ГлавнаяБлогиБлог Тараса Семенюка

Прийшов, побачив і прославився

Сільвіо Берлусконі віддає шану діянням Беніто Муссоліні: “Мусоліні зробив багато хорошого, на відміну від расистських законів”. Нічого особливого в цій вразі можливо б не було, якби Берусконі сказав її в інший час та в іншому контексті. Проте це сказав екс-премєр Італії 27 січня у Мілані під час відкриття меморіалу жертвам Голококосту євреїв. “Саме Беніто Муссоліні спричинився до нищення та виселення євреїв з Італії ставши одночасно союзником нацистської Німеччини, нібито зі страху, що Гітлер переможе в Другій Світовій Війні”, - продовжив Сільвіо Берлусконі.

Фото: EPA/UPG

Проте реакція громадськості була миттєвою. Італійські політики та громадяни одноголосно засудили Берлусконі за інтерпретацію історичного факту.

Як пише італійська газета La stampa, Берлусконі не був запрошений на цей захід, “проте коли прийшов, так одразу ж публіка насторожилась”. Кожне зібрання з участю Берлусконі проходить під пильною увагою журналістів. Колишній очільник уряду Італії завжди щось втне нестандартне і для акул пера це момент чергової сенсації яку вони роздуватимуть протягом наступного тижня. Так і сталось у Мілані цих вихідних. Неочікуване прибуття на серйозну подію, обернулась черговим скандалом для екс-прем'єра.

Вже згодом сам винуватець через підконтрольні ЗМІ намагався виправити ситуацію і дуже шкодував що його неправильно зрозуміли: “Ізраїль – це країна з якою підтримую дружні стосунки, і яка залишається єдиною демократичною країною на Близькому Сході. Мені шкода, що деякі ліві політики почали спекулювати моїми словами і цим дискредитують мою політичну кампанію”.

Тим не менше “доповнення” Сільвіо Берлусконі не вплинуло й так на негативну оцінку громадської думки. “70% італійців вкрай незадоволені позицією, яку висловив екс-премєр проти 20% які в цьому нічого поганог не бачать”, - зазначається у повідомленні IPR Marketing, яка проводила опитування.

Передвиборча кампанія з телестудії

Свою передвиборчу кампанію Берлусконі наповнює популізмом і проводить виключно з телевізійної студії на підконтрольних ним телеканалах. Він не зявляється на мітингах, не спікується з виборцями. Постійно заявляє про те, що має рецепт виходу країни з кризи, проте не хоче розповідати який саме.

Експерти зазаначають, передвиборчу кампанію, Сільвіо Берлусконі проводить на межі фолу. Практично кожно тижня одне два повідомлення увінчане скадальними оцінками чи коментарями, які виходять з уст екс-очільника Уряду Італії.

Розпочав він свій передвиборчий шлях минулого року з того, що в міланській піццерії з’явився з молодою дівчиною. Згодом в ефірі одного з телекананлів сказав що заручився з нею. (P.S Слід зазначити, що “заручився” в італійській культурі не означає зобов’язує одружитись. Зарученими себе можуть вважати навіть неповнолітні, хлопець і дівчина, які вирішили зустрічатись). Його не хвилює те, що його супутниця молодша від нього на 40 років. Він завжди усміхнений, комунікабельний та з почуттям гумору готується до виборів.

Сьогодні Сільвіо Берлусконі залишається лідером партії “Народ свободи” і одночасно кандидатом на пост Прем'єр Міністра Італії. Згідно останніх опитувань, партія Берлусконі та її сателіти можуть набрати на найближчих виборах билзько 28% голосів. Якщо вибори 24 та 25 лютого цього року підтвердять цей результат, то це означає, що він буде брати у участь у формуванні коаліції і матиме шанс переобратись на пост Глави Уряду.

Тарас Семенюк Тарас Семенюк , політолог
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram