ГлавнаяПолитика

Хто такий Олег Барна

Маловідомий нардеп Олег Барна нині прославився не лише на всю Україну, але й здобув всесвітню славу. І попри поважний послужний список, в якому і участь у студентській «Революції на граніті» 1990 року, і організація учительських страйків, і правозахисна діяльність, і Революція Гідності, і похід добровольцем на фронт, до кінця свого віку він, мабуть, залишиться депутатом, який «схопив прем’єра за яйця».

Олег Барна виграв вибори по мажоритарному округу Тернопільської області. Балотувався від президентської партії БПП «Солідарність». Його молодший брат Степан був керівником штабу Петра Порошенка в регіоні під час виборчої кампанії. Нині Степан Барна є головою Тернопільської облдержадміністрації.

До минулого року Олег Барна працював сільським вчителем. Викладав математику, фізику, інформатику та допризовну підготовку. Він має три (!) вищі освіти: закінчив Тернопільський державний педагогічний університет, фізико-математичний факультет; здобув спеціальність менеджера системи в Тернопільському інституті післядипломної освіти, а також отримав диплом «юриста» в Тернопільському національному економічному університеті.

У політику прийшов іще студентом 5-го курсу – брав участь у студентському голодуванні в Києві 1990 року.

У 1996-1999 роках був одним з організаторів страйків вчителів Чортківського району. У 2004 році організував акцію протесту проти скасування пільг сільським учителям, під час якої педагоги перекрили залізничну колію та зупинили поїзд «Москва-Софія».

Вперше Барна-старший балотувався до ВР у 1999 році на довиборах в парламент, проте зняв свою кандидатуру на користь Сергія Жижка – одного з засновників Конгресу українських націоналістів. Згодом брав активну участь в акції «Україна без Кучми». Очолював окружні штаби БЮТу та Віктора Ющенка. У 2002-2010 роках був Нагірянським селищним головою.

Був поранений під час протистояння на Майдані 18 лютого 2014 року. Після початку війни на Донбасі пішов добровольцем у складі 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади. Позивний Барни – «Дядько Олег».

З першого погляду, Барна-старший – досвідчений політик і активіст. Втім, впродовж усієї своєї кар’єри він вирізнявся скандальністю, неврівноваженістю та невіглаством.

У 2009 році – на другому терміні перебування Барни на посаді сільського голови депутати Нагірнянської сільської ради достроково позбавили його повноважень. Верховна Рада тоді створила спеціальну робочу групу, щоб розібратися в ситуації. І от що виявила: Олег Барна (за рішенням суду) періодично незаконно виголошував догани і звільняв працівників.

За інформацією прокуратури Чортківського району Тернопільської області у 2008 році Барні пред’явлено обвинувачення у службовому підробленні (ст.366 ч.1 КК) і перевищенні влади і службових повноважень (365 ч. 2 КК України). Зокрема, Барна приймав розпорядження, які суперечили вимогам законодавства і на які прокурором вносилися протести. Більш того, був замішаний і в «земельних» махінаціях (укладались договори оренди землі із заниженою в десятки разів орендною платою, а також укладались договори з громадянами, котрі ніде не зареєстровані).

Цікаво, що в деклараціях за останні два роки Барни-старшого значаться два авто «Фори транзит», загальною вартістю понад 400 тисяч гривень (на зарплату вчителя, сільського голови чи бійця АТО?).

Вперше Олег Барна відзначився як забіяка, коли будучи сільським головою побився з керівником Чортківської райдержадміністрації Тарасом Капустою. Конфлікт розгорівся через розпаювання земель Ягільницького конезаводу. У день перед бійкою сільський голова дізнався, що частину землі голова району нібито розділив між людьми на свій розсуд. В адміністрації ж кажуть, що Олег Барна планував здавати її в оренду фермерам.

Барна бився і зі своїм секретарем, і з заступником голови району...

У лютому 2008 року депутати сільської ради достроково припинили повноваження Барни. Але він відмовився передати печатку і документи. Та й взагалі звернувся до Верховної Ради, щоб та призначила дострокові вибори депутатів сільської ради. Це стало приводом для розслідування ситуації в селі. Порушення зі сторони Барни були зафіксовані в пояснювальній записці до проекту постанови Верховної Ради щодо призначення позачергових виборів Нагірянського сільського голови. Барна пробував ще оскаржити цю перевірку і постанову, але безрезультатно.

Правда, позиціонує він себе як вірний християнин. Навіть, кажуть, пише образи. «Він пояснював, мовляв, в Біблії ж не написано «не бий», а тільки «не вбий», – розповідав мені про Олега Барну один із його колег-депутатів.

***

Тріумф сільського вчителя з Тернопільщини в статусі народного депутата стався у січні цього року, коли з парламентської трибуни він використав речитатив футбольних фанатів: «Путін – х**ло» (правда, без приспіву). І запропонував це визнати на законодавчому рівні. Примітивну заяву нардепа його колеги не оцінили: мовляв, не личить народному обранцю так висловлюватись в стінах парламенту. Але, як то кажуть, «проїхали».

Олега Барну ніхто не сприймав серйозно, хоч періодично він менторським голосом з притаманним для рідного йому регіону сільським акцентом кричав чи то на засіданнях антикорупційного комітету парламенту (членом якого він є), чи то з трибуни Ради, з програм а-ля «Шустер» чи «112 каналу» про боротьбу з корупцією чи ідеї Майдану. Заяви його здебільшого були емоційні, але не надто конструктивні. Втім, це радше норма для українського парламенту... На Барну тихо кивали: «контужений» (під час участі в бойових діях на Донбасі він справді отримав контузію). І намагалися не мати з ним справи.

Барна-старший відзначився також у бійці з нардепом від Радикальної партії Юрієм Чижмарем у приймальні телеканалу NewsOne, де нібито зламав останньому ребро. БПП-ешник двічі заперечував факт бійки, кажучи, що лише обняв Чижмаря. Конфлікт «зам’яли».

Свій запальний характер Барна ще раз продемонстрував після конфлікту представника «НФ» Андрія Тетерука і соратниці Тимошенко Олександри Кужель. «Не чіпай, друже, л**но, і не будуть смердіти руки», – написав Барна в Facebook, хоч більшість навіть соратників Тетерука засуджували такий вчинок.

І от – зірковий день в кар'єрі Барни-політика – 11 грудня, година запитань до уряду і спроба винести прем'єра Арсенія Яценюка з трибуни...

Барну виключили з фракції БПП і за рекомендацією регламентного комітету можуть заборонити відвідувати засідання парламенту впродовж одного пленарного тижня.

***

Можна гратися в конспірологію і припускати, що вчинок Олега Барни був спланований, аби відволікти увагу нардепів та й суспільства від неефективної роботи уряду та будь-яких спроб поставити руба в парламенті питання про відставку Яценюка. Більш того, цілком підходить для такого припущення той факт, що головний герой такої «змови» Олег Барна (як і його брат) товаришує з Романом Заставним, екс-мером Тернополя і нардепом фракції «Народний фронт», яка останнім часом ледь встигає відбиватись від звинувачень на адресу прем’єра…

Втім, такий сценарій був би логічним, якби за Олегом Барною не тягнувся шлейф численних скандалів. А так він просто вкотре підтвердив свою репутацію. Цього ж разу він вибрав надто помітний об’єкт для своєї агресії. Та й схопив його не надто вдало.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram