ГлавнаяОбществоЖиття

Спасибі Бандері за пам’ятник Сталіну

Уявіть собі, що у вас, не дай Боже, вбили рідну людину. І ось ви дізналися про неймовірну річ: родичі жертв маніяків Чикатила чи Онопрієнка поставили цим бандюганам пам’ятник. Чи спонукає цей факт вас до того, щоб теж поставити пам’ятник вбивцеві вашого родича? Думаю, ви не відповісте на це запитання, а мовчки покрутите пальцем біля скроні.

Спасибі Бандері за пам’ятник Сталіну

Депутат ПР Василь Хара більш оригінальний. Принаймні в обґрунтуванні встановленню пам’ятника Сталіну в Запоріжжі. Виявилося, батько Хари сам постраждав від сталінізму, а половина його грецького - на території України - села була заарештована і розстріляна. Здавалось би, добродій Хара у першу чергу мав виступити проти вшанування вбивці його односельців. Але він підтримав цю ідею. І пояснив це... своєю ненавистю до Бандери і Шухевича. Він сказав, що вважає їх „ворогами нашого народу, падлюками і зрадниками, які знищували народ. То чому тоді цим падлюкам ставили пам`ятники, а Сталіну не можна?”.

Хара вважає Бандеру і Шухевича вбивцями і оскільки десь хтось вшановує їхню пам`ять, то це дає йому моральне право підтримувати встановлення пам’ятника чи не найкривавішому диктатору усіх часів і народів, який вбив половину односельців Хари і мало не знищив його батька.

На перший погляд, більш творчо підійшли до справи у Луганську. 9 травня за участю кремлівського посланця Костянтина Затуліна поставили пам’ятник жертвам ОУН-УПА. Виглядає начебто благородно, За словами одного з ініціаторів цього дійства віце-прем`єр Віктора Тихонова, було знайдено сто загиблих мешканців Луганської області, які були вбиті у Західній Україні з 1943 по 1957 роки. „Цих людей вбили не мешканці Західної України, - сказав пан Тихонов, - а бандити”. Він також вважає, що загиблих було більше і організація „Молода Гвардія” веде пошук в цьому напрямку.

Не можна не погодитися з думкою, що пам`ять всіх жертв тієї жахливої війни має бути вшанована. В тому числі і людей, які загинули від рук упівців, адже УПА, як і будь-яка армія світу, в тому числі і Червона армія, не була білою і пухнастою. Коли іде війна взагалі неможливо залишитися цілковито чистим. Але, говорячи про жертви УПА, треба також казати, що загиблі представники мирних професій прийшли на Західну Україну разом з радянським військом і комуністичною владою, яка винищила маси тамтешнього населення. І ці люди сприймалися як частина цієї жахливої системи. Крім того, науковці доводять, що мирне населення вбивали і переодягнені й замасковані під бандерівців енкаведисти. Крім того, чимало приїжджих представників мирних професій співпрацювали з НКВД. І нарешті вояки УПА билися на своїй власній території і не робили рейдів на Луганщину і відповідно нікого там не вбивали.

Отож, відкриваючи такий пам’ятник, треба враховувати усі ці фактори і бути дуже делікатним у оцінках. Інакше це перетворюється на черговий крок у протиставленні Сходу і Заходу. Бо ж подається так, наче совок ніс на Західну Україну добро, мир і цивілізацію, а невдячні бандерівці цьому люто опиралися.

І хоч скільки б Тихонов не запевняв у протилежному, але виглядає, що такий монумент споруджено як противагу пам’ятникам УПА на Західній Україні. Отож, з сумом доводиться констатувати: нова влада продовжує традицію совка, який вважав свої погляди єдино правильними і не визнавав інших підходів. І не треба дивуватися, коли незабаром з`явиться пам’ятник доблесним енкавдистам, котрі загинули від рук клятих бандерівців. Цьому, либонь, уже ніхто не здивується, адже нова влада - плоть від плоті совка, а совок це маразм, котрий не просто міцнішає а міцнішає семимильними кроками.

Юрій ЛукановЮрій Луканов, серйозниий журналіст, який часто валяє дурня
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram