ГлавнаяПолитика

Новий літак для Президента. Знову нашим з вами коштом

Півроку тому державний бюджет взяв на себе витрати в сумі 7,5 млн. грн. Призначення - обслуговування родинного вертольота Віктора Януковича. Про що ми детально писали.

Новий літак для Президента. Знову нашим з вами коштом
Фото: www.evro-2012.org

Нещодавно Державне управління справами взяло в оренду, ще й родинний літак Януковича. Це стало відомо з "Вісника державних тендерів". Тепер Віктор Федорович може розраховувати, що за час його президентства платники податків відшкодують кошти витрачені на купівлю бізнес-джету Фалькон-900. Перше, вливання бюджетних коштів погоджене на сумy y 8 млн. грн.

Звісно, формально цей залізний птах не має відношення до Януковича. Власник літака - як і вертольота - фірма «Центравіа». Однак засновники цієї фірми тісно пов’язані з структурами, які будують «Міжгір’я», а також з іншими будівельними об’єктами по всій країні, до яких – за даними ЗМі - має відношення старший син Януковича Олександр. Отож не винікає сумнівів: цей літак родинний.

До того ж, цей літак з’явився не сьогодні. Вперше на території України він засвітився в Сімферополі в жовтні 2008 року. В 2010-у в ЗМІ вже активно обговорювали той факт, що у Віктора Федоровича завівся персональний Фалькон. Ну і на здоров’я! Гарно жити, не заборониш! Негарно лише вішати витрати на родинний літак на плечі бюджету. Тим паче, що на балансі ДУС вже знаходиться новий дорогий бізнес-джет Airbus-319-115 XCJ, який поповнив авіапарк президентських літаків лише в 2010 році. Чому б не користуватися ним? Невже в Україні немає куди краще прилаштувати 8 млн. грн.? На ту саму «Лікарню Майбутнього» наприклад…

Смішно, що голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін критикував Airbus-319 за те, що в ньому мало місць. Мовляв, туди не влазить вся офіційна делегація, отже Президенту треба купувати більший літак. Але Фалькон-900 ще менший! Навіщо було його орендувати?

Може Янукович з першого погляду незлюбив Airbus, виготовлення якого замовляв Віктор Ющенко, тому що остаточне доведення цього літака відбувалося в США? І Віктор Федорович турбується, що янкі нафарширували машину шпигунською апаратурою?

Чи причина банальніша – намагання зменшити витрати родинного бюджету, перекласти їх на бюджет державний.

Є побоювання, що йдеться не лише про вітраті на офіційні та робочі візити країною та закордон, але й на приватні подорожі президентської родини. Адже Фалькон справді замалий для офіційних делегацій. Як показує практика, Віктор Федорович здійснює візити у супроводі велікої кількості помічників - серед який не лише офіційні особи - охорони, представніків журналістського пулу, а також прислуги, записаної "помічникамии депутатів". Натомість Фалькон - прекрасний літак для тихих приватних візитів та подорожей.

За інформацією автора, впродовж двох останніх років саме він забезпечував конфіденційні польоти Януковича. Наприклад, 6 травня цього року літак родини Януковича був сфотографований на летовищі в Парижі.

А зовсім нещодавно, 2 липня літак був помічений в Трондхеймі, що у Норвегії.

До речі, Трондхейм хоч і невеличке містечко, але особливе. Тут у старовинному соборі традиційно відбуваються церемонії коронації монархів.

На завершення. Справа в тому, що ДУС орендувала у підприємства пов’язаного з родиною Януковича літак, після того, як було надруковано десятки критичних публікацій в ЗМІ, щодо аналогічної оренди вертольота.

Як бачимо у Президента, не вважають за потрібне зважати на громадську думку.

Отже слідом за вертольотом та літаком Державне Управління Справами може взяти на бюджетне фінансування і яхту «Бандідо», яка - також за інформацією автора – так подобається одному з нащадків голові держави.

До речі, днів з десять-дванадцять тому, ця чотирьохпалубна яхта, курсувала в морі напроти Судака.

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram