ГлавнаяПолитика

Син Януковича приплив на ювілей батька на яхті «Бандіт»?

День Народження Віктора Януковича поставило на вуха все південне узбережжя Криму.

Син Януковича приплив на ювілей батька на яхті «Бандіт»?

Фактично весь останній тиждень жителі та відпочиваючі Великої Ялти постійно ризикували застрягнути на годину десь у дорозі і отримати сонячний удар. Адже під час перебування на півострові Віктора Федоровича дороги не просто перекривали, рух призупиняли на годину-півтори. І так кілька разів.

Автор особисто застряла на виїзді з Форосу 10 липня - рух перекрили на пів четверту, а відновили о п’ятій вечора. За свідченням очевидців шлях був закритий на відстані 40 км. При чому сонце палило немилосердно, машини на виїздах на трасу вишикувалися у величезні черги, і зрозуміло, що далеко не у всіх були кондиціонери, як у автомобілях державних осіб, заради яких був влаштований весь цей цирк. При чому у багатьох автомобілях, що потрапили в цю біду, були маленькі діти. Зовсім поряд зі мною в автомобілі плакало немовля, його матір зрештою вибралася з розжареної шкарлупки, щоб сховатися в рідкій тіні колючого куща на узбіччі.

В якийсь момент над дорогою піднявся вертоліт: він з повітря інспектував територію, поки проїжджали кортежі з урядових дач по напрямку до Лівадійського палацу, де Янукович на честь свого дня народження зібрав тусовку – неформальну зустріч Президентів СНД. На ній були присутні глави РФ, Азербайджану, Вірменії, Білорусії, Казахстану.

Найдовше автомобілісти мучилися через осіб, що зайняли державну дачу «Зоря», тобто Президентів Януковича та Медведєва. Тут перед проїздом кортежів не лише літав вертоліт, а також проїжджав мікроавтобус з групою людей, які зупинялися на кожному розі і проглядали - ніби сканували - якимось прибором гори.

І що найцікавіше, навіть після того, як проїхав останній кортеж з улюбленим автомобілем Януковича - чорним мінівеном Дженерал Моторс без номерів, трасу тримали перекритою ще півгодини.

Навіщо таке довготривале перекриття? Навіщо мучити тисячі людей? Коли для вільного проїзду кортежу достатньо перекривати дорогу протягом не більше 20 хвилин? Важко знайти цьому пояснення, окрім того, що нова влада вважає, що знущатися над простими людьми в ім’я віртуальної безпеки, це нормальне явище.

Тим паче, що це було далеко не єдине тривале перекриття.

За п’ятницю-суботу-неділю дороги в районі Великої Ялти перекривалися по тричі на день в різних місцях, доволі великими шматками, і на дуже тривалі періоди часу, бо Януковичу та його гостям Президентам не сиділося на одному місці. Іменинник та різноманітні гості були розселені по різних державних дачах і постійно їздили туди-сюди по пустих дорогах.

При цьому вони певно насолоджувалися виставкою плакатів на узбіччях кримських доріг, які розвішали місцеві регіонали. На цих плакатах йшлося про досягнення кримського осередку партії, а також з них посміхався сам іменинник, з написом «Янукович надія України».

Сильна влада - це дорога для одного? Всі фото: Тетяна Чорновіл

Звичайно за таких обставин в Криму навіть не залишилось іноземців, які би не знали, що Януковичу виповнилось 60 років. Автор був свідком, як на Фороському пляжі маленькі діти – почувши гудіння вертольота, тикали в небо пальцем і кричали: «Янукович летить», а побачивши в морі сторожовий корабель кричали: «Янукович пливе».

Сторожовий кораблик на фоні дачного кооперативу, де має нерухомість родина прем’єра Азарова

Крім цих трьох днів святкування дня народження Януковича, дороги в Криму перекривали ще й 4 липня, коли Янукович також приїжджав сюди, певно, щоб погодити місце святкування. За свідченням очевидців він заїжджав у пансіонат «Чорноморський», на території якого власник Антон Пригодський в 2006 році побудував спеціально для Януковича славнозвісний Чайний будиночок.

Однак ця приватна резиденція Президенту не підійшла. Очевидно, охороні, в тому числі сек´юріті головного гостя на святкуванні - Президента РФ Медведєва не сподобалося розташування будиночку з точки зору заходів безпеки.

Справа в тому, що Чайний будиночок знаходиться по сусідству з виробничими корпусами заводу «Магарач». З експериментальних плантацій виноградників, а також з дахів підприємства розкривається прекрасний вид на подвір’я Чайного будиночку в усіх деталях.

Янукович завжди дуже страждав від такого сусідства. Працівники «Магарачу» розповіли, що коли в них зупиняється лідер – десятки охоронців змушені займати територію «Магарача». «Вони сидять на дахах, у кущах, а що найцікавіше, ходять за кожним робітником. Я, наприклад, їду поливати, і він за мною, я по добрива, і він слідом в’ється, я в туалет, він стоїть перед дверима чекає», - розповідав автору один з працівників.

«Вони раді були би нас взагалі повиганяти, але тут підприємство, і Янукович не може розпоряджатися, як у себе дома. Тому вирішили, якщо не можна позбавитися від простих працівників, треба знищити підприємство, - додає інший працівник «Магарачу» і продовжує, - Ми чекаємо, що нас розформують, а цю територію – виноградники-корпуса заводу додадуть до маєтку».

Чоловік мав на увазі нещодавно підписаний указ прем’єр-міністра стосовно створення музею «Магарач». Попри гарну назву, цей указ ініціює закриття дослідних площадок по-сусідству з Чайним будиночком і переніс виробництва в село Віліно Бахчисарайського району.

Але поки що «Магарач» працює, отже Янукович через неможливість організувати для себе коханого, маніакально стурбованого мірами безпеки, в необхідні умови відмовився від святкування в Чайному будиночку і переніс заходи в державну резиденцію «Зоря».

Автор спостерігав, як спеціально для святкування, на березі «Зорі» був побудований величезний біло-блакитний чи то павільйон, чи то сцена у вигляді корабля.

На фото ця будова з клейонки-тканини та пап’є-маше не виглядає великою. Зате справжні її масштаби можна оцінити, коли поглянути на ледь помітну людську фігурку робітника на передньому плані.

Отже Віктор Федорович вирушив у своє 60-ліття на паперовому кораблику.

Цей корабель - другий новенький об’єкт, що з’явився на території «Зорі» аж з того часу, як її збудував Михайло Горбачов.

Першим «новеньким» - був паркан з напругою по всьому схилу навколо державної дачі «Зоря». Такого паркану немає на жодній державній резиденції. Він виглядає досить новим, цілком можливо, що його збудували напередодні спеціально для Януковича.

Адже до сьогодні резиденція «Зоря» зовсім не цікавила українських президентів і прем’єрів, хоча була найшикарнішою резиденцією, побудованою в радянській Україні.

Її будував Михайло Горбачов з великим шиком. Будівничі зводили три поверхи, всі суціль з мармуру, прикрашали вікна вітражами, до моря протягнули ескалатор. Тут звели і фінську сауну, і тренажерний зал, і величезний критий мармуровий басейн.

В цій золотій клітці Горбачов був арештований гекачепістами. З тих пір дача вважається не фартовою. Ані Кравчук, ані Кучма, ані Ющенко тут не селилися. А всі, хто ризикнув тут відпочити, згодом відправлялися у відставку. Так, наприклад, було з українцем Віктором Медведчуком і росіянином Михайлом Касьяновим, - одного пішли з керівника адміністрації Президента, іншого з посади прем’єр-міністра.

Колишній керівник СБУ Леонід Деркач ці чутки підживив ще одним жахливчиком, мовляв у 2000 році спецслужбам вдалося зірвати замах на Володимира Путіна, що зупинився на цій дачі.

Однак Віктор Янукович вирішив наплювати на дурну славу. І саме тут по сусідству з собою розмістив найпочеснішого гостя Президента РФ – Дмитра Медведєва. Щоправда той максимально перестрахувався від замахів, недовіряючи українській охороні, притягнув за собою з Росії аж три вертольоти. Один для переміщення, два військові для охорони. Військові - час від часу піднімалися над «Зарею» і проглядали територію.

Особливо охорону дратували намети на березі моря по-сусідству з державною дачею. Однак «дикарі» тут стояли цілком законно, заплатили лісникам і таке інше. Отож проганяти їх не стали, лише попередили, щоб три дні ніхто не запливав в море далі ніж на двадцять метрів.

Через такі міри безпеки, а також участь у святкуванні інших Президентів подробиці гулянки залишилися не відомими загалу.

Хоча автор, займаючись цією темою, натрапив на одну цікаву деталь. Перебуваючи в яхтовій марині в бухті Балаклави, автор поцікавився у місцевих, чи бува якісь плавзасоби не прибули на святкування дня народження Януковича.

«А ось ця», - кивнув капітан одного суденця на велику чотирьох-палубну яхту під колоритною назвою «Бандит». - «Прийшла нещодавно. Кажуть, вона має якийсь стосунок до Януковича».

Інший капітан додав, що вона причалила на місці, де зазвичай паркуються «яхти» старшого сина Януковича Олександра - моторний «Центуріон» та парусна «Ірида».

Автор в кінці 2006 року детально писав про ці судна. Зокрема, про яхту «Центуріон». Стосовно якої молодший син Януковича Віктор підтвердив, що на ній плаває його старший брат.

Нині капітани розповідають, що «Центуріон» давно проданий і цілком можливо його місце і зайняла шикарніша та в десять разів дорожча яхта «Bandido».

Пробивши цю яхту в інтернеті, можна дізнатися про її характеристики. Висота цієї яхти 15 метрів, а довжина 27. Це справжній плавучий котедж – у яхти 4 палуби. На одному з сайтів повідомляється, що її назва перекладається як... «бандит».

Також автор знайшов інформацію, що саме ця яхта була продана в 2007 році на аукціоні за 5, 9 млн.євро якомусь загадковому «українському бізнесмену».

«Дивний якійсь бізнесмен, - міркував мій співрозмовник в Балаклаві, - зазвичай ми знаємо всі яхти бізнесменів, які тут стоять, адже ті люблять хвалитися своїми цяцьками. Ось, наприклад, яхта Тарути, - капітан показав на білосніжну «Принцесу». - А от власник цієї яхти воліє зберігати інкогніто. Отож все, що ми про неї чули, що якимись краями тут замішаний Янукович».

До речі, під час давньої розмови з молодшим сином Януковича Віктором, автор від нього дізнався, що старший син Олександр справжній морський вовк. «Він постійно плаває кудись», - запевняв Віктор Вікторович. При такій любові до моря після продажу «Центуріона» Олександр Вікторович цілком природно мав завести нову яхту.

Отож цілком можливо, що чутки в марині Балаклави не безпідставні, і родину Януковича можна привітати з новою цяцькою.

Отож вітаємо і з Днем Народження і з яхтою!

«Лівий берег» продовжить досліджувати цю тему.

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram