Про культурне посередництво у маленьких містах

В рамках проекту Культурно-освітньої академії Гете-Інституту українські громадські активісти разом з експертами з Німеччини працюють над розвитком культурного простору у невеликих містах. Один із напрямків роботи - демократизувати культурну сферу та посилити участь громади. Про це спеціально для lb.ua розповідають учасники проекту.

Володимир Орос, голова громадської організації «Добро», місто Добропілля, ділиться враженнями як можна трансформувати культурний простір малого міста. «За п’ять років ми пройшли шлях від ініціаторів проведення якихось заходів у місті до перетворення на громадський центр, де можна також отримати консультації, певні знання, відвідати тренінги. Наша мета – стати багатофункціональним ресурсним центром, який має матеріальну, технічну й інформаційну базу для потреб громади.

Ми не ставимо за мету, наприклад, дублювати діяльність бібліотек, чи музеїв. Ми вважаємо, що краще запросити співробітників державних закладів культури на тренінги і тоді вони самі почнуть змінювати підходи в організації роботи. Так ми протягом чотирьох років співпрацювали з міською бібліотекою. Авжеж, вони державна установа і в нас дещо інші підходи, але їх принцип роботи трохи змінився, і хотілося б щоб вони стали справжнім центром для громади. Свою роль у подібних процесах ми бачимо як професійні консультанти у культурній сфері як з організаційних питань так і у процесах реалізації проектів.

Зараз ми хочемо перевірити практикою наскільки наш центр затребуваний мешканцями Добропілля. Поки ми поєднуємо всі потреби громади, але ми розуміємо, що потрібно розділяти і організовувати окремі приміщення. Адже головна мета проведення якихось культурних подій – не просто їх провести , а визначити активних людей і залучити їх в розвиток громади.

Для тих, хто хоче розпочати таку діяльність у своїх містах, в першу чергу раджу звертати більше уваги на людей. В нас багато часу пішло на те, щоб виявити людей, які готові щось робити. Ресурси – це взагалі не проблема. Якщо хочеться зробити щось вартісне, насправді знайти фінансування – не така велика проблема».

Культурно-освітня академія Культурно-освітня академія , Блог проекту Гете-інституту "Культурно-освітня академія"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram