ГлавнаяБлогиБлог Марини Бурмаки

Новий скандал у школах: модна гра у самогубство

Якщо Ви загуглите цю назву, то першим побачите ролик з ютубу: «пацан хотел сделать себе «с…чий кайф», но петля затянула шею».

У наших дітей нова забавка. Ще страшніша, ніж попередні.

Серед підлітків зараз круто гратися з асфіксією.

Фото: http://gazeta.ua

«С…чий кайф» - не винахід. Так само любили «розважатися» і в радянських час, і в перебудову, і на початку нульових. Один підліток інтенсивно присідає кілька разів, серцебиття і дихання стає частішим, а інший - пережимає йому сонні артерії, і через 10 секунд той вирушає у паралельний світ.

Дуже важко вибити з голови підлітків перспективу летального кінця подібного дозвілля.

З медичної точки зору яскраві сновидіння на кілька хвилин пояснюються дуже просто. У результаті натискання на сонну артерію перекривається надходження кисню до мозку. Свідомість відключається, з’являються різні картинки. Людина впадає у стан ступору, але не непритомніє. П’янке відчуття дуже короткочасне, проте підлітки, що хоч раз спробували метод «задушення», підсаджуються на нього, як на наркотик.

- Допоможіть! - пише підліток на форумі. - Я зробив собачий кайф. Мені сподобалося, вирішили з другом ще раз виконати і знову класно. Наступного дня робили стільки, поки нам не стало погано. У мене почався суцільний глюк. Наче б то я літаю, оглушення у вухах, незрозуміло, де я знаходжуся. Скажіть, це від собачого кайфу, і коли це пройде?

Років два тому в Росії активно обговорювалося об’єднання тисяч дітей у соціальних мережах у групи під назвою «С…чий кайф», «Сьоме небо», «Космічний ковбой». Підлітки 12-15 років обговорюють правила «отримання кайфу», діляться враженнями і способами гри - як наодинці, так і в парі.

Гра у самогубство дуже швидко розповсюджується і в нашій країні. Більшою мірою ці факти суїциду дітей замовчуються.

Однак, нещодавно до Національної комісії України з питань захисту суспільної моралі надійшло офіційне звернення від державної адміністрації та міліції однієї з областей з проханням прийняти рішення про заборону розповсюдження на території України гри «С…чий кайф».

Причина - ріст дитячих самогубств у регіоні.

Чому ж сучасні діти захопилися такою небезпечною грою?

- По-перше, подібні захоплення йдуть від нерозуміння у сім’ї, - коментує психолог. - По-друге, від бажання отримати нові враження, ризикнути. Підлітки у віці 12-13 років вчаться бути самостійними, але з відповідальністю поки що є проблеми. Вони не бачать наслідків своїх вчинків, не розуміють, що це може призвести до смерті. Третій розповсюджений варіант - «за компанію».

Що ж робити батькам, якщо вони раптом дізналися, що їх дитина захопилася подібним «задушенням»?

Моралі читати марно. Але привести дитину до психолога буде корисним. Головне - вчасно забити на сполох, щоб уникнути летального результату.

А от щодо наслідків, то захоплення цією грою з асфіксією, за словами лікарів, може призвести до розвитку алкогольної або наркотичної залежності у майбутньому.

У зв’язку з цим фахівці просять батьків підлітків зайвий раз перевірити, на які сайти заходять їх чада, поки вони на роботі. Дійсно, багато часу це не займе, а життя дитині, можливо, збереже.

До того ж, нам варто знати, що на грудневому засіданні Національної комісії було прийнято рішення щодо недопустимості розповсюдження розміщених у глобальній мережі Інтернет відеороликів (мобільного контенту), які містять повідомлення та рекламу про гру «С…чий кайф».

Члени комісії були одностайні при прийнятті рішення та - відповідно до частини третьої статті 2, абзацу третього частини другої статті 19 Закону України «Про захист суспільної моралі» - визнали недопустимим на території України обіг інформації та відеороликів (мобільного контенту) щодо вказаної гри, оскільки вони пропагують шкідливі звички, можуть становити небезпеку здоров’ю і життю дітей та підлітків.

Марина Бурмака Марина Бурмака , Політолог, громадський діяч, президент Українського Центру суспільного розвитку
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram