Прогулятися стежками лауреата Нобелівської премії – культурна ініціатива в м. Бучач

В рамках проекту Культурно-освітньої Академії Гете Інституту культурні діячі з усіх куточків України протягом трьох місяців разом працюють над можливими ініціативами з розвитку культури на переферії. Спеціально для lb.ua вони розповідають, як і що роблять, щоб змінити свої міста вже сьогодні.

Мар’яна Максим’як (Бучач)

Фото: Надано автором

В нас є два проекти. Один виник, власне, з попереднього.Перший проект почали робити в 2012 році – в нас створилась громадська ініціатива і ми почали робити проект “Арт-двір”. Це відкритий публічний простір в центрі міста – двір, в якому ми як в громадському просторі зробили мистецький проект. На цих заходах збирається від 30-ти до 120-ти людей. Для маленького міста, яке має 12 тисяч населення, це велика кількість осіб, які готові щонеділі приходити і брати участь в культурному житті міста! Мистецька платформа діє в теплу пору року до кінця вересня, в якій щонеділі відбуваються двогодинні різноманітні культурні події для міста. Нам важливо було робити культурні проекти, які були б доступні для жителів: це безкоштовний вхід і різноманітне спрямування цих подій. Це і музичні проекти, виставкові проекти, це і кінозал, і майстер-класи з танців або літературні презентації – щонеділі ми пропонуємо інший контент. Людина має розклад на місяць – вона знає, що в нас буде.

Фото: Надано автором

Але цього року ми зробили ще один проект, який похідний від “Арт-двору” – це Літературний центр імені лауреата Нобелівської премії з літератури - Шмуеля Агнона через те, що ми працюємо в просторі, де він жив. Це окремий вектор роботи, тому що ми хочемо працювати з літературним продуктом, в сфері літературного менеджементу. За ці три роки ми організовували багато літературних подій в “Арт-дворі”: до нас приїжджав Тарас Прохасько з презентацією, а іще “Meridian Czernowitz” презентували, що вони роблять.

Другий вектор, який робить літературний центр – промоція міста поза його межами. Зараз це проект спільно з агенцією “Їздець”. Ми розробили маршрут за твором Агнона, який написав твір про Бучач і, власне, за нього він отримав Нобелівську премію. Це є роман про Бучач у міжвоєнний період. В нашому маршруті людина гуляє вулицями міста і може відтворити ті стежки, якими ходив Агнон. Це екскурсійний маршрут, якого немає ніде більше: це і література, і туризм і промоція міста.

Культурно-освітня академія Культурно-освітня академія , Блог проекту Гете-інституту "Культурно-освітня академія"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram