Що сталося у неділю в Обухові?

Обухівські вибори справдили найгірші прогнози: і не щодо переваги в голосах провладного кандидата, а щодо так званої “єдності” опозиції. З владою - її методами у досягненні мети, і так все зрозуміло. А з опозицією - з її красивими і правильними тезами про єднання - відкриваються нові грані.

Фото: Макс Левін

“УДАР”, кандидат від якого посів друге місце на виборах мера Обухова, ще за кілька тижнів до цих виборів запропонував колегам по опозиції визначити і підтримати єдиного, найрейтинговішого кандидата. Який мав би шанси отримати перемогу. Нас не почули, чи, скоріше, проігнорували.

В результаті, перед самими виборами КОД вирішив підтримати кандидатом від об”єднаної опозиції - 26-річну киянку Ганну Старикову (висуванку від Батьківщини). “УДАР” до обговорення і узгодження кандидатури не запросили.

Не було від “УДАРу” і жодного представника у дільничних комісіях - їх не зареєстрували! Народних депутатів, які приїхали спостерігати за підрахунком голосів намагалися виштовхати з дільниць, голів комісій спробували телефоном викликати до суду за 15 хвилин до закриття дільниці нібито для розгляду скарги.

Були й інциденти на дільницях з міжнародними спостерігачами. Словом, було повчально. Повчально у сенсі того, що значить у риториці КОДу “єднання опозиції” і пізнавально щодо технологій, які влада застосовуватиме на майбутніх парламентських виборах.

В Обухові відбулася розминка політичних сил. Нажаль, наші колеги чи не розуміють, чи навмисне взяли участь у розмиванні і розпорошенні голосів, які люди віддали за опозицію. І тут усі розмови про те, хто “справжніша” опозиція не варті й щербатої копійки. Треба, нарешті, бути чесними і перед собою, і перед людьми. Бо сісти і просто між собою визначити єдиного кандидата - це зовсім не означає заявку на успіх. А де в цій схемі люди? І де ті кандидати, яких хоче бачити і яким довіряє виборець? В результаті, в дамках залишається тільки влада з її адміністративним і фінансовим ресурсом. Так хіба це обіцяє опозиція людям йдучи на вибори? І хто повірить політикам, які не дотримуються домовленостей навіть між собою, що вони щирі у ставленні до людей?

“УДАР” свої висновки із обухівської історії зробив. Сподіваємось, що обдумають ситуацію і наші колеги по опозиції. І якщо хтось думає, що знищивши менших конкурентів зміцніє і матиме більше шансів на перемогу-не треба ілюзій! За більших влада потім візьметься іще завзятіше. А у людей, нажаль, буде ще менше варіантів за кого голосувати і бажання прийти на дільниці.

Віталій Ковальчук Віталій Ковальчук , Член Політичної ради партії, голова фракції «УДАР Віталія Кличка» у Верховній Раді
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram