ГлавнаяБлогиБлог Олени Овраменко

МАФія прибирає до рук столицю

Тема, про яку я хочу поговорити, стосується кожного киянина, котрий здавна тут живе, любить рідне місто і, головне, вміє його берегти. Звертаюся до тих, хто любить нашу квітучу столицю.

Фото: Макс Левин

Наголос такий зробила тому, що хочу поговорити про цю особливість Києва, яка виділяє його з-поміж інших столиць і звичних міст. Наче всі ми пам’ятаємо, що Київ – найзеленіше місто в Європі. Але існує реальна небезпека, що ця особливість може залишитися лише в нашій пам’яті. Досить подивитися на те, якими варварськими методами і прискореними темпами нищаться зелені зони столиці, вирубуються дерева та зелені насадження на прибудинкових територіях.

Кричущі факти вандалізму, які я бачу сама і про які дізнаюся від своїх виборців в їхніх зверненнях до мене як до депутата Київради, спонукають вважати цю тему однією із першочергових і найважливіших. Вона потребує не лише громадських дій, але й ефективного втручання влади.

Трохи згодом настане справжня весна, і багато хто з киян уже не побачить біля своїх будинків квітучих дерев, кущів бузку чи калини, висаджених ними, аби милували око та створювали затишок і гармонію. Замість зелених насаджень та клумб будуть встановлені торгові кіоски. МАФи, як їх переважно називають. І така картина, попри супротив місцевих громад, повторюється з року в рік із вражаючим прискоренням.

Опишу типову ситуацію. Її виклали у зверненні до мене мешканці будинку №14-А по проспекту генерала Ватутіна Дніпровського району міста Києва. Люди пишуть, що під торговельні палатки використовуються земельні ділянки, на яких заздалегідь знищуються зелені насадження мешканців сусідніх будинків. «Нині більша половина з них по-варварськи знищена», - наголошують вони у листі. Просять зупинити цинічне знищення дерев і кущів, припинити «перетворювати столицю на пустелю».

Звичайно, я направила депутатський запит голові Київської міської державної адміністрації Олександру Попову. Попрохала розглянути по суті колективне звернення мешканців та зупинити знищення зелених насаджень біля їхнього будинку. А про прийняті рішення та вжиті заходи просила інформувати мене та представника від мешканців будинку.

Добре розумію і свідома того, що самими запитами та зверненнями до чиновників це ганебне явище не подолати. Задля збереження своїх «зелених легень» кияни готові оголошувати війну зажерливим «прибульцям», які сприймають столицю лише як територію для торгівлі та швидкого збагачення. І мої виборці не полишають надії, що депутати різних рівнів зможуть урегулювати цю проблему законним шляхом.

Дуже приємно, що мої недавні колеги по депутатському корпусу Київради, а нині – депутати Верховної Ради України, не забули своїх обіцянок. Вони ініціювали і внесли на розгляд парламенту проект Закону «Про мораторій на будівництво об’єктів виробничого призначення та об’єктів невиробничого призначення на окремих об’єктах благоустрою зеленого господарства м. Києва». Це досить велика група народних депутатів-киян: Ар’єв В. І., Бригинець О. М., Андрієвський Д. Й., Ярема В. Г., Бондаренко В. Д., Ємець Л. О., Чорноволенко О. В., Яворівський В. О., Ляпіна К. М., Іллєнко А. Ю., Чумак В. В., Терьохін С. А. Так депутати прагнуть запобігати згубним наслідкам для природного середовища, санітарно-гігієнічних і рекреаційних умов життя та здоров'я громадян у столиці України.

Отже, у киян з’явилася надія, що збереження зелених насаджень в столиці буде поставлено під контроль Закону. А київська громада уважно стежитиме, хто конкретно з народних обранців посміє не проголосувати за цей законопроект. Або, не дай Боже, натисне кнопку «проти».

Олена Овраменко Олена Овраменко , Депутат Київської міської ради
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram