Справа Єфремова: фальшивка і показуха?

Певно, всі звернули увагу, як упевнено і безтурботно почував себе пан Єфремов у залі судового засідання 16 лютого, коли його брали під варту та встановлювали суму застави.

Складно також було не звернути увагу, що його арешт збігся в часі з річницею кривавих подій революції. Суспільство позитивно сприйняло цей акт (який ще не можна називати актом правосуддя) – безумовно, Єфремов, який після голосування кінцівками за диктаторські закони 16 січня із червоним обличчям репетував «мнє нє стидна», підпалював Донбас, а потім втік звідти як щур із тонучого корабля, заслужив на те, аби провести решту життя в місцях не надто віддалених. Процес над спонсором терористів і «батьком» ЛНР залишає багато питань.

Так, суд встановив розмір застави у 3.7 мільйона гривень. «Політрепресований» та не комплексуючий з приводу своїх «подвигів» 16 січня 2014 року та багатьох інших заявив, що таких грошей не має. Мовляв, гроші лишилися в банку, який працював лише в Луганській області та нині не працює через війські дії та доступу до грошей нема.

Проте, перед Новим Роком Єфремова «застукали» на елітному курорті Межеві у французьких Альпах, де він в одному з винних бутіків купував шампанське DomPerignon за ціною 140 euro за пляшку. Тож, схоже, два місяці тому війни в Луганську не було і банки там працювали, відповідно, гроші в Єфремова були.

Очевидно, що це маячня і гроші в нього є.

Гадаю, зайвим буде нагадувати, що поводив він себе зухвало і дозволяв собі відверто знущатися. Чого лише варті його слова про те, що такого поняття як «українець» не існує.

Потрібно тверезо дивитися на речі. Якби для нього була реальна загроза сісти, то це означало би і загрозу для його співучасників. У такому випадку, навряд чи до суду прийшли Добкін та Королевська. Скоріше за все, їх би уже не було в країні. До того ж, Генпрокуратура поспішила заспокоїти Рината Ахметова, що йому нічого не загрожує.     

Не хочеться робити поспішних висновків та впадати в крайнощі у плані скептицизму та песимізму, проте вважаю, що ця справа закінчиться черговим «пшиком».

Мине річниця революції, пройдуть жалобні заходи, влада виголосить слізні промови, а потім або в самого Єфремова раптом відкриється доступ до грошей, або, скоріше, хтось із його друзів їх за нього заплатить. А через кілька годин він вже буде знову десь в Альпах або де інде.

Фото: twitter.com/euromaidan

Завіса! Спектакль закінчиться. Прикордонники, прокуратура і МВС розводять руками та кивають на суд. А що суд? Суд згідно кримінального законодавства не міг не встановити заставу, адже інкримінуються економічні статті. Інша справа, якби його арештували за сепаратизм…

Менше з тим, якщо я правий і це таки вистава, в чому майже не маю сумнівів, Порошенко, який контролює ту ж таки Генпрокуратуру опиняється у небезпечній пастці.

На Банковій, судячи з усього, хочуть відкупитися від українців хоча би чимось у першу річницю трагедії, яка мала місце в центрі столиці рік тому. Адже ніхто не покараний, а деякі адепти режиму Януковича непогано влаштувалися і за нинішньої влади. Для цього потрібно хоча би створити видимість якихось зрушень.

Але якою буде реакція суспільства, коли мильна бульбашка лусне?! Вона буде непередбачувана. Люди цього владі не пробачать і якщо Єфремова та інших не покарають, люди можуть покарати тих, хто це не зробив, хоча повинен був. І тут вже не допоможуть волання про «руку Кремля», адже буде цілком зрозуміло, що могилу влада викапала собі сама. Дуже вчасною в цьому плані стала інформація, яка пройшла 17 лютого у світових ЗМІ щодо наміру ЄС зняти санкцій з деяких людей із оточення Януковича. Причина – відсутність доказів у їх причетності до будь-яких злочинів. Докази мала надати українська сторона. А для цього потрібно проводити слідчі дії відносно цих осіб...

Це може стати пасткою і для самого Єфремова, який дуже впевнено себе поводив та зовсім не був схожий на людину, якій реально загрожує термін у в’язниці. Очевидно, що все вирішено і узгоджено. Проте, реакція людей на спускання справи на гальмах, та ще й на фоні зняття міжнародних санкцій, будучи достатньо сильною, може злякати Банкову, до того ж, все це додасть політичних дивідендів Яценюку та його команді, чим той неодмінно скористається. В комплексі це може сильно похитнути президента Порошенка. Тому, якщо ситуація зі згаданим кримінальним процесом є показухою, може бути прийнято рішення все ж таки довести справу до кінця або, хоча б, затягти процес чи встановити якесь мінімальне покарання, наприклад, у вигляді умовного терміну. Суддю, який ухвалив вирок у справі звільнять, апеляція і касація будуть програні.

Порошенко і Яценюк відрізняються від Януковича тим, що не намагаються лягти перепоною перед рікою історії. Януковича вона змела і попрямувала далі. Він пішов у лобову атаку проти українців і закономірно програв. Нинішня влада намагається не перекрити потік, а спрямувати його у максимально вигідний для себе напрямок. Для цього вправно використовуються інформації технології роботи з масами  та розігруються подібні спектаклі.

У випадку із Єфремовим іде гра на грані фолу. Банкова намагається проскочити через вушко голки і не зачепитися. Це буде справжній тест для системи і для нової влади і на кону стоїть насправді дуже багато.

Олександр Солонько Олександр Солонько , Юрист, політичний аналітик, громадський активіст
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram