ГлавнаяПолитика

Вибори по-донецьки на Західній Україні

На перший погляд, непринципові проміжні вибори депутатів до Хмельницької обласної ради по 17 одномандатному мажоритарному виборчому окрузі з центром у Теофіполі, що відбулися 6 травня, продемонстрували: перемога досягатиметься будь-якою ціною. Цей принцип (уже можна не сумніватися!) партія влади на спробує накласти у день виборів до Верховної Ради України.

Победа регионалам нужна любой ценой
Победа регионалам нужна любой ценой

Чому ПРшнику соромно за свою партію?

Початок «тріумфальної» ходи регіоналів почався з підбору кандидатів. Від затяжного кастингу одразу відмовилися, заручившись підтримкою знаного в регіоні аграрія, керівника ТОВ «Святець» Василя Мастія. (аналогічним чином Партія регіонів діяла й на Київщині – LB.ua) Адже за його плечима, щонайменше, тисяча сталого електорату та можливість впливу на інші сусідні села шляхом банальних ультиматумів на кшталт «не зоремо землю, якщо не проголосуєте за Мастія» або «будете без сіна і соломи, якщо не підтримаєте нашого господарника», або «залишитися без роботи, якщо виграє не Мастій».

Землероб Мастій про свою нову партійність волів не говорити. Приміром, у розповсюдженій агітці перед виборами, він жодним словом не сказав виборцям, що висунутий облорганізацією ПР та є її новоспеченим партійцем. «Можна із впевненістю сказати, що цей керівник (В.Мастій – авт.) – фахівець і патріот в одній особі. Не одним днем живе. Його поважають у селі, в районі, області та державі як грамотного, розважливого керівника, відданого хліборобській справі», – після такої патетики народ мав не те, що закидати бюлетенями виборчі дільниці на підтримку цього кандидата, а носити його на руках.

Сам Василь Мастій на запитання автора цих рядків, чи підтримує його обласна влада і чи сприяє у проведенні проміжних виборів, дозволив собі навіть трохи критики:

– Влада не всі питання вирішує, з якими я до неї звертався. Прислухаються… Але окремі проблемні моменти, що стосуються розвитку села, залишаються не розв’язаними. На радіостанції «Колос» я їх (владу – авт.) критикую. Яким я був, таким і залишуся, ніхто мене не змінить, – зі слів видно, що процес адаптації новобранця ПР затягнувся.

Причина приховування свого членства в ПР просте, як таблиця множення: за два роки обласна влада в особі губернатора Василя Ядухи набрала стільки негативу, що прив’язка до «регіоналів» може лише зашкодити.

Результат зробили три села

Пам’ятаєте, як свого часу діючий глава держави Віктор Янукович «викохував» своїх східняків-виборців, котрі потім принесли йому перемогу?! І як після всього решта – Західні, Центральні, Північні області – кліпали великими очима: відкіля такий результат у Віктора Федоровича, якщо ми за нього не голосували?

Победа Виктора Януковича на президентских выборах стала полной неожиданностью для Западной Украины
Победа Виктора Януковича на президентских выборах стала полной неожиданностью для Западной Украины

За базові населені пункти взяли три села: малу батьківщину кандидата с. Святець (загальна кількість виборців 1649), с. Лисогірка (477) і с. Мар’янівка (237). При цьому смт. Теофіполь, де було представлено аж три виборчі дільниці з сумарною кількістю електорату понад 3,5 тис. осіб, відходив на другорядний план, оскільки містяни (доведено минулими виборами – авт.) менше йдуть голосувати.

Як наслідок, результат голосування у Святці перевершив всі сподівання: явка виборців становила 86% (всього проголосувало 1363 особи)! Загалом за Мастія віддало голоси 1193 односельчан. Найближчий переслідувач, висуванець облорганізації ВО «Батьківщина» і лікар місцевої ЦРЛ Юрій Семенюк набрав на «ворожій» ділянці лише 93 голоси. Позитивні результати робилися у селах Лисогірка та Мар’янівка.

УДАР і «Свобода» зіграли на владу

Вже очевидно, що формальне об’єднання обласного Комітету опору диктатури (КОД), можна розпускати. Бодай з тієї причини, що не до кінця були витримані домовленості всіх членів КОДу, котрі 27 лютого 2012 року вірно заприсяглися: «Єдиним опонентом для Об’єднаної опозиції є чинним режим і політичні сили, які його уособлюють… З метою уникнення розпорошення голосів виборців, закликаємо всіх, хто здатен протистояти режиму Януковича, підтримати нашу ініціативу та діяти спільно».

Що ж, як відомо, благими намірами встелена дорога до пекла. Облорганізація ВО «Свобода» висунула кандидата, 26-річного Володимира Дисенка без погодження з членами КОДу. Більше того кінцеве рішення (йти або зняти кандидату-свободівцю на проміжні вибори по Теофіпольському району) затверджувалося на Політраді однойменної організації у столиці, 28 квітня. Київські вожді ввімкнули зелене світло Дисенку. Понад те – сам лідер Олег Тягнибок агітував у Теофіполі за свого хлопця! У підсумку, ВО «Свобода» здобула 581 голос, пропустивши вперед представника ПР Мастія з 2896 голосами і бютівця Семенюка, в активі якого 1677 голосів.

Не зовсім зрозуміло, яку мету на проміжних виборах сповідувало «опозиційне» об’єднання боксера-політика УДАР. Активісти Віталія Кличка доводять, що їх партія приречена стати третьою силою. А тим часом їхній кандидат, місцевий підприємець Володимир Рей-Ковальчук (узяв 507 голосів) «грав у ворота» регіонала Мастія.

…За таким же сценарієм відбуватимуться й вибори до парламенту: кандидат від влади маскуватиме свою приналежність до Партії регіонів. І поки два-три кандидати від опозиції боротимуться один з одним, перемагатиме за рахунок «слухняного» електорату – пенсіонерів, бюджетників, жителів сіл.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram