратури
Фото: dyvys.in
Ярема та Порошенко під час зустрічі з робітниками прокуратури

А що відбувається сьогодні? Нам відомі факти тиску на суддів, які намагаються прийняти законні рішення у люстраційних справах, намагання окремих посадовців тиснути, залякувати суддів.

Після трагічних подій Майдану, ми не можемо допустити намагання ручного управління судами і схиляння їх до виконання рішень усупереч ст.19 Конституції, яка визначає правовий режим в державі і забороняє втручання однієї гілки влади у справи іншої. Ми вже це бачили при Януковичі.

Ви вважаєте, що Ярема хотів усунути Вас від роботи в ГПУ, вибірково застосовуючи норми закону про люстрацію?

На мій погляд, це (люстрація — ред.) було використано, як привід, щоб звільнити мене.

Третина осіб, котрі потрапили під люстрацію під час першого етапу виконання Закону “Про очищення влади”, оскаржують свої звільнення в суді.

Закон про люстрацію — дуже суперечливий і неоднозначний. Дехто демонструє суб'єктивний підхід до його виконання. Де потрібно з кимось розправитись, грубо кажучи, норми закону застосовуються безапеляційно. Однак, в статті 1, повторюся, чітко йдеться про те, що мета закону — відсторонення від влади осіб, котрі своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю призвели до узурпації влади Януковичем.

Не можна застосовувати закон неоднозначно до різних людей. Конституція України говорить, що всі — рівні перед законом. І вона не передбачає якоїсь місцечковості її застосування чи суб'єктивізму.

Крім цього, жоден закон не повинен суперечити Конституції і не порушувати права людини. Не можна демонструвати підхід “шарікових” і “швондерів”...

Читайте: Венецианский вердикт

В законі про люстрацію вперше на законодавчому рівні йдеться про злочинний режим Януковича. Хіба такому ствердженню не повинно передувати відповідне рішення суду?

В даному випадку законодавець політично визначив той режим, виходячи з подій, котрі призвели до трагічних наслідків на Майдані. Режим Януковича був політично засуджений і визначено, що той, хто своїми діями чи бездіяльністю підтримував його, підлягає відстороненню від органів державної влади.

Однак, з юридичної точки зору, звісно, я з вами погоджуюсь... Потрібне відповідне судове рішення. Думаю, воно буде ухвалене під час розгляду справи про створення Януковичем злочинної організації.

До речі, цьому кримінальному провадженню вже більше півроку. А його й досі не передали в суд.

Вочевидь, причина цього — непрофесійна кадрова політика (керівництва ГПУ — ред.) і невміння організовувати роботу. Тому ці справи (щодо розслідувань злочинів колишньої влади — ред.) гальмуються.

Фото: uagolos.com

Практично всі справи по Майдану і команді Януковича були порушені ще за часів Махніцького. До Єдиного державного реєстру було внесено 2,5 тисячі проваджень ще за часів, коли я працював в ГПУ. Вони стосувалися і розкрадання з бюджету, і програм уряду, і тендерної політики...

Суми збитків на той час неможливо було звести докупи. Пам'ятаю лише справу про 14 так званих «пральних» банків (фінансові установи, через які "відмивались" кошти з бюджету — ред.), де спільно з НБУ, міліцією розкрили схеми "відмивання" 140 млрд. грн.

Стосовно розкрадання коштів людьми Януковича ми направили запити в правоохоронні органи десяткам країн світу. Режим (Януковича — ред.) себе не документував, тому доводилось довідуватись про певні порушення зі ЗМІ, з повідомлень тих країн, які накладали арешти на рахунки тодішнього керівництва держави.

Співпраця з органами внутрішніх справ і СБУ, контролюючими органами, для розслідування відбувалась досить складно, бо на відміну від прокуратури, де оновлення апарату відбулося досить швидко, в цих відомствах такого не було. 

А чому так загальмувалися справи про розслідування вбивств на Майдані?

Мені важко коментувати це питання, оскільки я відповідав за виконання і застосування законів в державі.

Правда, мав відношення до внутрішньої перевірки Генпрокуратури щодо політичних утисків працівників командою Януковича. Таке розслідування відбувалося досить складно, та й прокурори неохоче проводили перевірки. Ми тричі повертали на виконання відповідне розпорядження на доперевірку. Втім, які її результати я вже не знаю.

Чи відповідає дійсності інформація, що справу проти Курченка ГПУ мала направити до суду ще влітку?

Так, її планували спрямувати до суду в серпні. На якій вона стадії зараз, я також коментувати не можу.

То чого спустили всіх собак на Махніцького?

Вочевидь, керуючись принципом — сам дурак. Щоб убезпечити себе в майбутньому від кадрових прорахунків, прогалин в роботі, треба знайти суб'єкт, який полити брудом...

Фото: Макс Левин

Не було серйозних претензій (до роботи Махніцького — ред.), розслідування просувалось ефективно, наскільки це було можливо в умовах анексії Криму і подій на сході країни.

Нам вдалося організуватися в тому безладі, який сформувався після Майдану в силових органах. А потім багатьох із тих, хто почав працювати після революції, просто викинули, прирівнявши до людей Януковича.

На якій стадії перебуває розгляд Вашої справи щодо оскарження люстрації?

Наразі було три судових засідання. На мій погляд, помітна відсутність будь-яких даних, які б давали підстави для мого звільнення.

На останньому засіданні ми подали запит в ГПУ для отримання доказів, якими своїми вчинками я був причетний до узурпації влади Януковичем, адже я займав другорядну посаду і навпаки протистояв його режиму.

Я готовий і далі доводити свою правоту. Дійду навіть до Євросуду з прав людини. Включення мене до списку осіб, котрі підлягають люстрації, - приклад безправ'я. Я не можу з цим змиритися.

У разі винесення рішення суду на Вашу користь, готові повернутися в органи прокуратури?

Залежатиме від того, хто керуватиме прокуратурою.

Наскільки мені відомо, Ви зараз активно працюєте над створенням нової політичної сили.

Так, дійсно мене обрали координатором громадських об'єднань і правих сил, які формуються в політичну партію. Я би не хотів завчасу про це розповідати.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram