ГлавнаяБлоги

Чому Transparency International Україна оголосила «Чорну п’ятницю» для української влади?

У п’ятницю 13 лютого антикорупційна організація Transparency International Україна оголосила медіа-тестування української влади «Чорна п’ятниця прийшла по декларації!», офіційно запитавши дані про декларації головних держслужбовців країни.

Ми, українське представництво міжнародної антикорупційної організації,  надіслали сьогодні 41 інформаційний запит онлайн з проханням надати відомості про майнові декларації за 2014 рік Президента, Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Голови Нацбанку, Секретаря РНБО, суддів та всіх міністрів.  За законом «Про доступ до інформації» ці дані мають бути надані нам не пізніше п’яти днів. Рівно за десять днів, 23 лютого - що припадає на річницю втечі В. Януковича - Transparency International Україна під час прес-конференції поділиться результатами медіа-тестування. Чому саме зараз? Адже за діючим законом усі державні службовці повинні подати майнову декларацію за місцем роботи до 1 квітня. Все просто – в день втечі Януковича ми хочемо нагадати владі,  що саме політична корупція привела Україну до війни, а Януковича - під Москву. Аби влада трималася в тонусі та не забувала про підзвітність перед власним народом, громадські активісти мають контролювати її та спонукати до прозорості.

Мета цієї акції - зробити приховане явним і показати хто є хто в українській політиці. Ми зможемо дізнатися, чи навчив цей рік українських політиків відповідальності та повазі до суспільства, які виражаються в підзвітності. Адже декларація – це завжди тест на прозорість, а значить - повагу.

Поки не вступив в дію новий закон «Про запобігання корупції», за яким всі декларації службовців будуть збиратися у відкритому електронному Єдиному державному реєстрі, наші активісти будуть збирати у власний публічний електронний реєстр декларації посадовців, як ми вже робили це минулого року. Протягом 2013-2014 під час  національної моніторингової кампанії «Декларації без декорацій» ми зібрали на одному сайті та порівняли з реальним стилем життя понад 400 декларацій держслужбовців. За результатами кампанії було виявлено більше ніж 60 корупціонерів.

Зважаючи на те, що державний реєстр запрацює не раніше 2016 року, ТІ Україна повідомляє, що   проконтролює, аби в перехідний період звітування державних службовців перед народом відбулося належним чином.

 Тож, шановні керівники держави, готуйте ваші декларації – чорна п’ятниця прийшла по них!

Ольга Тимченко Ольга Тимченко , Керівник департаменту комунікації Transparency International Україна
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram