ГлавнаяБлогиБлог Івана Полозенко

Загальне декларування доходів: чи стане країна в чергу?

27 грудня Міністр доходів і зборів Олександр Клименко вкотре підтвердив, що влада планує поширити податковий терор не лише на підприємців, а на все населення України. При цьому колишній голова податкової запевняє, що вони-де уважно вивчили світовий досвід, декларування займатиме мінімум часу та зусиль і суттєво збільшить надходження до бюджету. А тепер по порядку.

Фото: www.e-go.gr

Світовий досвід

Загальне декларування податків дійсно має місце у деяких країнах з високим рівнем життя, наприклад Німеччині та Канаді. При цьому середній дохід канадської родини в перерахунку на американські долари – понад 70 000. У Сполучених Штатах самотня людина молодша 65 років, яка заробляє менше 9500 доларів на рік, не повинна подавати декларацію. У Великобританії особа повинна заробляти понад 100 000 фунтів (близько 1,3 млн. грн.) на рік, щоб її зобов’язали декларувати доходи. У Франції людям, єдиним джерелом доходів яких є зарплата, податкова сама заповнює декларацію і висилає її на домашню адресу декларанта. Людина повинна лише перевірити, чи все правильно, і якщо так, відправити назад податковій.

Чи вивчали підлеглі пана Клименка такий варіант? Може, для різноманітності, хоч раз побороти радянщину в голові та поставити інтереси людини над олігархічно-чиновницькими? В сусідній Польщі особа, яка немає інших джерел доходу, окрім зарплати, взагалі не зобов’язана подавати декларації. Навіть у злиденній Індії, отримуючи менше 500 000 рупій (10 000 доларів) на рік з податковою можна не зв’язуватися.

Процес

У рейтингу Світового Банку з простоти сплати податків «Paying Taxes 2012» Україна посідає почесне 175 місце із результатом 364 години на рік лише на дотримання податкового законодавства у сфері особистих податків. Тобто, якщо цим займається одна людина, виходить по годині на день, включаючи вихідні, свята, відпустку та лікарняні. Втім, суха статистика не може передати усієї «радості» від походу до податкової. Багатогодинні черги, спека і задуха, а головне – графік роботи податкових – як правило – з 9.00 до 18.00, це те, що нині на собі відчувають підприємці, що пережили «податкові канікули». А що буде, коли до податкових, як стадо баранів, зженуть всю країну (крім олігархів), взагалі важко спрогнозувати.

Наповнення бюджету

«Неважливо, скільки людина платить – мільярд чи сто гривень. Важливо, щоб вона робила це свідомо», – О.Клименко. «Сім’я» аплодує стоячи. Завіса.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram