ГлавнаяСпорт

​Олександра Когут: На килимі ми можемо бути агресивними, але в звичайному житті – ніжні та пухнасті

За підсумками чемпіонату світу з боротьби Україна може похвалитися однією золотою нагородою. І медаль ця – жіноча. У ваговій категорії до 51 кг найкращою, перемігши, зокрема, господарку змагань і борчиню з Японії (а це завжди непросто), стала Олександра Когут. Навесні львів’янка була третьою на чемпіонаті Європи, але на такий прорив на світовій першості від неї мало хто чекав. LB.ua говорив з Когут про маленькі хитрощі, які існують у боротьбі, фінансову самостійність та сором’язливість на килимі.

​Олександра Когут: На килимі ми можемо бути агресивними, але в звичайному житті – ніжні та пухнасті

Ваша золота медаль, відверто кажучи, стала несподіванкою для багатьох фахівців. А для вас?

Для мене – точно ні. Я довго до цього йшла, прагнула стати першою і налаштовувалася тільки на загальну перемогу. Був невеличкий мандраж перед першою сутичкою, бо старт змагань завжди важко дається. А от перед фіналом була дуже спокійна.

У фіналі ви боролися з японкою. Симпатії московського залу були на вашому боці?

Так, але підтримку я відчувала і через те, що з України багато людей приїхали повболівати. А коли виграла сутичку – мені сильно аплодував весь зал.

Ця перемога принесе вам фінансову незалежність, чи ви і раніше гідно заробляли?

Перемога принесе насамперед блаженство душі, бо грошима загалом я не була ображена. Наприклад, на етапах Гран-прі цього року за перше місце давали $10 тис. Я стала третьою, тому отримала $2 тис. До речі, наші преміальні – на рівні з чоловіками, жодної дискримінації.

Ваша вагова категорія не є олімпійською. На наступному чемпіонаті світу, який передуватиме Олімпіаді-2012, в якій вазі на вас чекати?

Я перейду у 48 кг. Є категорія 55 кг, але у мене для неї не зовсім комплекція не зовсім підходить. Так що доведеться скидати вагу, але розраховую зберегти силу м’язів.

Але ж тоді навіть в межах України ви отримаєте дуже серйозну суперницю – олімпійську чемпіонку Ірину Мерлені.

Ну що ж, справді, однією конкуренткою стане більше. Ірина час від часу повертається до тренувань. Загалом, не знаєш, чого від неї чекати.

А чом би вам не залишитися в категорії до 51 кг, стати дворазовою чемпіонкою світу, а потім вже й худнути?На чемпіонаті Європи це ще можна буде зробити, а от на світовому – не вийде, бо там треба буде виборювати ліцензії на Олімпіаду. До того ж в не олімпійській вазі преміальні набагато менші, ніж в олімпійській.

Ви прийшли в боротьбу з інших видів спорту?

Я пришла з музики і танців. А боротьба – це кохання на все життя. Скоро буде 11 років, як займаюся нею.

Вам зараз 22. А який вік вважається у боротьбі оптимальним?

Це залежить від особливостей організму кожного спортсмена. Ось, наприклад, у Москві в категорії до 55 кг третьою стала француженка, якій 37 років.

Борчині загалом це такі собі пацанки, чи вони, як і звичайні дівчата, можуть розплакатись коли треба?

На килимі ми можемо бути агресивними, жорсткими, але в звичайному житті ми ніжні й пухнасті створіння.

Наші чоловіки частенько жаліються, що суперники перед сутичкою намащуються спеціальними мастилами, а потім вислизують з рук. У жінок таке трапляється?

Так. Дівчата намазують тіло маслом або якимись кремами чи мазями, а потім неможливо взяти їх у захват.

А чому ж суддя перед початком сутички не перевіряє їх?

Просто на сухій шкірі це не відчувається, а вже як людина трохи спітніє, тоді проблеми і починаються.

Але ж і ми можемо схитрувати подібним чином!

А ми за чесну гру у спорті.

Вас ніколи не бентежило, що під час сутички ви опиняєтеся у дещо відвертих позах? І це при тому, що ви ж не в залізних латах змагаєтеся, а в трико, що облягає тіло.

Знаєте, я ніколи не відчувала якогось сорому з приводу цього. Мені в трико подобається.

На чемпіонаті світу «бронзу» отримала ще одна львів’янка Алла Черкасова. Львівська школа зараз домінує в українській жіночій боротьбі?

Гадаю, що так. Половина збірної – львівські дівчата. Молодь також не відстає.

Євген ШвецьЄвген Швець, журналіст
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram