ГлавнаяБлогиБлог Виталия Тараненко

Влада Хмельниччини загралася зі оптимізацією шкіл

Бажання провести секвестр/оптимізацію навчальних закладів Хмельницької області не полишає губернатора Василя Ядуху. На різних велелюбних зібраннях він заявляє, що, мовляв, через демографічне цунамі кількість школярів з року в рік зменшується, відповідно, потреба у навчальних закладах відпадає. Недалекоглядність посадовця пояснюється простою арифметикою: відсікаючи освітні установи з’являються фінансові лишки, які можна витратити на начебто добрі справи.

Фото: Виталий Тараненко

Та в одному селі Хмельниччини, куди увірвався каток оптимізації, закриття місцевої школи стало під загрозою. Як повідомляє прес-служба обласної прокуратури, у Виноградівській ЗОШ І-ІІ ступенів Ярмолинецького району, де навчається півтора десятка учнів, працівники райвідділу освіти на батьківських зборах, без участі вчителів, переконали про необхідність переведення дітей в інший навчальний заклад. Як наслідок, більшість батьків відправили своїх дітей на навчання до сусіднього села. Водночас прокуратура з’ясувала, що сільська рада такої згоди на закриття школи не давала. Проте вища проба цинізму на тлі оптимізації шкіл не сходить з вуст керівництва Ярмолинецької райдержадміністрації.

Під час урочистостей з нагоди Дня працівників освіти голова РДА Валерій Кадиш, одягнувшись в овечу шкуру, говорив про особливе призначення освітян. “Відповідно до соціальних ініціатив Президента України Віктора Федоровича Януковича, органи виконавчої влади усіх рівнів спрямовують свої зусилля на розвиток освіти, захист прав дитини, підтримку сім’ї, формування духовності та зміцнення родинних цінностей. Саме на освітян покладається значна частина цієї відповідальної місії”, — зазначив він

Мы не исключаем оптимизации учебных заведений. Но только в сторону улучшения условий обучения и воспитания детей

“Не йдеться про закриття шкіл. Ми маємо разом за участю громади, батьків вирішити, як зробити правильно, щоб діти отримували якісну освіту”, — бив на сполох Василь Ядуха минулого року, якого цитує урядовий портал. Однак за два роки роботи нової влади у Хмельницькій області “випарилися в повітрі” 72 навчальних закладів. Це офіційні дані Головного управління статистики в області.

…Якщо вірити словам глави держави Віктора Януковича, який у передвиборній програмі пообіцяв до 2020 року збільшити кількість українців до 50 мільйонів, то в Україні може настати зворотній процес — відкриття шкіл. Не виключено, що відкриття старих-нових шкіл протиставлятиметься, як недолуга політика папєрєдніків.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram