Ринок електроенергії в Україні: реалії та перспективи. Частина 2

Зважаючи на скрутну економічну ситуацію, в якій сьогодні опинилась Україна, ГО «Публічний аудит» вважає, що кожен усіма можливими та доступними заходами повинен сприяти збільшенню дохідної частини Державного бюджету, в тому числі за рахунок пропозицій щодо розвитку відповідних галузей промисловості. Йдеться насамперед про ті галузі, що є ліквідними, рентабельними, а основне – конкурентноздатними на світових ринках. Однією з них є галузь виробництва та експорту електроенергії.

Фото: www.dtek.com

Окремі питання функціонування ринку експорту електроенергії в Україні

Експорт електроенергії в країни Європи здійснюється Україною через електромережі «Острова Бурштинської ТЕС», який з 01.07.02 включено в паралельну роботу з ENTSO-E (Європейська мережа системних операторів із передачі електроенергії).

Порядок експорту електроенергії в Україні регулюється Постановою НКРЕ №1450 від 08.11.12 «Про порядок проведення аукціонів щодо доступу до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України для експорту електричної енергії».

Експорт електроенергії можливий на підставі договору про доступ до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України, який укладається за результатами аукціону між переможцем аукціону й системним оператором та визначає технічні умови забезпечення експорту електричної енергії.

Предметом, лотом на аукціонах є доступна пропускна спроможність, тобто величина максимально допустимої пропускної спроможності міждержавного перетину у відповідному напрямку за умови обов’язкового забезпечення запасу надійності передачі.

Організатором аукціону є ДП «НЕК “Укренерго”», якому учасники, серед іншого, повинні надати копію договору на купівлю-продаж електричної енергії на оптовому ринку України для подальшого експорту та копії укладених зовнішньоекономічних договорів на поставку електричної енергії.

Обсяги експорту:

У 2013 році Україною експортовано електроенергії в загальному обсязі 9, 9 млрд кВтг, у 2012 році – 9, 7 млрд кВтг, у 2011 – 6,4 млрд кВтг, у 2010 – 4,2 млрд кВтг, у 2009 – 4,1 млрд кВтг, у 2008 – 7,9 млрд кВтг, у 2007 – 9,2 млрд кВтг, у 2006 – 10,4 млрд кВтг, у 2005 – 8,4 млрд кВтг.

Динаміка росту тарифу на електроенергію в країнах Європейського Союзу для домогосподарств:

Динаміка росту тарифу на електроенергію в країнах Європейського союзу для підприємств: (за даними Євростату)

Так, згідно з офіційними даними основних експортерів української електроенергії в 2011–2012 роках є компанія ДТЕК «Східенерго» та ДТЕК «Пауер Трейд». Електроенергію для експорту в структурі ДТЕК виробляють на Бурштинській і Добротворській ТЕС.

Обсяг операцій із експорту електроенергії підприємствами ДТЕК становив загалом 9 828 млн кВтг (порівняно з 2012 роком, цей показник становив 9 707 млн кВтг).

Таким чином, фактично увесь обсяг експорту електроенергії в Україні забезпечується підприємствами групи ДТЕК, які мають завершений цикл із виробництва електроенергії та її розповсюдження: від постачання енергоресурсів для виробництва електроенергії до моменту її реалізації на внутрішньому та зовнішніх ринках.

Обсяг постачання в грошовому еквіваленті, відповідно до звітності ДТЕК, становив $575 млн.

При фіксованому курсі гривні до долара США у 2013 році, 1 кВт год коштував компанії ДТЕК:

(575 млн $ х 7,99 грн/1$)/9 828 000 000 кВтг=0,47 грн/кВтг.

Це дорівнювало середній річній вартості 1 кВтг електроенергії на оптовому ринку України, для постачальників за регульованими тарифами.

Якщо цей показник перевести у європейську валюту, скажімо, за курсом 1 Євро/11 грн (курс НБУ на 2013 рік 10,8 – 11 грн), отримуємо вартість 4,25 євроценти за 1 кВтг. Додамо до цього тариф на транспортування, а також розмір платежу за доступ до міжнародних електричних мереж, сплачений за результатами перемоги у відповідному аукціоні.

Отримуємо результат, при якому вартість 1 кВтг електроенергії для експорту не перевищує 4,75 євроцентів.

На вище наведених інфографіках чітко відображено структуру вартості електроенергії в країнах Єврозони, і якщо від неї відокремити податки та платежі, а також вартість використання мереж, вартість самої електроенергії становить щонайменше 7 євроцентів за 1 кВтг для таких країн, як Польща та Угорщина. Собівартість в Україні становить 4,5 євроценти.

Таким чином, якщо реалізація здійснюється за 7 євроцентів, підприємство-продавець отримує прибуток у розмірі 50 %.

Ще раз зауважуємо, що розрахунок наведено за цінами 2013 року, коли курс гривні до євро та долара був фіксованим, стабільним протягом року, становив 7,99 та 10,8 грн відповідно.

А тепер спробуймо провести відповідний розрахунок, але за цінами 2014 року.

1 кВтг на оптовому ринку України коштує для постачальників за регульованими тарифами в середньому 60 коп.

Протягом року курс гривні до євро був динамічним, але припустімо, що в середньому він становив 17 грн/євро. Таким чином, 1 квт/год =3,5 євроценти. Разом із витратами на транспортування та оплатою вартості лоту на аукціоні, кінцева вартість 1 кВтг становила 3,75 євро центи.

Ціни на електроенергію в країнах, до яких здійснюється експорт, фактично не змінились — вони опинилися на рівні 7 євроцентів. Якщо конвертувати це в національну валюту, то при вкладених 70 коп. в кВтг отримана плата за 1 кВтг становить 1,4 грн.

Такий рівень рентабельності — мрія для будь-якої галузі бізнесу в Україні.

Описана вище ситуація склалась не в один день, а формувалась протягом тривалого проміжку часу. ГО «Публічний аудит» вважає за доцільне керівництву НКРЕКП розглянути можливість збільшення закупівельної вартості електроенергії на оптовому ринку України для підприємств, які здійснюють її експорт, хоча б до рівня тарифів для промислових споживачів чи навіть до рівня половини ціни, співрозмірної з тарифами, які мають місце за кордоном.

Тільки 29 грудня 2014 року Кабмін Розпорядженням №1280-р скасував низку розпоряджень, прийнятих у 2009–2012 рр. щодо експорту електроенергії в Білорусь, Молдову, Словаччину, Угорщину, Румунію і Польщу без врахування дотаційних сертифікатів.

Так, скасовано Розпорядження №163-р від 28.03.12 «Про експорт електроенергії до Словацької Республіки, Угорщини, Румунії та Республіки Польща», яким зобов’язано ДП «Енергоринок» забезпечити укладення з постачальниками електроенергії договорів купівлі-продажу електроенергії на оптовому ринку електричної енергії України для її подальшого експорту до Словацької Республіки, Угорщини, Румунії за оптовою ринковою ціною без врахування обсягу дотації для компенсації втрат, пов’язаних із постачанням електроенергії.

Крім цього, скасовано аналогічні Розпорядження №574-р від 27.05.09, Розпорядження №673-р від 17.06.09 щодо постачання електроенергії до Республіки Білорусь, Розпорядження №1507-р від 21.07.10 щодо експорту електроенергії до Республіки Молдова.

Довідково:

Дотаційні сертифікати – різновид компенсації постачальникам електричної енергії, які працюють за регульованим тарифом, збитків від постачання електроенергії окремим категоріям споживачів, переважно населенню.

Кожен постачальник за регульованим тарифом захищає в Національній комісії регулювання електроенергетики обсяг дотаційних сертифікатів, виходячи зі структури своїх споживачів.

За підсумками 2013 р., частка дотаційних сертифікатів у структурі оптової ринкової ціни збільшилася з 28,2 % (34,5 млрд грн) у 2012 р. до 29,2 % у 2013 р. (37,6 млрд грн).

Так, наприклад, постановою НКРЕКП від 27 листопада 2014 року № 410 "Щодо врахування суми дотаційних сертифікатів при розрахунку оптової ринкової ціни у грудні 2014 року" їх суму визначено на рівні 3,89 млрд грн. При розрахунках щоденно зменшується ліцензіатам з постачання електричної енергії за регульованим тарифом розмір платежу за куповану на оптовому ринку електроенергію на 1/31 місячного обсягу дотаційних сертифікатів для компенсації втрат від здійснення постачання електричної енергії окремим категоріям споживачів згідно з додатком.

Ще більше викликає подив та занепокоєння той факт, що в умовах, коли державному сектору економіки потрібна реальна підтримка у вигляді інвестицій у розвиток, реальний притік валюти, Уряд не розглядає та не допускає можливості введення тимчасової монополії на експорт електричної енергії, наприклад, виробництва ДП «НЕК “Енергоатом”».

Саме за рахунок її низької закупівельної вартості вдається утримувати ціну реалізації електроенергії на оптовому ринку України на рівні 60 коп.

(Про це детальніше в наступній публікації).

Більше того, 18.12.14 ДП «НЕК “Укренерго”» проведено аукціон із доступу до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України для експорту електричної енергії на 2015 рік у напрямку Угорщини, Молдови та Білорусі загальною потужністю 950 МВт. Переможцем конкурсу, як і в минулі роки, визнано ТОВ «ДТЕК “Трейдинг”», яке викупило чотири лота по 25 МВт за 17,394 млн грн до Словаччини, Румунії, Угорщини. Для порівняння, в минулому році 645 МВт потужності коштували компанії всього 512 тис. грн.

Крім цього, було реалізовано 10 лотів по 50 МВт доступу до експорту електроенергії до Білорусі, 350 МВт розбиті на 14 лотів по 25 МВт в напрямку Молдови, 6 лотів по 200 МВт в напрямку Росії.

Додаткові потужності будуть виставлені протягом руку на місячних аукціонах.

Андрій Вігірінський Андрій Вігірінський , Правник, аналітик
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram