В Свіноуйсце робиться черговий успіх поляків

11 грудня у польське місто Свіноуйсце прийшов і розвантажився перший танкер зі скрапленим природним газом (СПГ). Серед іншого, ЗМІ зазначають, що через термінал вже зараз можна імпортувати за рік еквівалент 5-ти млрд т.з. «трубного» природного газу, що складає приблизно 1/3 річного обсягу споживання Польщею. Ще 1/3 видобувається в Польщі. Решта – імпортується.

Фото: aiqbe.es

До цього часу польська інфраструктура технічно дозволяє імпортувати газ лише з Росії. До сьогоднішнього дня з Росії до Польщі імпортували 8-10 млрд кубометрів газу за рік – залежно від середньорічної температури. Із виведенням терміналу у Свіноуйсце на повну потужність (до року), імпорт газу з РФ до Польщі зменшиться практично у два рази: з 8-10 до 5-6 мл кубометрів. А передбачене проектом розширення потужності терміналу і освоєння нових родовищ за 1-3 роки забезпечать повну відмову від імпорту російського газу.

Варто відверто нагадати, що шляхом будівництва і в перспективі розширення терміналу СПГ у Свіноуйсце фактично реалізується ідея покійного Президента Польщі Лєха Качинського про повну незалежність від російського енергопостачання. Протягом майже семи років її втілювали в життя, зараз розвивають, демонструючи всьому світу послідовність офіційної Варшави.

Безумовно, згадана подія вартує того, аби поляків щиро привітати з черговим практичним успіхом, вивчити польський досвід і запроваджувати його в Україні.

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram