ГлавнаяОбществоЖиття
Спецтема
Евро 2012

Фани про Україну: щирі люди, низькі ціни та дороги, від яких зупиняється сердце

Кореспонденти LB.ua поспілкувались з гостями Евро-2012 в Києві і Львові.

Збираючись на Євро, більшість з співрозмовників LB.ua чули дуже неприємні речі про Україну. Однак, на власні очі пересвідчились: все, що сказано в ЗМІ - перебільшення. "Мене лякали, що тут насильство на кожному кроці, - зокрема розказав кореспондентові LB.ua німець Філіп. - Поїхав сюди, аби перевірити, як воно насправді. Ніякого насильства не побачив, навпаки, дуже привітні та милі люди, і атмосфера тут святкова".

Французи та шведи зізнались: сподіваються, що ставлення до них не зміниться після того, як їх збірні зіграють з українцями. А малайзійці кажуть, що для них усі українці - однакові.

Київ.

"Україна жахлива!"

Олоф і Марлен.

Олоф і Марлен вірять, що Євро-2012 виграє Німеччина
Фото: Ольга Макар
Олоф і Марлен вірять, що Євро-2012 виграє Німеччина

Приїхали з Нмеччини.

Олоф – менеджер з продажу, Марлен – професійний баскетболіст.

Марлен: Україна жахлива! Ні, жартую. Тут добре, краще, ніж ми очікували. Ми не боялися сюди приїхати, бо ми ніколи не боїмося! Ми не боїмося навіть левів або тигрів.

Олоф: У Києві мені подобається погода…

Марлен: Ні-ні-ні… Скажи правду!

Олоф: Мені подобається атмосфера свята…

Марлен: Ні-ні-ні, скажи, що тобі справді подобається!

Олоф: Мені подобаються дівчата!

На запитання, що найбільше не подобається, відповідають одночасно і зі сміхом: чоловіки.

Марлен: Ми знаємо, що у вас дуже піднялися ціни, але для нас вони все одно низькі. Щоправда, готель недешевий.

"Всі люди в Україні здаються мені однаковими"

Рахім з сім’єю.

Рахім та його велика родина вболівають за Португалію
Фото: Ольга Макар
Рахім та його велика родина вболівають за Португалію

Приїхали з Малайзії.

Живуть в Україні майже рік.

Рахім: Найбільше в Києві нам подобається, що «люди дуже щирі». Дуже відрізняється кухня, тут я їм значно більше хліба, ніж на батьківщині, у Малайзії.

Дружина Рахіма: Всі люди в Україні здаються мені однаковими. Вони майже не відрізняються один від одного, хоча, звичайно, мені важко порівнювати, бо у нас зовсім різні культури.

"Тут дуже приємні люди, хочуть допомогти"

Алекс.

Фото: Ольга Макар

Приїхав з Голандії.

Я приїхав машиною через Краків і Львів. Тут дуже приємні люди, хочуть допомогти тобі – це супер! Не подобається, що в Києві мало хостелів. Я живу у наметовому містечку, вірю, що у чемпіонаті виграє Голандія.

"Найбільше в Києві подобаються люди та архітектура"

Біджой.

Фото: Ольга Макар

Голандія.

Вивчає фізику в університеті.

Прилетів у Київ сам, але познайомився з багатьма людьми у хостелі, де мешкаю. Україна - дуже красива країна. Найбільше в Києві подобаються люди та архітектура. Вірю у перемогу голандської збірної.

"Коли їхав в Україну, боявся охорони і міліції"

Філіп.

Фото: Ольга Макар

Франція.

Працює інженером.

Я чув про хуліганів, коли їхав, боявся охорони, міліції, але я вірю, що футбол – це щастя і радість. Люди тут дуже приємні, сподіваюся, що вони такими залишаться навіть під час гри Україна-Франція! У місті багато простору, красиво, дуже хороша атмосфера. Класно відкривати нову країну, яка не дуже відома у нас, у Франції. Сьогодні з друзями я їду у Донецьк. Готель, літак, потяг, таксі з аеропорта – дорогі, але метро і життя в місті - дешеві. Гра буде дуже відкритою, Україна може зіграти дуже добре, але, звичайно, виграє Франція. Або Німеччина.

"Люди в Києві ввічливі, подивимося, чи зміниться це, коли ми розгромимо українську збірну"

Томас і Крістофер.

Шведи: просто попити пива - це найбільша подія для нас
Фото: Ольга Макар
Шведи: просто попити пива - це найбільша подія для нас

Шведи.

Приїхали на гру Україна-Швеція.

Томас: Ми ніколи не були тут раніше…

Крістофер: …і, скоріш за все, ми більше не повернемося сюди знову! (Сміється, - LB.ua) Життя в Україні дуже дешеве: дві піци і два пива всього лиш за 40 гривень. А просто попити пива - це найбільша подія для нас!

Томас: Погані новини про Україну мене не турбували, бо Євро – це не політика, це футбол.

Крістофер: Ми дивимось футбол у Swidish Corner – тут не страшно!

Томас: Усі люди, яких ми зустріли в Києві, були ввічливі і приємні. Подивимося, чи не зміниться це у понеділок, коли ми розгромимо українську збірну! Тільки таксист намагався нажитися на нас, але, звичайно, ми передбачали це з самого початку. На думку Томаса, виграє Німеччина. Крістофер каже, якщо не Швеція, тоді або Німеччина, або Росія.

Львів.

"Чув, що в Україні насильство на кожному кроці"

Філіп.

Філіп: ми їхали нічним поїздом у вагоні без дверей, я отримав неоціненний досвід
Фото: Евгений Савватеев
Філіп: ми їхали нічним поїздом у вагоні без дверей, я отримав неоціненний досвід

Німеччина, місто Бремен.

Інженер.

Я чув про Україну не дуже хороші речі, наприклад, що тут насильство на кожному кроці. Поїхав сюди, щоб перевірити, як воно у справжньому житті. Ніякого насильства тут поки що не побачив, навпаки, дуже привітні і милі люди, і атмосфера тут святкова. Ніяких проблем у спілкуванні не виникало, адже мої друзі, які приїхали зі мною з Німеччини, добре знають російську мову. Ми спочатку приїхали до Києва, а потім на поїзді вирушили до Львова. Туди ми їхали нічним поїздом у вагоні без дверей (плацкартний вагон, - LB.ua), я отримав неоціненний досвід… Ні, все було добре, я міцно спав, але вранці побачив, що туалети зачинені! Це для мене був неприємний сюрприз. Але в цілому все гарно і дуже-дуже дешево для нас.

"У пресі я читав, що Україна хороша і безпечна"

Жоан Сантуш.

Жоан Сантуш: в Україну приїхало 5-6 тисяч моїх співвітчизників
Фото: Евгений Савватеев
Жоан Сантуш: в Україну приїхало 5-6 тисяч моїх співвітчизників

Португалія, місто Лісабон.

Страховий агент.

Про Україну я знаю, що це країна, яка в 1991-му році отримала незалежність, що тут була революція. У пресі я читав, що ця країна цілком безпечна, хороша країна, можливо, саме тому сюди приїхало 5-6 тисяч моїх співвітчизників. Були проблеми у спілкуванні з людьми, але все-таки знайшлося пару людей, які знали англійську.

"Я не боявся їхати в Україну, бо був в Мексиці і Сальвадорі"

Томас.

Томас і Матіас: Рівень життя в Україні і Сальвадорі приблизно однаковий.
Фото: Евгений Савватеев
Томас і Матіас: Рівень життя в Україні і Сальвадорі приблизно однаковий.

Приїхав з Німеччини, з містечка поряд з Нюрнбергом.

Фармацевт.

До Львова я їхав потягом з Будапешта. Там не можна було купити ні пива, ні води, ні чіпсів, а в цьому (Львів – Харків, - LB.ua) можна. Я був волонтером під час чемпіонату світу у Німеччині 2006-го року. Атмосферу неможливо порівняти. У Німеччині навіть вранці було чути фанів інших команд, у Львові все спокійніше.

Був у кафе в центрі Львова, там на вході мені чоловік з автоматом сказав, що краще не показувати у цьому кафе мій герб на футболці. Я так і не зрозумів, чому.

Проблем у спілкуванні не було. Дівчина, у якої я жив, вчилася за кордоном і знала англійську мову. Читав перед поїздкою у гіді, що в Україні не варто порівнювати російську та українську мову, можна нарватися на неприємності.

Я не боявся їхати в Україну, бо був у таких країнах, як Мексика, Беліз, Сальвадор. Рівень життя у цих країнах і Україні приблизно однаковий. Звичайно, якщо порівнювати з Німеччиною, то в Україні багато проблем, але в цілому нормальна країна.

"Львів чисте місто, принаймні чистіше, ніж Кельн"

Бен.

Бен. Школяр з Гамбурга
Фото: Евгений Савватеев
Бен. Школяр з Гамбурга

Приїхав із Кельна, Німеччина.

Школяр.

Я їхав до Львова на автобусі, 20 годин. Про Україну знаю не багато. Чув лише, що стадіони не будуть збудовані вчасно і що Тимощук грає за мюнхенську Баварію. У мене та моїх друзів виникли проблеми з мовою. Абсолютно нічого не зрозуміло, що написано на ваших вивісках, скрізь кириличні букви!

Найкраще, що є у Львові – це низькі ціни і те, що Львів чисте місто, принаймні чистіше, ніж Кельн. Але ваші охоронці… Я їх боюся, не знаю навіть, де буду ночувати цієї ночі.

"Найбільша проблема - вивіски, ми нічого не розуміємо"

Руман і Сара.

Руман і Сара (в центрі) вболівають за різні команди, але гуляють разом
Фото: Евгений Савватеев
Руман і Сара (в центрі) вболівають за різні команди, але гуляють разом

Руман з Німеччини, місто Гамбург, Сара - з Португалії, Лісабон.

Навчаються в Словаччині.

Ми приїхали кілька днів назад з Чопа до Львова на нічному потязі. Поїзд, в якому ми їхали, був нормальний. Як за ту ціну, що ми заплатили, цілком комфортно. Єдине, що в купе було жарко, і як ми не старалися, не змогли відкрити вікно. Найбільше проблем виникало з вивісками – вони кириличні і ми нічого не розуміємо. Але люди, які нас обслуговували в кафе, знали англійську. Наприклад, вчора обідали в Ужгороді, там люди добре говорили англійською. Трохи складніше все пояснювати в магазинах та особливо на вокзалах: дуже довго пояснювали працівникам, що нам потрібно. Можливо, туди слід направити більше волонтерів, які володіють англійською… А на прикордонному пропускному пункті навпаки була жінка, яка добре говорила англійською і ніяких проблем не було.

"Ваші поїзди скачуть мов навіжені"

Андрій.

Андрій приїхав до Львова з далекого Сходу Росії
Фото: Евгений Савватеев
Андрій приїхав до Львова з далекого Сходу Росії

Росія, місто Благовіщенськ.

Приїхав на матч Португалія – Німеччина. Зізнається, що коли запитують звідки, говорить, що з Хабаровська, бо думає, що Благовіщенськ ніхто не знає.

Львів красиве місто, красиві будинки, атмосфера подобається. Люди дружелюбні. Ми сьогодні приїхали, міста не знали, але нам швидко все підказали: де знаходиться стадіон, де фан-зона.

Чому ми не в Польщі на матчах Росії? Ми з дружиною були у родичів у місті Коломия і вирішили заїхати до Львова на матч. Буду за німців вболівати. Хочу, щоб вони у чвертьфіналі з Росією зіграли.

Дороги українські не краще російських, але ваші поїзди… у них же нема амортизаторів, скачуть, мов навіжені!

"В Латвії такого ніколи не буде"

Яніс і Вудіс.

Яніс і Вудіс приїхали з Риги вболівати за Німеччину
Фото: Евгений Савватеев
Яніс і Вудіс приїхали з Риги вболівати за Німеччину

Рига, Латвія.

Яніс - баскетбольний тренер, Вудіс - охоронець.

Приїхали з Риги вболівати за Німеччину.

Яніс: Я був у Києві кілька років тому, знаю про Україну досить багато. У нас писали в основному про Тимошенко і політику, про сам футбол – не так багато.

Вудіс: Ми вболіваємо більше за футбол, ніж за Німеччину. Ми фанати футболу. Звичайно, ми не могли пропустити цей чемпіонат, бо в Латвії такого ніколи не буде. А Україна – це близько. Чому не Польща? В Україні цікавіші матчі, дуже хотіли німців побачити. До того ж білети на хороші місця в Польщі було дістати складніше. Та і далеко… нам до Варшави 650 кілометрів, і там грають команди, які нас не цікавлять. Ціни у Львові нижчі за латвійські. Ми живемо в кемпінгу, здається «Бухта Вікінгів», ціни там, звичайно… дуже високі. Але в цілому, якщо в центрі гуляти, ціни нижче, ніж в Ризі, а для старої частини міста, так і взагалі супер, у нас в старому місті рази в два дорожче.

"Серце стає від ваших доріг"

Гжегож.

Гжегож багато годин простояв на кордоні, щоб потрапити Україну
Фото: Евгений Савватеев
Гжегож багато годин простояв на кордоні, щоб потрапити Україну

Жешув, Польша.

Я думаю, що український офіційний гімн Євро "Endless summer" кращий за польський "Koko Euro spoko". Я приїхав повболівати на стадіоні за поляків у збірній Німеччини Мірослава Клозе і Лукаса Подольські. Упереджень про Україну у мене ніяких не було. Єдине, що не сподобалось - львівські дороги. Ми дуже довго стояли в черзі на кордоні. Від Рави-Руської до Львова – ніби номальні дороги, але у самому Львові… серце стає від таких доріг!

Ольга МакарОльга Макар, журналістка
Євген СавватєєвЄвген Савватєєв, журналіст
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram