ГлавнаяКультура

​Львівський форум видавців. День перший. Розігрів

Цьогорічний Форум, уже 17-й за рахунком, знову подовжили в часі. Якщо минулого року все дійство тривало чотири дні, то тепер – п’ять. Така тенденція, звичайно, не може не тішити. Перший день на Форумі, щоправда, доволі складно назвати робочим.

​Львівський форум видавців. День перший. Розігрів

Це радше скидалося на такий собі розігрів. У Палаці Потоцьких - місці, де базуються стенди всіх видавництв–учасників, яких загалом налічується приблизно 800, вишукувалися в черги, щоби зареєструвалися на Форум. На трьох поверхах, а також надворі на видавців чекали попередньо зареєстровані книжкові стенди.

За збігом обставин на 17-му Форумі буде 17 спеціальних гостей. Це, зокрема, Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Мирослав Маринович, Міхаіл Фрідман, Леонід Юзефовіч, Ольга Богомолець.

Всі фото: Ростислав Качмар

Пополудні відбулася прес-конференція з нагоди відкриття П’ятого Міжнародного літературного фестивалю, який відбувається в рамках Форуму. Організатори оголосили, що цього року в ньому братимуть участь 290 письменників із двадцяти чотирьох країнах – із Азербайджану, Сінгапуру, Ізраїлю та багатьох європейських країн.

Офіційне відкриття Літфесту відбулося о сьомій вечора в Львівській філармонії. У 2010 році фестиваль носить назву Preview.

Після звернення президента, представників іноземних делегацій та місцевого чиновника, на сцені виступили дванадцять поетів. Лише четверо з них були з України, решта – іноземці. Тож зал міг почути чудові за мелодикою вірші й перевірити свій зір на екрані, де паралельно малесенькими літерами йшов переклад. Після поетичної частини сцена перейшла під опіку групи «Даха Браха», яка відіграла приблизно тридцятихвилинний сет.

До речі, сінгапурський поет, який також мав брати участь у відкритті Літфестивалю, на сцені так і з’явився. Як з’ясувалося згодом, він вважав, що в них з Україною безвізовий режим. Тож зараз він гуляє у Відні, де чекає на дозвіл від нашого посольства у Австрії.

Окрім Літературного фестивалю також має відбутися Західноукраїнський бібліотекарський форум (15-17 вересня), Бізнес-форум (16-18 вересня) і чи не найголовніша подія - конкурс «Найкраща книга форуму-2010». Його призовий фонд становить 50 тис. гривень. За премію змагаються близько триста книг від 65-ти видавництв.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram