ГлавнаяБлогиБлог Тараса Матвіїва

Невідомі долі Майдану

Останній шанс знайти зниклих під час бурі Революції - це змусити міліціянтів і прокуратуру визнати проблему та почати масові пошукові дії. Те, що намагались робити волонтери увесь минулий рік, нарешті, мають професійно робити силовики. 19 лютого - прес-конференція присвячена зниклим на Майдані. Згадаємо все. Назвемо кожного.

20 лютого минають роковини розстрілу Небесної Сотні і завершення Революції Гідності. Але для 56 сімей революція донині продовжується: понад півсотні людей Майдану вважаються зниклими. Першими почали шукати зниклих революціонерів волонтерські організації "Пошукова ініціатива Майдану" та Євромайдан - SOS. Після лютневих подій минулого року у списку зниклих було близько 200 осіб. Згодом волонтерам вдалось знайти 127 активістів.

МВС і прокуратура долучились до розшуку лише влітку 2014 року. По справах зниклих відкриті тільки 6 кримінальних проваджень.

19 лютого "Пошукова ініціатива Майдану" та Євромайдан-SOS за інформаційної підтримки Майдан Прес Центру організовують прес-конференцію на теми:

1. Річний підсумок роботи волонтерів-пошуковиків. Кого зуміли знайти, а хто дотепер у списку зниклих. Які виникали перепони у роботі та рівень взаємодії з правоохоронцями.

А також попередні результати перевірок оперативної інформації про масові захоронення тіл активістів Євромайдану. Міфи і реальність.

2. Історії сімей зниклих майданівців. Про своїх революціонерів дотепер невідомі факти розкажуть рідні зниклих.

3. Результати пошукової роботи силових органів. Які слідчі заходи здійснювали МВС і Генпрокуратура впродовж року. Чи перевірялась інформація про зниклих, яку надавали волонтери і скільки активістів розшукують правоохоронці офіційно.

До участі запрошені рідні зниклих активістів, волонтери, що займаються пошуком, юристи, представники МВС, Генпрокуратури, центральні телеканали України, Інтернет-видання та столичні газети. Тому слідкуйте за новинами.

P. S. Для "Пошукової ініціативи" ця прес-конференція, як Мінські переговори. Надії на успіх обмаль, але хапатись за соломину мусимо.

Маємо великі сумніви чи прийдуть речники силових міністерств. А коли будуть, то чи не спробують уникнути відповідальності і чітких зобов‘язань. Побачимо.

Зниклі, мов побратими Небесної сотні - вони теж вимагають ретельного розслідування і справедливості. Навіть, якщо частини активістів зі списку вже немає серед живих. Наш обов‘язок дізнатись про долю кожного з них.

Якщо маєте інформацію, або змогу допомогти телефонуйте на гарячу лінію "Пошукової ініціативи" 067 866 45 74, шукайте сторінку на "Facebook" або пишіть на [email protected]

Тарас Матвіїв, співкоординатор "Пошукової ініціативи Майдану"

Тарас Матвіїв Тарас Матвіїв , Координатор "Пошукової ініціативи Майдану", журналіст
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram