ГлавнаяБлогиБлог Олени Галушки

Три причини для киян встановити лічильники на воду. Ще вчора

Дорогі кияни, закликаю всіх, хто ще досі цього не зробив, встановлювати квартирні лічильники на воду – і холодну, і гарячу. Наведу три найголовніші причини, чому це варто зробити прямо зараз.

Фото: Макс Левин

Причина перша: ви не маєте жодного впливу на те, що монополіст випише вам у платіжці. Якщо раніше тим, хто не має квартирних лічильників на холодну воду, нараховували по 5,5 м³ за кожну зареєстровану в квартирі людину, то з жовтня 2014 р. в платіжках почали з’являтись вдвічі більші обсяги споживання – по 11 м³ на людину. Враховуючи, що м³ холодної води коштує 7,46 грн., загалом набігає немала сума.

В той же час, на сайті Київводоканалу повідомлено, що насправді це монополіст «змилувався» над киянами і до вирішення питань установки лічильників не виставлятиме більше 11 м³ холодної води на одну зареєстровану особу в квартирі без лічильника, незважаючи на те, що за розрахунками в деяких квартирах мало бути нараховано аж до 22 м³ на зареєстровану особу!

Своїм депутатським зверненням, направленим до Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА із метою перевірити законність таких дій Київводоканалу, я з’ясувала, що норми споживання холодної та гарячої води мали бути затверджені Розпорядженням КМДА, але цього зроблено не було. Саме такого роду бездіяльність міської влади й створила ідеальні умови Київводоканалу стягувати необґрунтовану плату за водопостачання.

Причина друга: тягар застарілої системи водопостачання та водовідведення падає на людей, чиї квартири не обладнані лічильниками.

Фактично склалась ситуація, що величезна частка тягаря неефективності системи водопостачання та водовідведення падає саме на плечі мешканців, квартири яких не обладнані засобами обліку гарячої та холодної води. І поки порядок буде такий, це задовольнятиме і ЖЕКи, у віданні яких внутрішньобудинкові мережі, і природних монополістів, які стверджують, що їхня відповідальність – до стіни будинку. Адже головний біль не їхній, відповідно, можна економити на модернізації: прогнилі ще 10 років тому труби не міняти, а латати, латати, і поверх цього ще раз латати.

Причина третя: наявність лічильника виховує бережливе ставлення до ресурсів.

Коли ви платитимете за лічильником, то зможете контролювати фактичне споживання води. В такій ситуації ви точно подумаєте двічі, чи не вимкнути воду поки чистите зуби, до прикладу. А економія ресурсів в сучасних умовах є надважливою – це не лише ваші гроші, але й безпека країни.

Замість післямови.

Я візьму на контроль затвердження норм споживання холодної та гарячої води в Києві, хоча розумію, що це – виключно тимчасове рішення. Зараз треба зосередитись на установці квартирних лічильників, аби контролювати споживання води та платити за себе, а не за сусідів, у чиїй квартирі зареєстрована одна особа, а фактично проживає п’ятеро, чи неефективну систему. Тоді ж втрати води по дорозі до вас перестануть бути вашою проблемою, вона повернеться на плечі монополістів та змусить їх шукати шляхи покращення якості надаваних ними послуг.

Олена Галушка Олена Галушка , Депутат Київради, заступник голови постійної комісії з питань ЖКГ та ПЕК, Член Правління ГО "Свідомі"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram