ГлавнаяКультура

Книжковий рейхстаг

Історія із підпалом двох столичних магазинів мережі «Книжковий супермаркет» («КС»), яка розпочалася у ніч із 24 на 25 квітня, цілком прогнозовано отримала політичне забарвлення. Доклався до цього сам власник крамниць Костянтин Клімашенко, який, не дочекавшись вердикту правоохоронців, заявив: ця акція має на меті змусити його відмовитись від продажу книг Олеся Бузини та російськомовної літератури. Цю тему одразу ж підхопили політики та політологи, які почали попереджати про загрозу націоналізму та реанімацію фашизму в Україні. А російські ЗМІ підпали в «КС» сприйняли ледь не як зазіхання на територіальну цілісність Росії.

Костянтин Клімашенко стверджує, що письмові попередження про можливі акції проти «КС» він отримав кілька тижнів тому, але серйозно їх не сприйняв. За його словами, невідомий приніс до однієї із книгарень листа, у якому аноніми настійливо рекомендували не продавати книги Олеся Бузини та російськомовну літературу. Мовляв, Бузина як автор книги «Вурдалак Тарас Шевченко» заслуговує на «анафему», а російська література – й поготів. Хоча «Книжковий супермаркет» – це далеко не весь український ринок, 70–80% якого, до слова, займають саме книжки російського виробництва. І цю ситуацію пляшкою із запальною сумішшю не змінити.

На сьогодні жодна із українських націоналістичних організацій відповідальності за влаштований підпал не взяла. Хоча окремі їхні представники не утрималися від схвалення того, що сталося у «КС». Той же лідер «Свободи» Олег Тягнибок, наприклад. Сам Олесь Бузина одразу ж заявив: підпал книгарень – прояв нацизму. Його підтримав і директор українського філіалу Інституту держав СНД Володимир Корнілов, який вважає, що українська влада сприяє неонацистам. Сама ж влада на цей закид тихесенько промовчала, даючи карт-бланш Корніловим, Бузинам etc.

Підпал книжкових магазинів в Україні, безперечно, є ганебним явищем. Утім, у цій історії, яку одні називають вдалим піаром, другі – спробою власника крамниць уникнути боргових зобов’язань перед видавцями, а треті – політичною провокацією, останню крапку має поставити МВС. До того часу усі аналогії із фашизмом і нацизмом у даній ситуації є доречними виключно тому, що нинішні підпали дуже вже нагадують історію із німецьким рейхстагом. Понад сімдесят років тому Гітлер, звинувативши комуністів у підпалі головної будівлі Німеччини, перебрав на себе усю повноту влади у державі. Це вже потім історики почали з’ясовувати, хто тримав у руках пляшки із «коктейлем Молотова». Як виявилося, – самі ж нацисти. У ситуації із книжковими крамницями чіткі акценти мають поставити правоохоронці. Оскільки у когось, схоже, з’явилася спокуса перетворити українські книгарні у німецький рейхстаг. Історія із «КС» засвідчила: правоохоронні органи, на жаль, не в стані оперативно реагувати на подібні випадки. А це значить – у політичних спекулянтів є широкий маневр для провокацій. Шкода лише, що для цього вони використовують те, до чого в українців було шанобливе ставлення, – книгарні.

Сергей РуденкоСергей Руденко, журналіст
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram