ГлавнаяБлогиБлог Всеволода Шаманича

Єврофедерація Старої Європи

Доволі цікаву заяву зробили представники нижніх палат парламентів країн Старої Європи. Мова йде про заклик створити на базі Євросоюзу міцну федеративну державу. З такою позицією виступили депутати Франції, Італії, Люксембургу та ФРН. Таким чином, «старий Євросоюз» намагається зберегти свій політичний вплив, загрозу якому європолітики відчули після перемоги Дональда Трампа, який вже висловив певну підтримку євроскептичним елітам.

Фото: EPA/UPG

Єврофедерація ризикує стати політичним феноменом, якщо вона буде втілена. По-перше доволі хитка євроспільнота не має навіть усіх рис конфедеративного утворення і реальної політичної єдності, немає спільної «ідентичності» яка могла би скріпити утворення зсередини, немає єдиної армії, існують серйозні проблеми з бюрократією. Європейська бюрократія певим чином стала найгіршим для громадян країн, що є в ЄС. І перспективи підпасти під її контроль ще більш загрозливі для пересічного громадянина, аніж якісь евфемерні кризи демократії, загрози популізму чи ера постправди.

Разом з тим, частково такі заяви є продовженням «промацуванням грунту» перед спробою реалізації поглиблення влади євроінституцій у Старій Європі. У Східній Європі довіра до євроінституцій ще нижча, з огляду на місцеву специфіку. Зокрема, днями Угорщина, Польща та Хорватія не підтримали фінансування абортів з бюджету країн ЄС, яке запропонувала Данія у відповідь на скасування їх фінансування з держбюджету США Дональдом Трампом. І такі події свідчать не лише про політико-економічний, але і про ідеологічно-ціннісний розлад всередині ЄС: Стара і Нова Європа живуть різними ідеалами.

Поява такого федеративного утворення на карті можлива, однак іміджеві втрати для ЄС будуть просто колоссальні. Не зовсім однозначною є позиція країн Скандинавії, однозначно негативно до втрати суверенітету можуть поставитися в Будапешті та Варшаві, наростає напруга між Брюсселем та Португалією і Іспанією, проти яких керівництво ЄС ввело санкції за проблеми з економікою. Україна ж вкотре не залучена до внутрішньоєвропейських процесів, однак потенційне утворення федерації замість ЄС робить потенційне членство нашої країни у євроспілці ще менш можливим.

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram