ГлавнаяБлогиБлог Владислава Власюка

Права людини і територія справедливості

Якось чоловік зустрів лісоруба, який з надмірними зусиллями рубав ліс тупою сокирою. Чоловік поцікавився, чому той не нагострить сокиру. "Я не маю часу на вигострювання, моє завдання - рубати", відповів спантеличений лісоруб.

Ця народна притча ілюструє недоліки у функціонуванні міністерств в звичній структурі: кропітка праця, але механізми та інструменти не завжди відповідають сучасним викликам, і формування сталої державної політики губиться серед рутини. Саме тому зараз необхідний перехід від "гасіння пожеж" до запровадження цілісного підходу формування урядових рішень, з довгостроковим плануванням та реалізацією державної політики.

Права людини є пріоритетном для держави, і пронизують всі сфери правової політики, адже кінцевим бенефіціаром діяльності держави є людина. Стан забезпечення та дотримання прав людини є crucial (вирішальним) показником для демократичної та правової держави. За останніми оцінками, Мін’юст вважається одним з найпрогресивніших міністерств України, і у його розпорядженні є потужний інструментарій дієвого забезпечення прав людини. Важливе місце у цій сфері державної політики має зайняти новостворений Директорат з прав людини доступу до правосуддя та правової обізнаності, що діятиме саме у сучасному форматі формування тривалої державної політики.

Основні пріоритети України в сфері захисту прав людини було визначено в Національній стратегії у сфері прав людини, затвердженій Указом Президента. На її реалізацію Урядом було затверджено План дій до 2020 року, який розроблявся за участі представників громадянського суспільства, міжнародних організацій, Омбудсмена та міжнародних експертів.

Ефективність вирішення Україною вже наявних проблем прав людини, та приведення системи у відповідність до сучасних міжнародних стандартів значною мірою впливає на відносини України з ЄС. Тому реалізація заходів на виконання Плану дій є одним з пріоритетних завдань. Для цього, важливо розробити, спільно з іноземними експертами, сучасну методологію для здійснення якісного моніторингу стану реалізації Плану дій. Це дозволить краще координувати зусилля різних органів виконавчої влади, і посилить реалізацію Нацстратегії.

Іншим аспектом діяльності Директорату в сфері прав людини є співпраця та координація з відповідними органами влади та іншими стейкхолдерами. Директорат має потенціал стати майданчиком для координації різних ініціатив та проектів для поширення території справедливості для людини. Для прикладу, 8 грудня на базі Мін’юсту було проведено громадські слухання з питань виконання у поточному році Національної стратегії з прав людини. Цьогоріч особливу увагу приділили обговоренню питань гендерної рівності, попередженню та протидії дискримінації та вжитих для забезпечення прав заходів. Така практика може бути розширена, а також запроваджено нові формати для взаємодії різних зацікавлених сторін у сфері захисту прав людини.

Захист прав людини повинен здійснюватись також і у спосіб запобігання їх порушенням, тому Директорат сприятиме також розвитку правової обізнаності та юридичної грамотності українців. Слід показати, що права людини є реальними, і Міністерство юстиції може ефективно їх захистити у разі порушення, а територія справедливості в нашій країні повинна розширюватись.

Владислав Власюк Владислав Власюк , адвокат, засновник і партнер юридичної фірми єПраво
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram