"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 3 мая

LB.ua публикует текст авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете прочитать в текстовом виде выпуски, которые будут еженедельно обновляться. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес [email protected].

Віктор, шахтар з м. Луганськ - працюючий пенсіонер. В минулому році перерахував пенсію, і через суд добився того, що пенсію стали виплачувати в більшому розмірі. Але зараз йому повідомили, що за вказівкою Вищого адміністративного суду України – рішення суду попередньої інстанції було скасовано, в результаті чого Віктор став отримувати знову малу пенсію. Як відновити справедливість? – запитує слухач.

Фото: Макс Левин

Шановний пане Віктор!

Якщо ви знайдете якісь ново виявленні обставини, ті, які не були розглянуті під час першого судового розгляду, і просто звернетесь до місцевого суду, можливо ви зможете знову отримати перерахунок пенсії на вашу користь.

В іншому випадку, є рішення суду, яке вступило в законну силу, і воно нажаль не на вашу користь, то ж вам абсолютно на законній підставі відмовляють в перерахунку і в відшкодуванні, і це звичайно прикро.

Ви ще можете написати до Вищої ради юстиції, і поскаржитися на дії судді, який розглядав вашу справу. Більше того, вони поновили строк розгляду справи, коли він уже сплинув, і вас про це навіть не повідомили. Тож треба розібратися, на яких підставах вони це зробили.

Олександр, 71 річний мешканець приватного сектору у Дніпропетровську цікавиться механізмами захисту від вимагання грошей з боку компанії Грінко-Дніпро. Ця тема вже звучала у програмі «Ваше право з Іриною Бережною». Порада полягала у тому, щоб не платити за послуги, які не надавалися і угода стосовно надання яких не укладалася. Однак слухач вважає, що вимоги фірми носять кримінальний характер і потребують притягнення до відповідальності керівництва цієї фірми. При цьому сам слухач заяву правоохоронцям про злочин не писав.

Шановний пане Олександре!

Якщо ви не укладали договір з даною компанією на вивезення відходів, а до вас надходять платіжки, або вимагають від вас кошти якимось іншим шляхом, звертайтесь у відділ міліції з відповідною заявою, що з вас незаконно вимагають сплачувати за ті послуги, які вам не надаються, тим більше, якщо таких осіб як ви декілька.

Якщо будуть підстави, то дії керівництва даної компанії будуть перевірені, і за наявності підстав буде порушено кримінальну справу.

Отже, ви можете ініціювати таку перевірку шляхом написання колективної заяви, і звернутися з нею до міліції. Такими питаннями займаються правоохоронні органи.

Слухачка пані Наталя спільно з чоловіком розпочала будівництво крамниці. Будівля залишилася не добудованою, а отже немає акту про завершення будівництва від місцевого архітектурного бюро (не з вини пані Наталі). Слухачка каже, що нині платить оренду земельної ділянки, на якій розташована будівля. «Чи можна перевести цю будівлю у житловий будинок? І як здійснювати цю процедуру?» – запитує слухачка.

Шановна пані Наталю!

Перш за все ви повинні запам’ятати, що з представниками державної влади у вас не повинно бути жодних усних домовленостей, виключно письмове листування.

Адже лише письмове листування є підґрунтям і доказом для звернення до суду, в разі виникнення спірних питань.

Що ж до вашого запитання, то на сьогоднішній день процедура переведення нежитлового приміщення в житлове виглядає наступним чином:

1. Потрібно отримати містобудівні умови і обмеження на реконструкцію у виконкомі (заяву написати і додати правовстановлюючі документи на приміщення, ескіз передбачуваної реконструкції, згода співвласників, власників (балансоутримувача) будинку якщо він багатоквартирний);

2. Виконати робочий проект на реконструкцію;

3. Провести його експертизу, отримати дозвіл ДАБІ, БТІ;

4. Подати заяву в ДАБІ на приймання в експлуатацію;

5. Отримати сертифікат та зареєструвати в БТІ

Але треба зазначити, що в місцевих правилах можуть бути деякі нюанси та додатки, які потрібно враховувати.

Алла Михайлівна являється приватним підприємцем. В 2010 році був виданий Указ Президента, відповідно до якого ПП повинні були платити єдиний соціальний внесок, але в 2011 році в законодавство були внесені зміни.

В 2011 році Алла Михайлівна вийшла на пенсію, і заявляє, що їй незаконно з пенсії стягують соціальні внески (я якості сплати боргу).

Фото: dokument.pp.ua

Шановна Алла Михайлівна!

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», борги підлягають списанню. Вам необхідно звернутися до управління ПФУ з вимогою надати роз’яснення на підставі чого вони вимагають сплати боргу.

Також потрібно зазначити, що відповідно до ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» ст. 4 п. 4. - особи, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Інна Валеріївна вважає, що її незаконно було звільнено з органів МВС України за порушення дисципліни. Вона подавала позов до суду, і Вищий адміністративний суд України задовільний позов у повному обсязі. Після поновлення на роботі, Інна Валеріївна пропрацювавши три місяці (не отримуючи усіх надбавок, які отримувала до свого звільнення), подала рапорт про вихід на пенсію за вислугою років. Фінансовий відділ УМВС України здійснюючи обрахунок пенсії, нарахував її не правильно, у зв'язку з чим Інна Валеріївна отримала низьку пенсію.

Керівництво УМВС до цього часу не виконало рішення Вищого адміністративного суду України в частині сплати на користь слухачки середнього заробітку за час вимушеного прогулу протягом одного року.

Шановна Інна Валеріївна!

Щодо повернення вам невиплачених надбавок і премій, то це питання повинно вирішуватись в судовому порядку, тобто все це ви повинні зазначати у позові, а суд вирішує чи мають вам виплачувати, і що саме. Ви зазначили, що ваш позов задовольнили в повному обсязі.

Тепер, стосовно невиконання рішення суду відповідачем. Звертаємо вашу увагу що відповідно до ЗУ «Про виконавче провадження» (ст. 30):

- Державний виконавець зобов'язаний провести виконавчі дії з виконання рішення протягом шести місяців з дня винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, а з виконання рішення немайнового характеру - у двомісячний строк.

- Негайному виконанню підлягають рішення:

1) про стягнення аліментів, заробітної плати в межах платежів, вирахуваних за один місяць, а також про стягнення усієї суми боргу за такими виплатами, якщо рішенням передбачено її негайне стягнення;

2) про поновлення на роботі чи на попередній посаді незаконно звільненого або переведеного працівника;

В разі коли ці терміни не витримуються, ви можете написати скаргу на ім’я керівника відповідного відділу ДВС, щодо невиконання (неналежного виконання) обов’язків державним виконавцем.

Також, зазначимо, що відповідальність за невиконання судового рішення передбачена і Кримінальним кодексом України (ст. 382) - передбачає штраф від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк до трьох років. А якщо це стосується посадової особи - до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Управління МВС як ніхто інший повинні про це знати.

Валерій уклав угоду з юридичною особою про надання кредиту у розмірі 20 000 грн. після внесення на її рахунок гарантійного платежу в розмірі 1000 грн. Тисячу гривень слухач сплатив, але кредиту так і не отримав. Консультанти пропонували йому почекати, але дочекатися видачі коштів так і не вдалося. Володимир цікавиться, як повернути заплачену тисячу гривень. Наразі він написав претензію керівництву фірми і чекає відповіді.

Шановний пане Валерій!

Із того що ви розповіли вбачається елементарна шахрайська схема, але якщо ви підписали договір, то самі винні, бо треба дуже уважно вивчати умови, які прописані в договорі і які ви підписуєте, та робити висновки – якщо, щоб отримати кредит ви повинні вносити якісь суми коштів, це вже дуже підозріло!

В вашому випадку, якщо не буде адекватної реакції на вашу претензію, а також будуть підтверджені факти невиконання або неналежного виконання (наприклад, порушення термінів) умов договору, у вас є такі варіанти: звернутися до Всеукраїнської громадської організації «Захисту прав споживачів фінансових послуг» (вони консультують по таких питаннях та надають допомогу), написати заяву в міліцію (є підозра на шахрайство), або звернутися до суду про визнання угоди не дійсною, так як були істотно порушені умови договору.

Одесити Володимир та Ірина які разом звернулися до програми Ваше право позичили гроші у фізичної особи під відсотки про що написали розписку. У розписці вказана цифра відсотків, але не вказаний термін, тобто не зрозуміло, це відсотки за рік чи за місяць. Як це нерідко в українців буває – за деякий час позичальники перестали платити кредит пославшись на кризу. Кредитор подав позов до суду і отримав рішення на свою користь. За словами Ірини та Володимира суд зобов’язав їх повернути позичене з відсотками, попри те, що кредитор – фізична особа, яка не має права давати гроші під відсотки. Ірина та Володимир цікавляться які юридичні кроки вчинити, щоб не віддавати відсотки, як про це вони раніше домовлялися з кредитором, а віддати тільки основну суму. Володимир стверджує, що кредитор відмовився отримувати від позичальника тільки основну суму, хоча той віддавав.

Шановні Володимир та Ірина!

Відповідно до Цивільного кодексу України заборонено, щоб фізична особа давала гроші в борг під відсотки.

Теоретично, ви не зобов’язані сплачувати ці відсотки. Але суто по-людськи, з моральної точки зору, не віддати відсотки, про які ви домовились раніше - це не порядно.

Також потрібно зазначити, що кредитор має право потребувати назад гроші, які дав вам у борг, якщо у вас не зазначено в розписці, коли саме ви повинні їх повернути. І боржник зобов’язаний протягом семи днів віддати гроші, які вимагає кредитор. Тому загальну суму богу зараз потрібно негайно повернути, а за відсотки можете сперечатись в судовому порядку.

Відкрийте рахунок в банку на ім’я кредитора, або перекажіть через поштовий переказ. Коли будете віддавати борг, обов’язково зафіксуйте факт поверхня грошей – або через нотаріуса, або через поштовий переказ, або ж через державну виконавчу службу.

Можливо після повернення основної суми кредитор простить вам цей відсотковий борг, ви підпишете мирову угоду, або ж домовитесь про розстрочку на виплату відсотків.

А взагалі, гроші потрібно віддавати! Якщо домовлялись про відсотки, то будьте люб’язні, віддавайте їх згідно з домовленістю.

Іван, підприємець який обрав спрощену систему оподаткування і є пенсіонером за віком на пільгових умовах (список № 1 і список № 2). Згідно Закону України № 3609 - V від 07.07.2011 р. «фізичні особи - на спрощеній системі звільнені від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком і отримують пенсію». Проте в районних управліннях Пенсійного фонду м. Маріуполя стверджують, що якщо пенсіонер не досяг 60 років (для чоловіків), то він не є пенсіонером за віком і не звільняється від сплати ЄСВ. Іван просить допомогти внести ясність у це питання, адже Закон України «Про пенсійне забезпечення» в розділі I ст. 2 п. а, і в розділі II ст. 13 п. п. а,б, однозначно позначив таких як Іван як пенсіонерів за віком.

Шановний пане Іван!

Відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (ст.4 п.4) - фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Тому якщо ви є пенсіонером за віком, ви маєте право не платити єдиний внесок, а управління ПФ якщо не згодні з нормами Закону, нехай нададуть вам вмотивовану письмову відповідь.

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram