ГлавнаяПолитика

Справа Бабченка: що відомо

29 травня українці та західна спільнота були ошелешені вбивством російського журналіста Аркадія Бабченка, котрий після початку бойових дій на Донбасі переїхав в Україну та багато критикував російську владу.

Через день виявилось, що вбивство було інсценоване СБУ та ГПУ. Однак, чим більше стає відомо про спецоперацію, тим більше виникає питань до правоохоронців.

LB.ua вирішив зібрати до купи усе, що відомо про організаторів і замовників “убивства” Бабченка, та спробувати розібратися у неспівпадіннях.

Фото: Lb.ua

Імітація вбивства

“Я не зразу повірив. Приходять якісь люди, кажуть: чувак, тебе хочуть грохнути. Звісно, ти відчуваєш недовіру. Що за люди. Чому? Але, по-перше, зустріч відбулась за участі моїх знайомих. Вони сказали, що були з цими людьми на війні. Підтвердили їх. На наступну зустріч я все одно їхав.... Не знав, що за люди. Може, візьмуть грохнуть, підстава. Звісно, були сумніви. Але потім — перша, друга, третя зустріч. Я побачив, що люди працюють, і почав їм довіряти”, - так розповів Бабченко про початок операції СБУ у першому інтерв'ю після замаху.

Напередодні, на брифінгу 30 травня, Бабченко сказав, що його переконали фотографія і досьє на нього, які продемонстрували йому українські спецслужби.

За словами журналіста, в організатора вбивства була його фотографія 20-річної давності з паспорта, яка ніде ніколи не публікувалась. На думку Бабченка доступ до цієї фотографії могли мати лише російські спецслужби.

Операцію планували провести в п'ятницю, 1 червня, але через певні обставини вона була перенесена на вівторок, 29 травня.

Ближче до вечора вівторка у квартиру Бабченка прийшли представники спецслужб. Вони «намалювали» дири від пуль на тілі журналіста, залили їх свинячою кров'ю, а Бабченко прикинувся мертвим. Його дружина, яка, за словами журналіста, знала про операцію, викликала поліцію і лікарів. Швидка відвезла Бабченка у морг, де той вже зміг “воскреснути”. Усю ніч Бабченко провів у морзі.

Правоохоронці заявляють, що “смерть” Бабченка була необхідна для того, щоб вичислити замовників вбивства та зловити організаторів "на гарячому".

Вони стверджують, що Бабченко мав бути не єдиною жертвою, а російські спецслужби розробили цілий список з 30-ти людей, котрих начебто планували ліквідувати.

Бабченко був першим у цьому списку.

“Пам'ятаю, що там було сказано: цей журналіст маленька сошка. Його потрібно (ліквідувати, - LB.ua) просто для шуму”, - розповів сам Бабченко.

Колишній депутат Держдуми Ілля Пономарьов у день “вбивства” Бабченко написав у Facebook, що, за його інформацією, готують замах на трьох російських опозиціонерів. Можливо це якось стосується списку, але поки правоохоронці імена цих людей не називають. В СБУ заявили, що усім зі списку нададуть охорону.

Хто і як готував вбивство

За версією СБУ, російські спецслужби дали доручення виконавчому директору українсько-німецького СП “Шмайсер” Борису Герману організувати вбивство Бабченка.

Герман нібито запропонував своєму знайомому — волонтеру АТО Олексію Цимбалюку - вбити Бабченка за винагороду у 30 тисяч доларів США. СБУ вдалось зафіксувати, як Герман передавав ці гроші Цимбалюку.

При цьому від російських спецслужб Герман нібито отримав 40 тисяч доларів, з яких 10 тисяч залишив собі за організацію злочину.

Після вбивства Герман нібито планував виїхати в Росію, але СБУ затримали його. Вчора Шевченківський районний суд арештував Германа на 60 днів.

Борис Герман під час засідання суду
Фото: Lb.ua
Борис Герман під час засідання суду

“Монах-виконавець”. Хто він?

Олексій Цимбалюк, або "Аристарх" - був ієродияконом у православній церкві Московскього патріархату, потім “перейшов” служити у Київський патріархат.

Пізніше чоловік став волонтером АТО на Сході України. Працював у підрозділі медичної евакуації “Госпітальєри”.

Зміну діяльності пояснював так: “Чого прийшов до нас ворог, бо він був нещасливий в себе вдома. Раз він нещасливий в себе вдома, то відібрати в нього життя, то не є гріхом, то є актом милосердя до нього ”, - говорив він у сюжеті “Громадського”.

У цьому ж сюжеті йдеться, що Цимбалюк працював в мобільних групах СБУ, які боролись з контрабандою.

Зважаючи на такі зв'язки Цимбалюка зі спецслужбами, дуже дивно, що саме йому запропонували вбити Бабченка.

Про те, що Цимбалюк є фігурантом справи, він сам написав у Facebook. Після того, як Цимбалюк отримав пропозицію від Германа здійснити замовне вбивство, він нібито пішов в СБУ та все їм повідомив, після чого спецслужби почали з ним співпрацювати.

Олексій Цимбалюк
Фото: Фейсбук Олексія Цимбалюка
Олексій Цимбалюк

Прес-секретарка СБУ Олена Гітлянська спершу висміяла зізнання, назвавши Цимбалюка “хворою людиною” та попросила не поширювати фейки.

Щоправда, вже за кілька годин Гітлянська заявила, що помилилась і насправді Цимбалюк таки є фігурантом справи.

“Хто не працює, той не помиляється”, - написала вона.

 Хто такий Борис Герман?

Борис Герман, якого підозрюють в організації вбивства, є співвласником і керівником кількох українських компаній, а також директором українсько-німецького спільного підприємства “Шмайсер”. Підприємство продає пістолети, револьвери, патрони.

За словами адвоката Германа Євгена Солодко, “Шмайсер” співпрацювали з Міністерством оборони - підприємство постачало оптику для гвинтівок у зону АТО, а також модернізувало снайперські комплекси.

Однак, минулого року прокуратурою та СБУ був затриманий керівник “Шмайсеру”, який намагався продати бойові пістолети зі “збитими ідентифікаційними номерами”.

На сайті “Посіпаки” написано, що Герман був помічником двох народних депутатів: Михайла Гончарова з “Соціалістичної партії" та Ігоря Плохого з “Партії регіонів".

Батько Германа — впливовий український бізнесмен Лев Беркович Герман, пише Медуза. А його шурином, за інформацією видання, є Дмитро Притика - колишній голова Вищого арбітражного суду України, який в 2006-2012 роках двічі обирався до Верховної Ради від “Партії регіонів”.

На вчорашньому суді Борис Герман заявив, що співпрацював із українською контрозвідкою.

Фото: Lb.ua

Він стверджує, що до нього звернувся такий собі В'ячеслав Пивоварнік - громадянин України, котрий живе в Москві і “відповідає в приватному фонді Путіна за організацію терористичних актів на території України”.Він, як стверджує Герман, передав йому список з 30 людей, які потрібно ліквідувати і попросив організувати вбивства. Герман каже, що про це начебто знала контрозвідка і він діяв під їх “крилом”.

За словами Германа, виконавець вбивства був обраний контрозвідкою.

“Коли Цимбалюка обирали на цю роль, всі знали, що він піде в СБУ ... що буде інсценування, це все було відомо. Для того, щоб прийняти інформацію з російського джерела, нам потрібно було зробити якусь імітацію роботи, щоб була довіра. Після цього вони надали нам список з тридцяти чоловік, який передали контррозвідці", - заявив Герман, додавши, що це не було озвучено раніше, тому що є велика кількість "кротів в цих підрозділах".

Наші спецслужби спростували інформацію щодо співпраці Германа з контррозвідкою.

Однак на заяву щодо ймовірного замовника вбивства - Пивоварніка, українські правоохоронці поки ніяк не відреагували. Прес-секретарка ГПУ Лариса Сарган заявила LB.ua, що усі слідчі дії коментує СБУ. А прес-секретарка СБУ Олена Гітлянська не відповіла ні на телефонний дзвінок, ні на смс LB.ua з цього приводу.

Хто такий В'ячеслав Пивоварнік?

Судячи з профілю Пивоварніка в соцмережі «Однокласники», він навчався в Ужгородському державному інституті інформатики і Київському політехнічному інституті.

Вячеслав Пивоварник
Фото: Одноклассники
Вячеслав Пивоварник

Видання The Bell передає, що в системі «СПАРК-Інтерфакс» значиться: людина з таким же прізвищем, ім'ям та по-батькові керувала або володіда частками в п'яти українських юридичних осібах, в тому числі - 50% ТОВ «Громадська служба безпеки України», другим співзасновником якого виступає Сергій Яремович Дєєв. Повний тезка останнього фігурує в ЗМІ як діяч українського старообрядництва і називається експертом російського Фонду національної і міжнародної безпеки.

За даними СПАРК, цей фонд очолював колишній радянський генерал-спецпропагандист Леонід Шершнев, котрий був засновником націоналістичного фонду «Росіяни» і «Центру допомоги співвітчизникам з Новоросії та України». Він помер в кінці 2014 року.

З 2012 до 2016 року Пивоварнік, як пише The Bell, був генеральним директором "Рускон-Україна".

"Рускон" - великий контейнерний перевізник, що входить до складу транспортно-логістичної групи компаній "Дело", яку контролює підприємць і екс-депутат Держдуми Сергій Шишкарьов. РБК раніше називали Шишкарьова соратником Дмитра Рогозіна — колишнього віце-прем'єра російського уряду, а з травня цього року — голови державної корпорації “Роскосмос”.

Після оприлюднення цієї інформації, російське видання “ТАСС” написало з посиланням “на представника “Рускону”, що оператор не пов'язаний з Пивоварніком, і “Рускон” взагалі не має СП в Україні.

Схоже, що правоохоронцям так і не вдалося дізнатись, хто конкретно був замовником вбивства Бабченка, хоча, судячи з їх слів, для цього вистава й затівалась.

Генпрокурор Юрій Луценко в ефірі CNN сказав: «Слідство продовжується. Зараз не можу сказати, яка точно людина була замовником».

За словами Бабченка, СБУ готували спецоперацію два місяці. Правоохоронці співпрацювали з Цимбалюком та знали, що організатор вбивства — Борис Герман. Виходить, що під час операції нових імен спецслужби не дізнались, або вони поки не повідомляють їх журналістам.

Фото: Lb.ua

Наразі в СБУ і ГПУ звинувачують в організації злочину аморфні “російські спецслужби”.

В Росії ж очікувано називають усе “провокацією”.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram