ГлавнаяОбществоВійна

Сучасні механізми пропаганди Ісламської держави

Все нижченаведене має той самий алгоритм дії , що і пропаганда «Русского мира».

Фото: islam-today.ru

Дослідник Чарлі Вінтер (Великобританія) витратив сотні годин на моніторинг джихадських Інтернет- груп та здійснював рефлексію через пропагандистський матеріал, щоб краще зрозуміти, що він називає "віртуальним халіфатом" та комунікаційною стратегією ісламістів.

"Щодня виходить багато пропаганди", - говорить він. "Сотні та сотні унікальних засобів масової інформації, відео, журналів, радіо-бюлетенів, на багатьох різних мовах щодня".

ISIS та його центральний медіа-офіс, як говорит Вінтер, "є дійсно ефективними" для підтримки цього потоку інформації - а пропаганда є тим, що має групову підтримку. "Я думаю, що деякі з них є залежними від цієї агітації, бо група насправді намагається розвинути взаємозалежність між брендом та прихильниками", - говорить він.

Вінтер показав мережу інфраструктури, що підтримує цю пропаганду, до кінця 2015 року, і показав, скільки динамічних складових було в ній до появи «медіакорпорації» «Ісламської Держави».

Все, за його словами, зав’язане на центральному медіа-офісі, через який джерела з Південно-Східної Азії до Саудівської Аравії, Сомалі, Єгипту, Лівії, Тунісу та Алжиру передають свій матеріал. Цей офіс надає їм відповідного оформлення і інформаційний супровід, брендує і кидає в загальний інформаційний потік. 

Пропагандистське відео дає зрозуміти роль, яку ця організація бачить для своїх ЗМІ: вирішальне значення в боротьбі за халіфат. Вiдео показує, як один з медійників залізає у власне Ауді з повними торбами. За словами Вінтера, в 2016 році медійники ісламістів отримували в сім разів більше, ніж звичайний боєць.

Чарлі Вінтер під час інтерв*ю на NBC
Фото: nbcnews.com
Чарлі Вінтер під час інтерв*ю на NBC

Пропаганда - це не просто страшний матеріал, до якого можна звикнути після багатьох років жорстокого насильства, яке пройшло через наші медіа. Відповідно до медіа-тренінгової брошури ISIS, яку отримав Вінтер на початку минулого року, абсолютно важливо, як саме брендинг-заявка пропонує ідею конкретної альтернативи потенційним новачкам або прихильникам. Це означає не лише «переконаність і непохитність у боротьбі», але також і «демонстрування позитиву».

Наприклад: "Зробіть всебічну рекламну пропозицію людям в інших країнах світу, які, дивлячись на Ісламську Державу, подумають: " О, цікаво. Може це якось змінить моє нудне життя? Вони ж там дійсно створюють свою утопію".

Пропагандистський ролик показує молодих чоловіків, які випікають хліб, інші – за викликом стрибають у пожежні машини, а одна людина наче випадково переглядає продукти в продуктовому магазині (звісно, з повними полицями).

Інша центральна роль пропагандистів - наполягати на тому, що тільки повідомлення з ISIS говорять правду. Конспірологія дуже важлива для джихаду, він дійсно квітне на цьому. Але в основній тематиці - все на світі брехня, крім того, що йде від ISIS.

Інший приклад: відео часів втрати Мосулу. Незважаючи на те, що це була величезна втрата дл ISIS, її було подано або як стратегічний крок, або як те, що не має значення, тому що територія повернеться до ISIS найближчим часом.

Фото: pbs.org

Все, що відбувається в зоні конфлікту, подається як частина геніального плану джихадистів. Це, звісно, не працює для критично мислячих людей. Але для фанатиків ісламістської тоталітарної секти це чудово вписується в їхню картину світу. Ви бачите те, що хочете бачити, і ви вірите в те, у що хочете вірити.

Відбувається певна переорієнтація пропагандистських трендів. Якою б не була пропаганда «для своїх», фізичні втрати територій негативно впливають на потенційних прихильників джихаду у Європі та США. Тому медіа-офіс ISIS дедалі більше зосереджується на описах і рекламуванні окремих терористичних актів. Відеонарізка західних ЗМІ про атаки в різних кінцях світу супроводжуються текстом, що нападників неможливо знайти, якщо лише вони самі цього не захочуть, і їх не зупинити.

"Це дуже чітке свідчення того, що таке тероризм для Ісламської держави, - говорить Вінтер. - Це не просто спосіб спілкуватися з прихильниками, а доказ того, що вони ще дуже значна сила. Просто акцентувати увагу на пропаганді - це не мобілізує саме по собі». Наголос робиться на фундаменталізмі як ідеологічній основі ISIS, яка буде існувати ще довго.

Стратегія протидії вимагає більших інтелектуальних нюансів, ніж просте посилення тиску на крупних інтернет-провайдерів та соціальні медіа-платформи.

Відео збірка пропагадиський роликів ISIS (від VICE NEWS)

"Якщо трохи ускладнити для Ісламської держави вирощування цього віртуального халіфату, - каже Вінтер, - нам буде легше орієнтуватися в реальному стані справ щодо побудови цієї утопічної держави. Інакше одного разу ми всі опинимося в небезпеці».

Олег ПокальчукОлег Покальчук, ​соціальний психолог
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram