ГлавнаяПолитика

Труханов і його команда: за що НАБУ затримало мера Одеси

14 лютого прикордонники в аеропорту “Бориспіль” затримали мера Одеси Геннадія Труханова. Детективи НАБУ не забарилися з підозрою. Через що затримали одеського голову й у чому його підозрюють, розповідає LB.ua.

Фото: timer-odessa.net

Мер-привид

Уперше з обшуками до будинку та кабінету Труханова детективи НАБУ завітали восени минулого року. Офіційно слідчі дії проводили в рамках двох кримінальних проваджень: про розкрадання грошей на будівництві місцевих доріг і махінації з майном Одеського аеропорту.

26 грудня Геннадій Труханов пішов у відпустку. Планував до 18 січня. Але зник з робочого місця більш як на місяць. На запитання журналістів щодо місцезнаходження очільника в мерії повідомляли то про продовження відпустки, то про зарубіжні відрядження. Він, мовляв, в Афінах, а звідти - в Давос. 12 лютого - в Чехію. Та раптом робочі вояжі мер перервав і прибув в Україну. У мерії запевняють - саме для того, щоб узяти участь у слідчих діях. Хоча ще в січні попередник Труханова Едуард Гурвіц робив ставки на те, що діючий мер з відпустки не вийде саме через справу Одеського аеропорту та заводу “Краян”, у якій приїхав свідчити.

Загалом 13 лютого детективи НАБУ принесли в Одеську мерію відразу 5 підозр. Підозрюють Труханова та ще чотирьох чиновників у розтраті державних коштів шляхом махінацій із будівлею заводу “Краян”. Всього у справі, за словами голови САП Назара Холодницького, 8 підозрюваних. 

Суть справи

У жовтні 2016 року Одеська міська рада проголосувала за те, щоб викупити в комунальну власність будівлю збанкрутілого на той час заводу “Краян”. Туди мали переїхати управління та департаменти мерії. Придбання приміщення лобіював Труханов.

Фото: Facebook/Геннадий Труханов

Напередодні, у лютому 2016 року на торгах цілий майновий комплекс заводу “Краян” купило латвійське підприємство “UAB NASTER” за 11,5 млн грн. Потім два нежитлових приміщення з цього комплексу викупила британська компанія “Велтон груп” за 4 млн грн. 

25 серпня 2016 року було створена нова компанія “Девелопмент еліт”, вже через 10 днів у неї увійшла “Велтон групґ”, яка внесла в статутний фонд “Девелопмент еліт” ці два будинки заводу “Краян”за 4 млн грн. 

Вже у “Девелопмент еліт” мерія й викупила споруду за майже 50 разів більшою ціною – 185 млн грн.

Засновник і директор “Девелопмент еліт” - Загодіренко Петро Олександрович. У 2010 році Загодіренко був членом дільничної виборчої комісії від Одеської обласної парторганізації партії «Ліберально-гуманістична «Товариш» В’ячеслава Щабельського.

За інформацією “368.media”, оцінку вартості приміщення заводу для мерії проводила фірма «ПП «Брокбізнесконсалт», директорка якої Галина Богданова раніше була засуджена на рік умовно за службову недбалість.

Отримані від міської влади кошти, фірма-продавець намагалась перерахувати компанії з ознаками фіктивності, керівник якої наразі перебуває в зоні АТО. Проте НАБУ та САП домоглися накладення арешту на рахунки компанії.

Згодом в НАБУ повідомили, що депутат Одеської обласної ради, котрий, за версією слідства, є бенефіціаром компанії-продавця, пропонував співробітнику НАБУ хабар у 500 тис. дол. США за зняття арешту з рахунків.

Окрім Труханова, у справі також фігурують його заступник Павло Вугельман, директор департаменту комунальної власності Олексій Спектор, голова комісії міськради з питань комунальної власності Василь Шкрябай. Ім’я ще одного чиновника, задіяного в оборудці, поки що невідоме.

Павло Вугельман
Фото: politinfo.com.ua
Павло Вугельман

Заступника Труханова Павла Вугельмана затримали через дві години після вручення підозри Труханову. Вугельман прилетів із Тель-Авіва. Напередодні, 13 лютого, НАБУ і САП затримали ще трьох фігурантів справи: посадову особу мерії Одеси і двох керівників компанії, що фігурує у справі. Ще одній особі - оцінювачу - повідомлено про підозру у вчиненні злочину за ч.5 ст.191, ст. 365-2 КК України.

Попри слідчі дії, одеська мерія таки відкрила в будівлі колишнього заводу “Краян” у вересні 2017 року Центр адміністративних послуг.

Невловимий

Ім'я Геннадія Труханова пов'язують не з однією корупційною схемою. Як ми вже писали вище, антикорупційні органи розслідують ще дві справи, де згадується мер Одеси.

Окрім того, громадськість вимагала звільнення Труханова з посади мера через минулорічну трагедію в таборі “Вікторія”, де через нехтування правилами пожежної безпеки під час будівництва 16 вересня 2017 року у вогні загинули троє дітей.

Згодом виявилося, що під час реконструкції табору, профінансованої місцевим бюджетом, кошти використовували начебто неналежно. Розслідування трагедії досі триває.

Вигорілий корпус дитячого табору Вікторія в Одесі
Фото: МВД Украины
Вигорілий корпус дитячого табору Вікторія в Одесі

ЗМІ також неодноразово писали про російське громадянство мера Одеси, який у минулому, до речі, був членом Партії регіонів.

Також журналісти-розслідувачі повідомляли, що мер Одеси може мати стосунок до ряду офшорів, через які начебто контролює понад 20 підприємств, що займаються страхуванням, будівництвом і наданням юридичних послуг. Зокрема, Труханов нібито є співвласником віргінської компанії Macon Assets Limited, яка є одним з власників елітної новобудови ЖК "Арк-Палас" в Одесі.

Сам Труханов усю інформацію – і про офшори, і про російські паспорти – спростовує. Та обіцяє від слідства не ховатися.

У свою чергу голова САП Назар Холодницький заявив під час прес-конференції у середу, що САП буде клопотати про запобіжний захід для Труханова у вигляді арешту з можливістю застави у 50 млн грн. Його заступнику - 30 млн, а усім іншим фігурантам справи по 10 млн грн.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram