Російські добрива – економічна диверсія проти України?

П’ятий рік точиться російська агресія в Україні, а наша економіка ще ніяк не відмовиться від імпорту товарів звідти. Санкції пришвидшили переорієнтацію українських підприємців на ринок ЄС, однак сфери, де російський продукт має монопольне становище, на жаль, ще досі є.

Фото: rbc.ua

Яскравий приклад - ринок мінеральних добрив. Уявіть собі, що лище за офіційними даними він на 70% складається з російських товарів. За минулий рік з РФ до нас завезли добрив на 2 (!) мільярди доларів – це в 2,5 рази більше, чим в 2016-му. Чи не забагато, шановні? Чому українці фінансують російських товаровиробників?

Добре, що влада вирішила хоч якось врегулювати це питання, і 26 березня 2018 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ухвалила рішення про розширення дії антидемпінгових заходів на імпорт до України нітрату амонію (аміачної селітри походженням з Російської Федерації). Антидемпінгове мито для російської продукції складає 42,96%. Втім, після цього до України хлинула контрафактна продукція, що завозиться до нас різними шляхами.

Згідно з інформацією українських фермерів, санкційні російські добрива потрапляють на наш ринок декількома шляхами.

Перший - через підроблені документи по залізничних шляхах та портах. Ось одна з ілюстрацій. На український митний пост приходить потяг з добривами, на які накладено ембарго. Звісно, їх не пускають. Потяг повертається на митну територію Росії і через 3-4 дні підходить з тим же вантажем, але вже з правильними документами. Інший маршрут – морем. Тільки два порти в Україні сертифіковані на прийом добрив, а інші приймають нелегально.

Ще одна схема, яку використовують російські ділки – це допомога братніх держав з «Таможеного Союзу»: Білорусі, Узбекистану і Казахстану. Туди добрива потрапляють російськими, а до нас вже під відповідними білоруськими чи казахськими торговими марками.

І третій шлях – дуже цинічний. Це коли російські добрива фасують у нас і продають як українську продукцію.

Таким чином до України потрапляє багато неякісного, неперевіреного, несертифікованого міндобрива, яке активно використовується фермерами через дешевшу ціну. ЗМІ вже повідомляли про випадки суттєвого зниження та навіть втрати врожайності.

Були навіть випадки отруєння корів. Що це, як не економічна диверсія проти нас, оскільки сільське господарство дає 14-15% відсотків ВВП і значну частку доларових надходжень?

Окрім збитків для агропромислового комплексу, ми бачимо також ознаки російської гібридної війни. Причому в даному випадку страждає не лише економіка, але й значно більше - наш український чорнозем, а також з’являється потенційний ризик масових отруєнь неякісною продукцією, вирощеною за допомогою дешевих російських добрив. А це вже пряма загроза національній безпеці.

Олександр Солонько Олександр Солонько , Юрист, політичний аналітик, громадський активіст
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram