ГлавнаяБлогиБлог Ольги Бельковой

"Лучшее - враг хорошего" або яку саме проблему має вирішити система Рада-4

Як правило я дуже пишаюся всим тим, що роблять підприємці і щиро запрошую інших вчитися мислити як підприємці. Але ніхто не ідеальний і у підприємців трапляються помилки, на яких би варто було повчитися. Одна з найрозповсюдженіших - це намагання вирішити проблему, якої не існує. Або ж застосувати невірне рішення до існуючої більш складної проблеми. Ось така ж ситуація сьогодні склалася у керівництві Верховної Ради - вони пропонують вкласти мільйони державних коштів в розробку нової системи Рада-4, яка насправді не вирішує проблему, яка є сьогодні.

Фото: Макс Левин

Почну з того, що можу погодитися з Головою ВРУ у тому, що система дещо застаріла. Тільки застаріла система влади побудована на повному тотальному контролі карток, а не система особистого голосування. Так дійсно, для України має бути соромно, що якісь там "проводи відсутні". Вибачте, а що ж саме з ними сталося, якщо системою з сенсорною кнопкою не користувалися? Крім того, а хто саме перевіряв цю систему на працездатність? Можемо стверджувати, що таких намагань не було останні кілька днів - УДАР днював і ночував у залі. Але, знаєте, ще більше має бути соромно нам за те, що 450 осіб у залі є майже недіздатними без якоїсь там системи. Якщо вже її немає, то чому б не проголосувати руками або бюлетенями? Якщо наші виборці так роблять, то і обранці точно могли б! Діагноз 1 - проблеми немає!

Чи, може, реальна проблема не у тому, що система не працює? А в тому, що нею прикривають іншу проблему! Всі інші методи, запропоновані опозицією, не вирішують саме проблему контролю за голосуванням тих, хто має свою думку. Але погодьтеся, хіба це має хвилювати тих, хто обирав депутатів? Обираючи депутатів, ми всі сподіваємося, що та чи інша особа буде висловлювати думку тих, хто їх обрав, а не виключно керівництва партії. Демократія не заперечує дисципліни, але способи її досягнення мають бути коректими та аргументованими. Рада 4 не вирішить проблему влади, але дасть їй певний час. А комусь - можливість для "покращення" кількох мільйонів. Діагноз 2 - не ту проблему вирішуємо, Рада 4 не допоможе сьогодні.

Повернуся до підприємців. Коли вони аналізують, чому щось у бізнесі не працює, то гарним способом є аналіз конкурентів та моделей у інших країнах. Парламентаризм у різних країнах існує і з системами, і з голосуванням руками, і з ходінням. Але в жодній країні немає голосування "нібито" картками людей, яких немає в залі! Досить! Нинішня електронна система для голосування, «Рада-3», має сенсорну кнопку, яка змушує депутата голосувати особисто. Вона відключена. Необхідно її підключити. І не варто шукати вірішення неіснуючих проблем.

Ольга Белькова Ольга Белькова , Народный депутат Украины
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram