ГлавнаяБлогиБлог Богдана Соколовского

Обсяг споживання газу стверджує пожвавлення економіки

За даними Держстатслужби України, у серпні поточного року в Україні зросли обсяги споживання газу в порівнянні із серпнем минулого року на 16.6%.

Фото: EPA/UPG

Без сумніву, такий показник є позитивним для нашої держави, оскільки він насамперед свідчить про зростання обсягів споживання газу підприємствами української економіки, враховуючи закачування у ПСГ. У цей період обсяги споживання газу (прямо та опосередковано) громадським сектором практично не змінилися у порівнянні з минулим роком. А обсяг закачування газу у ПСГ є більшим, ніж у минулому році за вказаний період, але не врахований при визначенні обсягів споживання газу.

З іншого боку, вказаний ріст споживання газу свідчить, зокрема, про невисокий рівень запровадження енергоощадних технологій та про незадовільний темп реструктуризації української економіки, які б мали забезпечити скорочення загальних обсягів споживання газу в нашій державі.

Безумовно, енергоощадні технології треба запроваджувати всюди – зокрема, у середовищі найбільших споживачів - і в економіці, і в громадському секторі. Все це можна зробити за 3 – 5 років, за умови, що в державі буде затверджена чітка програма і будуть відповідальні. За такий час, ці заходи, разом із нарощуванням обсягів видобутку газу українського походження, мають забезпечити повну «газову» незалежність України. А пізніше, коли така здатність нашої держави (обходитись без імпорту газу) буде забезпечена, ключову роль має відігравати насамперед міжнародний ринок.

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram