ГлавнаяБлогиБлог Івана Полозенко

2012: підсумки. 2020: прогноз

Економічне банкрутство

Негативна динаміка ВВП, багатомільярдний торговий дефіцит, втеча капіталу з країни – прямі наслідки політики Януковича, які вже не спишеш на попередників. Совково-олігархічна модель економіки, яка базувалася на експлуатації радянської спадщини та дешевих енергоносіях, себе вичерпала.

Фото: president.gov.ua

За 3 роки правління Януковича не було проведено реального реформування держави, яке б дало можливість приєднатися до ЗВТ з ЄС в якості сильного партнера, такого собі «малого Китаю» прямо на кордоні з Євросоюзом. Маючи кратну перевагу у вартості праці, Україна могла би залучити значні обсяги інвестицій. Але цього зроблено не було. Замість логіки нормальної людини, яка думає, як розвиватися, ПР нав’язала країні логіку алкоголіка, який думає, у кого б позичити.

Інтелектуальне банкрутство

Невдовзі після відставки М.Азаров зробив заяву, яка цілком характеризує нинішню владу. Єдине, про що він шкодує за час свого перебування на посаді – це те, що не вдалося знизити ціну на газ. Все. Очевидно, не шкодує він про розквіт корупції та рейдерства. Можливо, не знає, що команда, частиною якої він є, уже давно стала посміховиськом для всього світу? Ще задовго до історії з терміналом байки Каськіва про інвестиційний клімат в Україні у представництвах крупних західних компаніях слухали, як анекдот. Адже в цей час в їх офісах проходили тренінги «що робити у випадку маски-шоу». Не шкодує про консервацію відсталості, коли Україна, руйнуючи екологію та здоров’я людей, експортує метал по 500 доларів за тонну. То що таке тонна металу, а що таке 500 доларів? Може краще випускати смартфони чи ноутбуки за таку ціну? Чи може влада вважає наших робітників дурнішими за китайських? До відома «професіоналів», за українську зарплату працюють лише у найбідніших регіонах Китаю. У розвинених середня зарплата наближається до 1000 доларів. Здавалося б, усім зрозуміло, що король голий і має піти. Але тут включилися технології. Політичні.

По стопах Кучми

Що робити, коли провал очевидний і підтримка наближається до нуля по всіх регіонах? По-перше, на вищі пости потрібно ставити завідомо слабких політиків, навіть ціною економічного провалу (Азаров і Арбузов). По-друге, знайти і виростити зручного конкурента. Легко і невимушено переміг Кучма Симоненка, маючи підтримку 2% населення. У Януковича ситуація складніша, тому «Свободі» заздалегідь увімкнули «зелений коридор». Медіаприсутність, про яку мріяти не могла Тимошенко, будучи на волі. Дуже номінальна реакція правоохоронних органів навіть на найрадикальніші дії (без посадок лідерів). Тягнибок уже заявив про можливу участь у президентських виборах. Комбінація проста, як двічі по два. Перший тур: Кличко – 13%, Яценюк – 14%, Тягнибок – 15%, Янукович – 25%. Хто вийде на Майдан? Ніхто, бо ж у «патріотів» з’явився шанс перемогти «москалів». Другий тур: Тягнибок – 40%, Янукович – 51%. Навіть якщо хтось і протестуватиме, то акції швидко розтануть, бо ж очевидно, що Тягнибок не користується прихильністю більшості населення. Загроза цілісності країни у випадку ескалації дуже значна. Навіть симпатії Заходу будуть на стороні Януковича, адже відомо, яке реноме там має «Свобода», і як вона його старанно підживлює. Сплановано ідеально. Однак переконаний, що Янукович грає на довшу перспективу.

Старший син

Зрозуміло, що Янукович не вічний, і настане час, коли тиск зросте настільки, що він змушений буде піти. Можливо, це буде кінець другого строку. Стрімке зростання бізнес-імперії Олександра Януковича справляє враження, що його готують на дуже серйозну посаду. Адже власність в Україні є не приватною, а умовно-приватною, тобто може бути запросто відібрана новою владою, навіть з того самого клану. І накопичувати її не має сенсу, якщо збираєшся йти з політики. Гарантування збереження статків і спокійну старість у Межигір’ї ризиковано довіряти навіть найближчим соратникам. Тому у 2020 році кандидатом від сім’ї і клану, імовірно, буде Янукович. Олександр Вікторович.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram