ГлавнаяКультура

Львівський Форум. Середина та кульмінація

П’ятниця завжди притягує книголюбів на Форум – так було завжди і рік цей винятком не став.

Львівський Форум. Середина та кульмінація

В одній із трьох залів галереї «Коралі», постійний автор «LB.ua» Анатолій Борсюк у компанії головного редактора часопису «Ї» презентував книгу інтерв’ю. «35 и 1 любопытный» - це колекція інтерв’ю з українськими та російськими культурними, політичними персонажами, записана у програмі «Монологи» протягом кількох років.

Згодом не можна було пропустити тандем уже відомого у нас словацького письменника Міхала Гворецького з Тарасом Прохаськом. Обоє незле підходять одне одному для спільних читань, адже пишуть про місця у Центрально-Східній Європі. Гворецький читав фрагменти про Дунай зі своєї найновішої словацької книги, а Прохасько – про гори, біг і потяги.

Програма літературних акцій п’ятниці завершувалася двома зустрічами. У Львівській філармонії публіка мала нагода відвідати читання Оксани Забужко, котра вже через кілька днів повинна виступати у Берліні на Міжнародному літературному фестивалі. Або ж відвідати у Театрі ім. Леся Курбаса, як вже згодом виявилося, навдивовижу цікаву шведсько-українську поетично-акордеону постановку «Хто плаче за Єммою Бломгофф». «LB.ua» зробив вибір на користь останнього і переконаний, що станом на п’ятницю, це була чи не найцікавіша акція у програмі фестивалю.

У суботу, коли заходи форуму відвідує найбільша кількість відвідувачів (вихідний день!), на стендах деяких видавництв вже відсутні певні книжкові позиції. Розкупили. Це тішить видавців, але абсолютно не влаштовує потенційний покупців-читачів.

Те, що книжки розходяться, як пиріжки, звичайно, непоганий показник, зважаючи на розцінки на книжкові стенди. У Палаці мистецтв, де розташована більша частина стендів, ціни на місця відчутно коливаються. Наприклад, найдорожче місце для стенду коштує п’ять тисяч гривень. Якщо через певні причини така вартість не влаштовує видавців, то вони можуть обрати дешевші місця. На них треба буде витратити три і півтори тисячі гривень відповідно. На Проспекті Свободи у Львові – найцентральнішій вулиці міста – на так званій «стометрівці», також розклалися книжкові стенди. Ціна місця – шістсот гривень за всі дні Форуму. Що стосується авторів на Літературному фестивалі, то власне на два останні дні залишаються, напевно, найцікавіші читання. У п'ятницю виступали два спеціальні гості цьогорічного Форуму. Обоє мають угорське походження, але представляють різні країни: Терезія Мора з Німеччини і Кшиштоф Варга - з Польщі.

Крім того, суботній вечір фестивалю має своє класичне закінчення. Протягом кількох минулих років у цей день відбувається «ніч поезії». Це акція, яка розпочинається о десятій вечора (ясна річ, щороку вона розпочинається із суттєвим запізненням) і триває до третьої ночі. В акції беруть участь до тридцяти поетів, як українських так і іноземних. Цього року поетичний коктейль був змішаний із музичним.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram