ГлавнаяОбществоЗдоров'я

Врятувати всіх

У 2018 році на програму “Лікування громадян України за кордоном” уряд виділив Міністерству охорони здоров’я 389 мільйонів гривень. Ці кошти закінчилися влітку 2018 року. На той момент лікування встиг отримати 141 пацієнт, але в черзі залишилося ще 91 людина, жодній з яких неможливо допомогти в Україні. В серпні деякі родичі важкохворих пацієнтів почали пікетували МОЗ: вони розставили намети на подвір’ї міністерства з вимогою знайти гроші на лікування. Міністерству знадобилося кілька місяців, щоб домовитися з Мінфіном та урядом - лікування профінансували, пікет припинився, але грошей все-одно не вистачило на всіх.

Родини важкохворих під час мітингу під стінами парламенту
Фото: Макс Требухов
Родини важкохворих під час мітингу під стінами парламенту

Хто потребує лікування за кордоном?

Лікування за кордоном чекають переважно онкохворі, яким потрібна трансплантація кісткового мозку від неродинного донора, пацієнти, які потребують трансплантації органів, та пацієнти з рідкісними хворобами, яких неможливо вилікувати в Україні.

Чи правда, що в МОЗ були вільні кошти, але вони їх приховували і не хотіли перерозподіляти?

3 жовтня МОЗ виділив додаткові 101 млн. грн на цю програму. Гроші перерозподілили з програми управління державними фінансовими гарантіями медичного обслуговування населення, з пілотного проекту розвитку трансплантації органів в Україні, частину коштів отримали як залишок від сплати іноземного кредиту ДП "Укрмедпостач". Але і після цього грошей на всіх пацієнтів у черзі не вистачило: у міністерстві зазначили, що суми вистачить для лікування за кордоном орієнтовно 38 пацієнтів. І також повідомили, що вичерпали всі свої можливості щодо перерозподілу коштів, бо для розширення фінансування на лікування за кордоном потрібно було зменшити фінансування на інші напрямки для інших пацієнтів, або виокремити їх з запланованого бюджету на реформу первинної ланки медичної допомоги.

Народний депутат Валерій Дубіль, який очолив робочу групу з пошуку додаткових грошей на лікування за кордоном, заявляв, що МОЗ має надлишок грошей, які воно не встигне використати до кінця року. А саме - 1 млрд 200 млн на рахунку Національної служби здоров’я України. В МОЗ говорили, що ці гроші знадобляться в кінці року на зарплати лікарям. І дійсно, 7 листопада з'явилася інформація, що уряд перерозподілив майже мільярд гривень з програми "Надання первинної медичної допомоги населенню" на погашення заборгованості перед лікарями, а також на гемодіаліз та лікуваня хворих на діабет.

LB.ua надіслав запит до НСЗУ, щоб дізнатися, чи дійсно служба має зайві кошти. Там нам відповіли, що вільних коштів немає: “На реєстраційному рахунку НСЗУ кошти з’являються лише в період оплат надавачам за договорами. Протягом року сума коштів, передбачена для НСЗУ для здійснення розрахунків з надавачами, аналізується і коригується - в залежності від потреби. Оплати залежать від кількості укладених декларацій закладами та кількості закладів, які заходять у реформу. Вільних коштів на рахунках НСЗУ немає”.

Юрій Андрєєв (справа) на мітингу під ВР
Фото: Інформатор
Юрій Андрєєв (справа) на мітингу під ВР

Чи правда, що на рахунках закордонних клінік залишилися гроші, які МОЗ не могло використовувати?

Так. Попри нестачу коштів на лікування людей, на рахунках закордонних клінік, у які направлялися на лікування громадяни України минулі роки, залишалася частина невикористаних коштів. Гроші ці залишаються з двох основних причин: якщо міністерство перерахувало їх на рахунок клініки для лікування конкретної людини, але пацієнт помер, або коли закордонні лікарі змінюють хід лікування (наприклад, якщо планувалося проведення трансплантації, але після госпіталізації пацієнта в закордонну клініку йому призначили не оперативне втручання, а лікування). Згідно закону, МОЗ міг повернути невикористані кошти назад в Україну, але за процедурою по-перше частина суми втрачається при конвертації валюти, а по-друге, повернені гроші стають частиною загального держбюджету - МОЗ їх втрачає.

Як вирішили це питання?

24 жовтня Кабмін прийняв зміни до старої постанови щодо лікування громадян України за кордоном. Це дозволило використовувати гроші, які були перераховані на рахунки іноземних клінік, але не були використані, для лікування інших пацієнтів в цих закладах. Станом на цей день в черзі на лікування за кордоном перебувало 59 пацієнтів.

29 жовтня комісія МОЗ України прийняла рішення про направлення на лікування за кордон ще 21 людини на суму близько 65,5 млн. гривень. Тобто після ухвалення змін до постанови, яка дозволила оплатити лікування ще частині пацієнтів, у черзі залишилося щонайменше 30 людей.

30 жовтня керівник руху “За трансплантацію” Юрій Андреєв повідомив про те, що протест під міністерством припиняється. “Всі наші підопічні важкохворі пацієнти отримають гарантоване державою лікування в закордонних клініках!”, - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Що буде з іншими пацієнтами у цьому році?

За час, поки МОЗ домовлявся з Мінфіном та урядом, черга на лікування за кордоном постійно змінювалася. Крім того, в чергу на лікування за кордоном ставали нові пацієнти.

У відповідь на запит LB.ua, МОЗ повідомив, що станом на 1 листопада 2018 року в черзі на лікування за кордоном перебуває 30 осіб.

Ольга Стефанишина
Фото: facebook/Уляна Супрун
Ольга Стефанишина

“Ті, хто лише зараз став на чергу, буде чекати коштів, які прийдуть у новому році. Принаймні ми вже у своєму бюджеті не можемо знайти додаткові кошти. Зараз ми робимо аудит наших залишків на рахунках клінік і, можливо, якась додаткова сума для кількох пацієнтів з’явиться”, - в коментарі LB.ua сказала замміністра охорони здоров’я Ольга Стефанишина.

Чи буде на наступний рік виділена більша сума?

Можливо. МОЗ просить виділити на программу “Лікування громадян України за кордоном” на наступний рік 389,9 млн грн. Пояснюючи це тим, що є рамки виділених коштів, і міністерство має в них вкластися. На 2018 рік МОЗ просив виділити 690 млн. грн., проте виділили 389 млн. Так само 389 млн було виділено на 2017 рік. На 2016 - 386 млн. На 2015, за даними МОЗ, - 200 млн. В 2012 році, коли програма почала діяти, - лише 14 млн.

У жовтні бюджетний комітет у рамках опрацювання Бюджету-2019 рік підтримав правку про збільшення на 300 млн. грн. фінансування програми «Лікування громадян України за кордоном». Проте чи буде вона проголосована Верховною Радою - сказати поки важко.

У коментарі LB.ua замміністра охорони здоров’я Ольга Стефанишина сказала: “Ми сподіваємося, що за постанову проголосують. Але ми проти, щоби ці кошти шукали в системі охорони здоров’я, бо в тому випадку нам потрібно перерозподіляти кошти з інших важливих програм. Тому ми закликаємо нардепів шукати додаткові кошти на програму поза МОЗ”.

Пацієнту дають наркоз перед операцією
Фото: wikipedia.org
Пацієнту дають наркоз перед операцією

Чи можна обійтися без міжнародних клінік?

Можна, але не зараз. В Україні є лікарі, які можуть робити трансплантації органів та кісткового мозку. Натомість реанімації та лікарні не забезпечені необхідним обладнанням для проведення таких операцій, відсутня єдина база реципієнтів та законодавство щодо деяких видів операцій. Трансплантацію можна розвинути за умови вкладення ресурсів. Тоді вартість трансплантації в Україні для українців, за підрахунками МОЗ, становитиме 200-300 тисяч гривень.

Маргарита ТулупМаргарита Тулуп, журналістка
Вікторія ҐуерраВікторія Ґуерра, журналістка, заступниця головного редактора
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram