На новорічні свята кількість розладів травної системи зростає. Харчове отруєння - це досить серйозна подія, яка вимагає уважного вивчення, для того, щоб встановити його причину.
З доступних мені джерел інформації про жодне харчове отруєння протягом святкування нового 2011-го року не було повідомлено.
Офіційних повідомлень немає, фактів харчового отруєння не встановлено. У попередні роки були поодинокі випадки, але це не поширена проблема. Якість продуктів харчування досить непогано контролюється в Україні, тому підстав для масового отруєння немає.
Скоріш за все, йдеться про те, що люди упродовж новорічних свят харчуються без обмежень. Мова йде про важкі продукти харчування - алкоголь, важкі жири, солоне, гостре, смажене. Вживання цих продуктів може призвести до отруєння навіть здорових людей.
Не говорячи про те, що багато людей страждають на хронічні захворювання органів системи травлення. І саме вони загострюються під час святкувань.
За статистикою під час свят зростає зверення пацієнтів із симптомами диспепсії – розладами, що проявляються болем у шлунку, важкістю, нудотою, печією. Вони спостерігаються у 10% людей, що звертаються до лікарів після свят.
Це може бути не лише наслідок надмірного споживання їжі, але й проявами серйозних захворювань, тому обов’язково треба обстежуватися у таких випадках.
Можу закликати співвітчизників, якщо вони відчувають згадані симптоми, не займатися самолікуванням, а звертатися до лікарів.
Чи можна під час свят вживати ліки, що покращують травлення?
Мова йде про ферменти підшлункової залози. В Україні зареєстровано багато подібних препаратів. Вони безпечні і можуть застосовуватися нормово: коли людина свідомо порушує дієту, то ці препарати можуть покращити травлення покращиться. Але це не можна сказати про людей, в яких вже є захворювання підшлункової залози. Вони потребують інших підходів і препаратів. Їм потрібна обов’язкова консультація у лікаря.
Як запобігти отруєнням дітей? Чи корисно їсти екзотичні фрукти, адже є версія, що їсти корисно те, що росте в нашому кліматі?
Найкращій посіб запобігти розладам у дітей – обмежити споживання солодкого, жирного, а також дати рослинної їжі.Стосовно фруктів, то немає наукових доказів, що ті, хто споживає іноземні фрукти та овочі страждає на розлади травлення. З іншого боку, є докази того, що чим більше людина їсть овочів та фруктів, тим краще. Навіть можна їсти не лише свіжі, але й консервовані, морожені. Споживати заморські фрукти безпечно, і я раджу це робити.
Є версія, що в холодну пору потрібно їсти жирне. Який відсоток калорій має становити жирна їжа?
Є рекомендації щодо споживання жирів на рівні 25-30% на добу. При чому насичених жирів не повинно бути понад 10% від добової калорійності. Це для зимового періоду. Також слід більше споживати гарячих напоїв.
Яким має бути безпечний святковий стіл?
Дієтологія передбачає певні обмеження для людини і пріоритети в харчуванні кожного дня. Свята не повинні бути виключенням. Що стосується алкоголю, то добре відомо, що безпечна доза для чоловіків – 50 мл алкоголю, або бокал вина. Для жінок - удвічі менша. Тобто, це те, що можна споживати щодня без шкоди для здоров’я, а іноді навіть корисно.
У свята доза підвищується. Я не раджу перебільшувати її у 2-3 рази.
Рослинні продукти повинні становити 2/3 страв на святковому столі. Після свят для покращення самопочуття раджу вдатися до прийому рослинних та молочних продуктів.
Як боротися із похмільним синдромом?
Можу дати дві поради – це утримання від алкоголю та повноцінне харчування. Я не рекомендую утримуватися від прийому їжі. Є також препарати, є певні показання. Вони допомагають.
Як реабілітувати печінку після свят?
Печінка - це орган із великою здатністю до самовідновлення. Якщо ми певним чином негативно на неї впливаємо, то вона страждає, вона не здатна справитися із токсичним впливом. Найкращим способом відновлення печінки є ліквідація такого впливу – просто припиніть вживати, наприклад, алкоголь на 4 тижні. Якщо немає порушень печінки, то її структура відновиться. Зараз немає препаратів, які роблять диво – якщо зміни зайшли далеко, то зворотніх змін бути не може.
Є дві групи дієтологів, які радять запивати підчас їжі, і які не радять це робити. До якої групи ви належите?
Я належу до тієї групи дієтологів, які спираються на наукові докази. Не існує доказів того, що запивати - шкідливо. Безумовно, травлення покращується, коли запивають, але це справа смаку.
Назвіть топ-5 найбільш некорисних страв?
- Смажене жирне м’ясо
- Салати з майонезом та тваринними продуктами
- Торти з кремами
- Солодкі газировані напої
- Алкогольні напої
Я не закликаю заборонити олів’є чи «наполеон», я закликаю обмежувати вживання такої їжі.
Як українцям пережити решту свят і вберегтися від переїдання?
Більше бувайте на повітрі, рухайтеся, обмежуйте себе у некорисній їжі.