Спецтема

Доброгостів. Село з яйцем

Доброгостів – село Дрогобицького району Львівської області, що розташоване за 12 км від Дрогобича та 10 км від Трускавця.

Фото: Александр Рудоманов

Перша згадка про цей населений пункт датується 14 сторіччям, але існує версія, що воно засноване за візантійського імператора Юстиніана I, тобто у 6 сторіччі. У 1881 році у Słowniku geograficznemu Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich зазначалося, що Доброгостів - гірське село Дрогобицького повіту з населенням у 1577 осіб.

Зараз в селі живе близько трьох тисяч осіб, є садочок, музична та середня школа. З виробництва в селі працює хлібопекарня та птахофабрики. Залізниця селом не проходить, але Трускавець і Дрогобич з колією дуже близько.

До Доброгостова ходять маршрутки з Дрогобича та Трускавця. Якщо їхати з Трускавця (квиток коштує 10 гривень), потрібно сідати на маршрутне таксі Трускавець-Ушиця з автовокзалу або на виїзді з міста в сторону Стебника. Дорога проходить через Стебник та займає десь півгодини, бо стан дороги тут жахливий. Огляд села займе у вас максимум годину, але заздалегідь розплануйте час назад. Якщо їдете поїздом, то з Доброгостова варто їхати одразу в Дрогобич на попутках.

Мою увагу село привернуло старою церквою святого Миколая Чудотворця та пам’ятником писанці.

Загалом у селі дві церкви. Перша - зі сторони Трускавця - збудована в 2016 році. Друга - церква святого Миколая Чудотворця - збудована в ХІХ сторіччі, є найстарішою в селі та пам’яткою архітектури. Коли я приїхав у село, церква виявилася зачиненою, а батюшку знайти не вдалося, хоча живе він поруч з нею.

Фото: Александр Рудоманов

Окрім самого храму, на території знаходиться пам’ятник загиблим за незалежність України:

Фото: Александр Рудоманов

Фото: Александр Рудоманов

Зупинка біля церкви цікаво розмальована місцевими жителями. Поруч розташований магазин з продуктами харчування та випивкою.

Фото: Александр Рудоманов

Також в селі знаходиться пам’ятник писанці, який поставили у 1986 році.

Фото: Павляк/wikipedia.org

Маршрутки з Доброгостова до Трускавця їздять за розкладом, десь раз у півгодини. Якщо не встигаєте до Трускавця на поїзд, варто ловити попутку до Дрогобича, бо звідти він відправляється на 40 хвилин пізніше.

Я встигав і тому поїхав в Трускавець. Але про саме місто буде в наступному тревел-блозі.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram