ГлавнаяЭкономикаДержава

Згадуючи завтрашню кризу, або готуй газ влітку

Українсько-російські відносини в газовій сфері виробили стійкий рефлекс: прийшла зима – чекай кризи "під ялинку".

Фото: Макс Левін

Повна свобода Москви у виборі моменту для удару, незмінно псувала нам початок Нового Року. У 2009 році тодішній прем‘єр-міністр Путін, перед театральним перекриттям газового вентиля Україні, навіть власноруч намалював картину з промовистою назвою "Узор", де зобразив морозні розводи на вікні, обрамленому українськими рушниками.

Проте, з минулого року ситуація суттєво змінилася. До того моменту Росія відключала Україні газ через те, що так хотіла. А минулого року – тому, що не змогла. Насправді ж в Росії склалася така ситуація у видобутку газу, що на пікові зимових температур, газу може не вистачити самій Росії. Річ у тім, що кожен градус "в мінус" після -20, майже в геометричній прогресії збільшує витрати газу. Для прикладу, за день зимової кризи початку 2012 року, Росія споживала більше газу, ніж за цілий рік така країна, як Болгарія, разом з усією її економікою.

На початку лютого 2012 кілька європейських країн (серед яких Італія, Польща, Болгарія, Угорщина, Словаччина тощо) оголосили, що поставки газу різко скоротилися. У деяких випадках зниження склало 30 відсотків. У відповідь "Газпром" за звичаєм звинуватив Україну у відборі зайвого газу. І лише після того, як Україна довела, що виконує всі нормативи, Росія звинуватила Європу, як сказав газпромівський чиновник, у завищенні "хотєлок". Лише навесні в газовій монополії визнали, що знижували обсяги, але, мовляв, «усього» на 10 відсотків. Причому, Росія змушена була йти на обмеження надходження газу споживачам попри колосальну іміджеву шкоду та загрозу штрафів. А інакше було не можна – бо країна не в Африці.

Нові родовища російського газу на Ямалі, які могли б замінити виснажені родовища Західного Сибіру, вводяться в дію в Росії вкрай повільно. Штокмановське родовище на шельфі «заморожене» мінімум до 2017 року.

Усе це відбувається через "сланцеву революцію", у яку "Газпром" довго не хотів вірити, та зв‘язане з ним падіння ціни на газ.

Останні технологічні зміни вже підкосили одну економічну "ногу" російського авторитаризму — газ, і готуються підкосити іншу — нафту. Приміром, лише цього, 2012 року і лише по знижках, повернутих "заднім числом", Росія виплатила європейським компаніям 10 млрд доларів за спожитий ними газ. На додачу, знижки закладаються у всі нові чи переглянуті контракти, хоч з Болгарію, хоч з Німеччиною чи Польщею. За офіційними даними, "Газпром" з літа цього року зменшив ціни на російський газ для країн Європи в середньому на 10%, а для Німеччини — на 19%. Дійшло до того, що багато країн Європи скорочують експорт газу і віддають перевагу збільшенню закупівель вугілля. Про це, зокрема, сказав президент Російського газового товариства Валерій Язєв.

Фото: EPA/UPG

"У першому півріччі Німеччина, Італія та Нідерланди імпортували кам’яного вугілля зі США і Колумбії відповідно на 37%, 83% і 86% більше, ніж у першій половині 2011 року", — сказав Язєв. Зокрема, за підсумками 9 місяців, на 11% скоротила закупівлю російського газу Італія, на 20,4% — Франція, на 5,4% — Велика Британія. Збільшився продаж газу тільки до Туреччини — на 10,4%, яка перед цим отримала від "Газпрому" істотну знижку. При цьому В.Язєв зазначив, що конкуренція на європейському ринку посилюється. "Крім Норвегії, Алжиру, Нідерландів, Нігерії, Катару в недалекому майбутньому можуть з’явитися нові конкуренти: Азербайджан, Туркменістан, Мозамбік, Кіпр, Ізраїль та інші. А ще є Іран та Ірак. Можливо, і норвежці знову наростять виробництво газу. Їм додає оптимізму відкриття багатющих родовищ в Баренцовому морі".

І це ще не все. Виявилося, що загрози штрафних санкцій за недобір газу, якими влада лякала Україну, не існує в природі. Нещодавно чеський підрозділ німецького енергоконцерну RWE — RWE Transgas, виграв суд у російського "Газпрому". Йдеться про принцип "бери або плати" в довгострокових контрактах газового концерну. Суд чітко виніс рішення про те, що покупці російського палива не повинні будуть платити штрафи за недотримання цього принципу.

Цікаво, що запуск "Північного потоку" ще більше підірвав здатність Росії виконувати свої зобов‘язання щодо зимових поставок газу усім своїм споживачам. Адже, умови угоди щодо «Північного потоку» виписані таким чином, що "Газпром" змушений платити за використання труби незалежно від того, іде нею газ чи ні. Тому, якщо стоятиме питання, кого відключати від газу – Німеччину чи Південь Європи, газ до якого надходить через Україну, питання вирішиться автоматично.

З іншого боку, зменшити імовірність повторення минулорічної ситуації може радикальне падіння експорту газу з Росії. Експорт газу з Росії в листопаді поточного року скоротився на 13,8 відсотка. За весь минулий рік Росія експортувала 197 млрд кубометрів газу, тоді як за весь цей рік, за прогнозом російського Мінекономрозвитку – лише 180.

Однак, цю ситуацію врівноважує те, що останніми роками Росія істотно скоротила імпорт газу із Середньої Азії, до лише близько 30 млрд кубометрів на рік.

Нині Гідрометцентр Росії оприлюднив прогноз, згідно з яким зима 2012-13 рр. буде найбільш морозною за останні 20 років. Тому газу може знову не вистачити.

У таких умовах для України зовсім незайвим було б протестувати можливість роботи української ГТС в режимі реверсу упродовж хоча б кількох тижнів. І замість смішити світ газовими угодами з іспанським лижним інструктором, домовитися про можливість находження серйозних обсягів газу з серйозними компаніями з Європи.

Андрій ПишнийАндрій Пишний, голова правління "Ощадбанку"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram