ГлавнаяПолитика

Выступление лидера фракции НУ-НС Мартыненко на открытии сессии ВР

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Сьогодні розпочалася чергова сесія Верховної Ради України шостого скликання. На її перебіг впливатимуть два потужних чинники: перше – це тяжка економічна криза, яка триває в Україні і у всьому світі; друге - президентська виборча кампанія, яка вже фактично розпочалася в Україні.

 

У народі в таких випадках кажуть: два лиха на одну голову. Переконаний, парламент має зробити все, щоб передвиборна політизація не завадила боротьбі з кризою. Між тим, нині у політикумі та мас-медіа бурхливо резонують саме політичні теми. Одна з них – загострення українсько-російських відносин, явно буде винесена на обговорення у сесійний зал. Проте, я б не став перебільшувати значення різких заяв деяких російських керівників. Це суто політичні заяви, які викликані, по-перше, внутрішньою конкуренцією. До речі, Путін зберігає тут промовисту мовчанку. 

По-друге, ці заяви явно покликані вплинути на перебіг передвиборчої кампанії в Україні, збурити і поляризувати політикум та суспільство. Тому давайте цьому не підігрувати, будемо спокійними і виваженими. Депутати нашої фракції, зокрема Ірина Геращенко, Ольга Герасим’юк, Юрій Костенко та інші підготували заяви щодо двосторонніх відносин. „Наша Україна” наполягає на розгляді даного питання. При цьому ми готові до діалогу з усіма фракціями без виключення, щоб наш, український парламент мав українську позицію з цього питання. В Україні і Росії немає альтернатив діалогу та продовженню співпраці, хто б там які провокації не влаштовував і не придумував казачок про грізних українських бойовиків. Між іншим, попри всі конфлікти російський газ ми отримаємо. Так що економічні котлети окремо, а політичні мухи з їхнім гучним дзижчанням окремо. Звісно, в умовах кризи обсяг транзиту газу і його постачань в Україну зменшився. Інакше і бути не могло. Зате ми вже забули про магічне сьоме число, яке раніше щомісяця викликало зливу страшилок - от тепер точно Україна не розплатиться за газ. Розплачується і цілком успішно. 

Тим часом, аудит Єврокомісії продемонстрував, що сьогодні у наших підземках перебуває більше 22 мільярдів кубічних метрів газу. А це означає, що „Нафтогаз”, яке і планував, до початку опалювального сезону закачає у підземні сховища понад 28 мільярдів кубів природного газу. На жаль, з наближенням виборів в Україні продовжує домінувати політична доцільність навіть в економіці. Але є концептуальні речі, які повинні всіх об’єднувати, зокрема, наша енергетична безпека. 

На нову сесію, зокрема, Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу виносить низку важливих законопроектів. Це будуть і такі системні для ПЕК закони, як, наприклад, про державне регулювання в енергетиці і більш вузькі щодо окремих галузей енергетики. Особливу увагу нам потрібно приділити реалізації угоди з Євро комісією та міжнародними фінансовими інституціями щодо реформування українського газового сектору, адже тут необхідне і законодавча підтримка. Згадана угода дуже важлива для нашої держави та її енергобезпеки.

По-перше, домовленості з Євросоюзом мають значно зменшити ризики повторення газової кризи між Україною та Росією та гарантувати безперебійний транзит газу у країни ЄС.

І друге. Цілком реальною є перспектива отримання Україною газового кредиту в розмірі 1,7 мільярдів доларів. 

Українська влада має діяти консолідовано і зробити все для виконання своїх зобов’язань. Зайве нагадувати, що спільна робота уряду та парламенту має ключове значення і для подолання економічної кризи. Закликати всіх перед виборчої кампанією: менше слів – більше діла, мабуть, безглуздо. Але давайте за словесним галасом не забувати по діло, про економіку держави, від якої залежить життя людей.

Дякую за увагу.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram