ГлавнаяБлогиБлог Тараса Семенюка

Політична криза в стилі італьяно

Італія на порозі політичної кризи. Минулої п’ятниці (7 грудня) Анджеліно Алфано, секретар партії “Вільний народ” – дітище колишнього Прем’єр міністра Сільвіо Берлусконі, заявив: “не будемо підтримувати план реформ діючого уряду Італії”, - заявив Алфано під час пресконференції. Ця заява засвідчила, що діючи уряд Маріо Монті не матиме підримки під час голосування головного антикризового закону найближчим часом. Одночасно “ні діючому уряду” означає “так” відродження на політичній арені скандального політика Сільвіо Берлусконі, який встиг заявити, що буде балотуватись на наступних виборах на пост Глави Уряду.

Марио Монти
Марио Монти

Як зазначають в кулуарах парламенту, така заява була адресована безпосередньо Главі Уряду Маріо Монті, який в цей час перебував у Каннах. Він в свою чергу не заставив чекати з відповіддю: “Завершимо працю над антикризовими законами, і я подам у відставку”, - заявив Монті в суботу ввечері президенту Італії Джорджіо Наполетано.

Така відповідь одразу ж позначилось на інвестиційному кліматі Італії. Інвестори почали хвилюватись, що Аппеніни знову на порозі політичної кризи, яка за собою тягне нестабільність. Проте більший страх в інвесторів викликали побоювання щодо можливого повернення Берлусконі до влади. Сільвіо в свою чергу заявив, що готовий знову стати до керма держави і навіть має рецепт швидкого економічного розвитку для країни. “Подивіться, де ж інвестиції про, які звітував Монті. Країна потребує нового сценарію розвитку”, - заявив Берлусконі під час радіоефіру.

Не бажаний прихід Берлусконі є й для європейських лідерів. Зокрема канцлер Німеччини Ангела Мерклеь та президент Франції Франсуа Олланд одногослоно підтвердили своє бажання й надалі працювати разом з діючим Прем’єром Італії Маріо Монті. “Маріо, йди далі, ми з тобою. Ми разом подолаємо кризу”, - цитує політиків видання La Repubblica.

Провідні європейські газети у понеділок рясніли заголовками “Повернення політики в стилі бунга бунга”, “Воскресіння Мумії”, “Тінь на майбутнє Італії”. Так вони “вітали” можливе повернення Сільвіо Берлусконі.

Підстав для небажання знову бачити Берлусконі при владі у європейських політиків більш ніж достатньо. Саме Сільвіо був одним з тих, який загнав Італію в лещата політичної та економічної кризи. І тільки завдяки плану реформ уряду Маріо Моті вдалось зупинити збільшення зовнішнього боргу та відновлення економіки. Варто зазначити, що сьогодні над порятунком країни працюють не політики, але професори. Монті покликав на ключові урядові посади своїх колег з академічних кіл. І це було позитивно сприйнято італійцями та європейською спільнотою, оскільки всі були втомлені від постійного шоу та брехні, яке демонстрував Берлусконі.

Свого часу ЗМІ ласували перманентними секс-скандалами, в яких Берлусконі виступав як головний дійовий персонаж. Джерела з оточення “кавалера” зазначали, що дівчата, які приймали участь у його вечірках під назвою “бунга-бунга” отримували приблизно 7 тис євро за ніч. Правда це чи ні, залишимо на совість самого Берлусконі, проте саме це стало однією з причин тотальної неповаги та антисимпатії до колишнього Прем’єра.

Італійці з побоюванням віднеслись до зміни Глави Уряду. “Це просто жах та велика ганьба для Італії коли цей ловелас повернеться до влади”, - сказав Франческо з Рима, Він брав активну участь в постійних акціях протесту проти Берлусконі.

Я прошу прощения у итальянцев, потому что ничего не смог сделать. Кризис перечеркнул все наши усилия, хотя мы и добились самого низкого уровня безработицы за последние 20 лет. Мы гарантировали социальное спокойствие в самые тяжелые годы кризиса

— Сильвио Берлускони

На думку соціолога Емілії Палладіно, сміливі заяви Берлусконі про повернення мають пояснення. “В Італії вже довший час існує боротьба між двома політичними таборами: правими та лівими. Сільвіо Берлусконі зі своєю партією “Свобода народу” є правою і має, згідно останніх соціологічних опитувань, близько 30 % підтримки. Опоненти, ліва “Демократична партія” зі своїм лідером Луїджі Берсані мають приблизно таку ж кількість прихильників. Проте справжня боротьба на наступних виборах буде за електорат центриських партій, кількість яких становить близько 25 %. Отож, маючи підтримку своїх виборців, Берлусконі сподівається перетягнути на свій бік ще й центристів”, - пояснює Емілія Палладіно.

Додатковим ресурсом на користь Берлусконі є ЗМІ. Він є власником трьох національних телеканалів, інтернет-видань та газет. Зараз вони розкручують кампанію на користь свого власника, де стратегія побудована на жорсткій критиці плану реформ діючого уряду та прийнятті цінностей демократії та план економічного розвитку. Саме завдяки ЗМІ, на думку Даніели Джентіле, експерта з мас-медіа та розвитку громадської думки Григоріанського універститету у Римі, Берлусконі зможе перемогти на наступних виборах. “Італійці дуже мінливі у своїх поглядах та мало критичні до того, що бачать по телевізору. Існує велике число людей, для яких телебачення є головним джерелом інформації. Ну і звідси лунає похвала Берлусконі. Це, безперечо, вплине на настрої виборців, і вони можуть проголосувати за нього”, - наголошує Даніела Джентіле.

Отож, все вирішиться на найближчх виборах Глави Уряду. Дату поки що узгоджують – це буде або кінець лютого або початок березня. Чи буде балотуватись діючий Прем’єр Маріо Монті – не відомо, він ще не вирішив. Проте поки що є два найбільш рейтингові кандидати це – Сільвіо Берлусконі (праві) та Луїджі Берсані (ліві).

Тарас Семенюк Тарас Семенюк , політолог
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram