ГлавнаяБлогиБлог Оксаны Продан

Чи будуть захищати персональні дані в Україні так, як в Європі?

Комітет Верховної Ради з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин провів слухання щодо захисту персональних даних як прав людини.

Закон, який мав би гарантувати такий захист, діє в Україні з 2011 року, тоді і я особисто, і Фортеця, і багато інших підприємницьких об’єднань доклали максимум зусиль для відкладення можливості застосування санкцій за цим Законом та наступного внесення до нього змін.

Найкритичніші норми дійсно були вилучені, але сьогодні практично усі юридичні особи та підприємці зобов’язані продовжувати наповнювати Реєстр реєстрів персональних даних та можуть бути оштрафовані за неправильно оформлені документи, усі споживачі підписують додаткові папірці про згоду обробляти їх дані та отримання інформації про цю обробку, а захисту персональних даних як не було, так і немає.

Саме про необхідність захисту людей і говорили в Комітеті під головуванням Валерія Пацкана, про захист прав і його забезпечення.

Урядовий законопроект 2282 пропонує захист покласти на Уповноваженого з прав людини та Рахункову палату, альтернативний проект депутатів Шевченко А. та Немирі Г. не тільки відносить захист виключно до функції Омбудсмена, але й реально створює передумови для захисту порушених прав. Так, і альтернативний проект не є досконалим, особисто я запропонувала вилучити необхідність повідомлення про прийняття в обробку персональних даних та необхідність подання згоди суб’єкта на таку обробку, були пропозиції від Служби, від експертів та громадських об’єднань, але профільний Комітет доопрацьовує об’єднаний законопроект, який повинен вирішити більшість існуючих проблем.

І якщо є неподолані технічні умови, як і у всьому світі, типу того, що «зроблене людиною може бути розібране іншою людиною», то ми в Україні маємо багато інших умов відсутності захисту.

Добре, що більшість присутніх на засіданні були єдині у необхідності усунення таких умов, що ніхто не списував недоліки на недостатню роботу Служби.

Погано, що вирішення нагального питання захисту персональних даних, від якого залежить і лібералізація візового режиму, «зашпорталось» об засідання депутатів Партії регіонів та комуністів 04 квітня цього року. На своєму засіданні вони розглядали це питання і проголосували в першому читанні за урядовий законопроект, який не міняє філософії відношення до персональних даних в Україні, не створює умов для їх захисту.

Голосування 04 квітня 2013 року не є рішеннями Верховної Ради України, то ж профільний Комітет не має права його доопрацьовувати. А це означає, що цьому проекту ніколи не стати таким, який забезпечить захист прав людей та відповідатиме європейським стандартам.

Оксана Продан Оксана Продан , Народний депутат 7 і 8 скликань, Радник Голови Асоціаціі міст України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram